Glemmer å tine kalkunen


Oppdatertdato: 2008-12-28 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard


Oslo (NW): Mange glemmer å ta kalkunen ut av fryseboksen i tide og ringer Kalkuntelefonen for å få hjelp. Kalkuntelefonen er beredskapstelefonen til Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– I fjor fikk vi siste telefon kvart over fem på nyttårsaften. Da stod hun som skulle lage middagen og forsøkte å tine kalkunen med en hårføner. Gjestene skulle komme klokka seks, forteller husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret.
Nesten halvparten av oss spiser kalkun i løpet av juleuka. Og på rundt hvert tredje nyttårsbord står det en kalkun, viser en undersøkelse ACNielsen har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Men for mange er det den eneste gangen i året de tilbereder helstekt kalkun. Også blant ungdommer med lite trening i å lage festmat, er det kalkun som gjelder når de steller i stand til nyttårsfest.

Gir gode råd

I 15 år har Guri Tveit tatt imot henvendelser på Kalkuntelefonen.

– Tidligere var det mange spørsmål om tilbehør og steketid, men nå er gjengangeren at folk har glemt å ta kalkunen ut av fryseboksen. Ofte oppdager de det ikke før samme dag som kalkunen skal serveres.
Selv om kalkunen helst bør tas ut av fryseboksen og tines langsomt i kjøleskapet i tre døgn, er det mulig å tine den på noen timer.

– Det beste da er å legge kalkunen i iskaldt vann slik at den ’’skyter is’’. Det vil danne seg et islag på kalkunen, og så skyller man kalkunen i kaldt vann til islaget er borte, sier Guri Tveit.
På denne måten går tiningen mye raskere, men det vil uansett ta flere timer å tine en kalkun.

Saftig kalkunfilet

– Hel kalkun må ikke tines i lunkent vann, for da vil den fremdeles være frossen inni. Da er det mye bedre å satse på fersk kalkunfilet.
Fileter av kalkun er blitt kjempepopulært de siste årene, og ifølge Opplysningskontoret har slike fileter flere fordeler enn at man slipper tining over flere døgn

– Det er mange som er redd for at kalkunen skal bli tørr. Med kalkunfilet blir garantert alt kjøttet mørt og saftig, dersom man følger stekeanvisningen på pakken, sier husstellærer Tveit.
Når det gjelder tilbehør er valgmulighetene uendelige.

– Siden kalkunkjøttet er så mildt i smaken, passer det sammen med svært mye forskjellig. Vi har en rekke tips og ideer på vår nettside, www.kalkun.no
Kalkuntelefonen, som betjenes av fagkonsulenter fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt er åpen fra og med lørdag 27.desember fra 10-16. Telefonnumrene som kan benyttes blir oppgitt på nettsiden til Opplysningskontoret.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1472
Slanking.Bananer.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.