Gled deg over en fargerik høst


Oppdatertdato: 2007-09-14 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand, Alf Børjesson


... med sesongens delikatesser.

Høsten er over oss igjen, med fruktene fra en norsk sommer som vi nå kan nyte godt av i form av sesongens delikatesser.
Ja, for delikatesser kan de saktens kalles, alle de fargerike herligheter som frister oss på denne årstiden. Det skal ikke så mye til for å oppleve gastronomiske høydepunkter med fargerik mat. Det er vel utenkelig for de fleste å lage mat uten bruk av høstens grønnsaker.
Ofte er det det enkleste som er det beste. Ha gjerne et dippfat tilgjengelig med staver eller biter av nepe, gulrøtter, kålrot og squash for å nevne noe.
NB! En enkel dippsaus er faktisk tacosaus.

Nyt dem kokte, nyt dem rå
Frys dem ned hvis du må
Og det er smart å ta vare på
denne herligheten nå!

Nå er høstens grøde på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næringsverdi, pris og tilgjengelighet. Å fryse bort for vinteren er en mye brukt oppbevaringsmetode. Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker kommer her med gode råd.

Mange grønnsaker egner seg godt til frysing. Har en god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. Bruk kun førsteklasses varer. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig. Varmebehandlingen forvellingsprosessen gir må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer i fryseren og under opptiningen.

Fremgangsmåte for forvelling:

Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i et kvarter for å få ut evt. småkryp. Ellers må aldri grønnsaker bli liggende i vann. Forvell små porsjoner av gangen (ca. 1/2 - 1 kg). Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur. Flytt grønnsakene over i isvann til avkjøling og for å stoppe evt. videre koking innvendig i produktet. La dem ligge like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten og pakk og frys dem straks.

Egnet emballasje

Det finnes mye fryseemballasje i handelen; plastposer, plastbokser og voksede frysekartonger, men et tips er å bruke rengjorte melkekartonger og småglass. Men visse krav stiller vi til fryseemballasje:

Den skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må ikke sette smak på varen. Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige grønnsaker og forvellingstider:

 • Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.
 • Blomkål: Buketter forvelles i 2-3 min.
 • Brokkoli: Buketter forvelles i 2-3 min.
 • Bønner: Strengles. Forvelles i 2-3 min.
 • Dill: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.
 • Gressløk: Som dill.
 • Kruspersille: Som dill og gressløk.
 • Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.
 • Persillerot: Som knollselleri.
 • Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.
 • Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.
 • Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.
 • Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.
 • Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.
 • Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.
 • Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt. Løk er for øvrig en rimelig vare hele året, så kanskje bruke fryseplassen på noe annet?
 • Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min. Gulrøtter er for øvrig en rimelig vare omtrent hele året, så kanskje det er lurt å bruke fryseplassen til noe annet ?
Kanskje du har lyst til å tilberede noe mens grønnsakene er ferske og nye? Prøv denne oppskriften for eksempel!

Varm grønnsaksalat m/valnøtter

4 gulrøtter
1/2 knollselleri
1 persillerot
1 fennikel
1 purre
1 kinakål
valnøttolje evt. annen god olje
valnøtter
salt og pepper
evt. eddik og sukker

Skjær alle grønnsakene i tynne strimler. Grovhakk valnøttene. Fres alle grønnsakene unntatt kinakål møre i en panne på middels varme (3-4 min). Bland valnøtter og kinakål og fres i ett minutt. Smak til med salt og pepper.

Dette er en grønnsaksrett som godt kan serveres for seg selv, for eksempel med grov, fersk gjærbakst. Et festlig alternativ til for eksempel skinkesteken er varianten i sur-søt utgave: Tilsett 1 ss sukker i pannen mens grønnsakene freses. Sammen med kinakål og valnøtter tilsettes 2 ss eddik.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1165
Norsk mat.Bananer.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.