Glemte arktiske gourmetpoteter frem i lyset


Oppdatertdato: 2009-10-21 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Frukt.no


Bedriften Tromspotet på Senja tok for noen år siden grep og løftet nordnorske, tradisjonsrike potetsorter opp og frem. Med landbruksfaglig bistand og stor innsats fra lokale potetbønder kunne man igjen tilby nesten glemte sorter som Gulløye, nordnorsk Mandel og den helt spesielle blåpoteten Kampion.
Det er disse tre sortene som nå selges under merkenavnet Midnattsolpotet. Og mottagelsen har vært enestående. Juryen i Det Norske Måltid betegnet Gulløye som ”Nord-Norges gull, en meget smakfull og delikat potet.”

Også mesterkokken Harald Osa stemmer i. - Jeg blir imponert over de nordnorske potetsortene som Gulløye og blåpoteten Kampion. De smaker utrolig godt, og er spennende råvarer å jobbe med. Dette er et godt eksempel på hvordan nesten glemte, tradisjonsrike råvarer med høy kvalitet igjen kan inngå som en naturlig råvare i det moderne norske kjøkken, sier Osa.

Gulløye er Nord-Norges egen potet. Den har vært dyrket i landsdelen i mer enn hundre år. Historien forteller at poteten kom med rallarne som vandret over kjølen fra Sverige. Den ble dyrket i kjøkkenhager frem til 1960-tallet, men ble nesten borte med industripotetene som inntok butikkhyllene. I dag dyrkes Gulløye stort sett ingen andre steder enn nord for Polarsirkelen.

- Gulløye er en lunefull sort og avlingene varierer endel fra år til år. Men de er desto mer verd å vente på, sier salgs- og markedssjef Britt Harland i Tromspotet AS. Hun har sett produksjonen av Gulløye øke fra 60 tonn i 2005 til 155 tonn i 2008. Sammen med sortene Mandel og Kampion vil det i år bli sendt ut ca 600 tonn Midnattsolpotet på markedet.

- Midnattsolpotetene er opprinnelige og unike potetsorter fra nord for Polarsirkelen. Den korte sommeren, men med sollys hele døgnet, gir en veldig intensiv vekstperiode. Det gjør at Midnattsolpotet blir en potet med melen konsistens og kraftig smak. Blant potetkjennere virkelig gourmetpoteter, sier hun.

Kampion er en spesiell potet som også må oppleves. - Kampion er blålilla i skallet og har gult potetkjøtt med en flott blå marmorering. Kampion har vært dyrket langs kysten av Troms i årtier, men var nesten forsvunnet før Tromspotet fant den frem igjen gjennom en liten potetprodusent på Senja, sier Harland.

I 2007 kom Gulløye fra Nord-Norge gjennom nåløyet og ble tildelt beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra KSL Matmerk. Det er et kvalitetstegn som Gulløye fra Nord-Norge deler med kun to andre norske produkter. Denne betegnelsen gis til næringsmidler med særegen kvalitet og omdømme som kan tilskrives et definert område. Denne ordningen tilsvarer merkeordning i Europa, hvor det brukes som kvalitetstegn på blant annet vin, ost og skinke. Dermed tok Gulløye fra Nord-Norge steget inn i den europeiske mathistorien.

- Og med distribusjon over hele landet kan folk både nord og sør for Polarsirkelen nå nyte denne og de andre andre nordnorske Midnattsolpotetene, sier Britt Harland.

Røsti med kålrot og poteter

4 porsjoner

Ingredienser:
1 stk kålrot (450 g)
6 stk mandelpotet
1 ss hakket frisk kruspersille
salt etter smak
1 ss smør
1 ss olje

Fremgangsmåte:
Skrell og riv kålrot og poteter på den fine siden av råkostjernet. Press ut så mye væske som mulig. Rør inn hakket kruspersille og smak blandingen til med salt.
Varm olje og smør i stekepannen og klem kålrot- og potetblandingen ut til en flat kake. Stek den gyllen og sprø på undersiden, snu kaken og stek den ferdig på den andre siden.
Skjær røstien i snipper ved servering - gjerne i stedet for poteter til kjøttkaker, stekte kjøttpølser, fiskekaker eller andre retter av stekt kjøtt eller fisk, eller som her; som en selvstendig rett sammen med sprøstekt bacon og tyttebærsyltetøy.
Har du ikke mandelpoteter, går det greit med andre sorter også.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1739Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.