Glemte dråper fra Italia


Oppdatertdato: 2004-10-15 Tema: Brennevin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


I flere hundre år var grappa en billig form for brensel for bøndene i Nord-Italia. I Norge tror mange fortsatt at det er en illeluktende druesprit. De må tro en gang til. Grappa er sofistikert.

Grappa hadde et kort blaff som motedrikk i Norge en gang på slutten av 90-tallet da den dukket opp i hippe barer og i barskapene til samfunnseliten - intellektuelle, kloke og fremadstormende mennesker. Men så ble den glemt. Men folkens – Nå er det klart for å prøve igjen. Grappa er in – Norge henger etter. Og nå kommer det tre forskjellige typer grappa i hyllene på polet.

Lukter helt greit
Grappa er et stigmatisert alkoholprodukt stemplet som vond, stram og gjennomsiktig sprit. Det er kanskje derfor mange viker unna uten engang å ha smakt det. Hvis du har hørt ordet Grappa før, gjør du kanskje som mange andre: Tenker dårlig hjemmebrent og tar deg heller en gløyp ihjeldestillert og luktfri rom.

Hva er grappa?
Grappa er det italienske ordet for drue, men er også en digestiv alkohol og en ypperlig måte å avslutte et måltid på. Den lages av knust drueskall, steiner og stilker, som er igjen etter at druen er blitt presset for druesaft til vin. Den franske varianten heter eau-de-vie de marc eller bare marc. Det lages også grappa i California, men heter også der grappa slik som i Italia. Grappa er også navnet på en søramerikansk sukkerlikør med anissmak.

Avfallsprodukt
I utgangspunktet var grappa et forsøk på å bruke druen for det den var verd, gjenbruk de luxe mildt sagt. Grappa lages nemlig av destilleringen av presserestene etter druene som brukes til vin. Til sammenlikning lages annen druesprit som regel av druekjøttet fra hele druer.
Pomace (– eller presserestene) er det som er igjen av druene etter at all væske er tatt vekk og består derfor av både stilker, steiner og skall.

Men hos flere produsenter har grappa utviklet seg til å bli et mer edelt og sofistikert produkt enn bare et slamdestillat. I Italia finnes det mange typer grappa som lages av skall fra kun én druesort og enkelte grappaprodusenter har lagt tilside vinproduksjon og startet med ren grappaproduksjon. Dette gir et bedre produkt da man kun velger de beste druene i produksjonen. I Burgund og Champagne i Frankrike, er det flere vinprodusenter som kjøper presserester for å sikre seg rett sort og sunne druer.
Noe høykvalitets grappa er modnet på eiketønner, som gir en lys brun farve. Ellers er grappa blank – som sprit. Den er svært spenstig. Smak selv.

Karakteristikk
Grappas fordel, sammenliknet med andre destillater, ligger i at det fines uendelig mange varianter, i hvert fall i Italia, N. Y. og Paris. I Norge får du ikke tak i alle disse, men flere kan bestilles på polet.
Grappa kan deles inn i fire hovedkategorier: Ung, årgangs, aromatisk og med smak (selvfølgelig finnes det mange variasjoner innen hver kategori). Italia produserer en betydelig mengde Grappa, både brennevinsaktige og mer elegante, kunstneriske varianter som lages fra en spesiell druetype og tappes på håndblåste flasker.

Grappa kan drikkes ung eller lagres i noen år på fat som vil mykne den skarpe smaken uten at for mye av smaken forsvinner. Franske Marc blir produsert i alle landets vinproduserende regioner, men blir stort sett drukket lokalt. Marc de gewürztraminer fra Alsace er spesielt viktig å legge merke til fordi den bevarer mye av den spesielle parfymerte lukten og krydrete karakteren til druen. California pomance brennevin fra USA er stort sett laget på italiensk vis. Vi anbefaler deg allikevel å prøve den italienske originalen siden det er denne som er tilgjengelig her i Norge.
Og skulle den ikke falle i smak kan du for eksempel brenne den. Det er jo som sagt det grappa ble brukt til i gamledager - brensel.

Grappa i cocktails
Dersom du ikke liker grappa bar kan du prøve den som cocktail eller drink. Det eksperimenteres med det meste i baren, og bartenderen er sikkert klar for en utfordring. Det er nok ikke alle bartendere som bruker grappa, men disse drinkene er relativt lette å få til.

Sliding down
3 cl Bailey’s i et glass
1 cl Grappa helles forsiktig over
Tilsett noe knust is

Grappa Jäger
2 cl Grappa
2 cl Jägermaister
1 teskje sitronsaft
1 teskje appelsinjuice
Rist med is og sil innholdet over i et cocktailglass.

Grappa gimlet
2 deler Gin
2 deler Rose's Lime Juice
1 del Grappa
Rist og hell over isbiter

Grappa vannmelon
3 cl grappa, nøtter, vannmelon
Rør ut melonen og tilsett de andre ingrediensene. Rist, sil ut nøttene to ganger og server i et avkjølt martiniglass
Pynt med et mintblad.

Grappa-fakta
  • Grappa ble før i tiden kalt “fattigmannsdrikk” og ble laget i Nord-Italia av bønder som destillerte restene etter drueinnhøstingen. Resultatet var en uraffinert sprit.
  • På grunn av bedre teknikker og høyere druekvalitet i vinproduksjon, har også grappa blitt en mer raffinert vare.
  • Til tross for at dette opprinnelig er en norditaliensk vare, lages drikken nå også i Nord-California.
  • Destillasjon av grappa starter i oktober. Den destilleres 24 timer i døgnet frem til mai.
  • Grappa er i nær slekt med fransk marc, den eneste forskjellen er at marc modnes i tretønner.
  • Nardini familien har tappet grappa siden 1779, og er de eldste produsentene av grappa.
  • Grappa seles på polet fra 270 kroner og opp. Disse finner du i basisutvalget: Nonino grappa monovitigno cuvée 2003, 345,- Sandi grappa moscato 350,-


Slik drikkes den
  • Grappa har et høyt alkoholinnhold og skal derfor drikkes etter maten. Den skal luftes i et par minutter før den drikkes.
  • For best mulig resultat, server grappa i et tulipanformet eller lite cognacglass.


Husker du Toscani?
Toscani var mannen bak de kontroversielle Benetton reklamene. Her har han fotografert familien Nonino som står for produksjonen av en rekke høykvalitetsgrappa. Nå kommer Nonino grappa monovitigno cuvée 2003 i polets basisutvalg. I tillegg til innhold frister produsenten med lekre håndblåste flasker. Kanskje smør på flesk, men den tar seg godt ut i baren.

UE
Mens grappa tradisjonelt sett blir laget av restene av cabernet sauvignon og merlot druer, startet Nonino, som den første produsenten av endrue grappa med bruk av druen picolit. Dette ble umiddelbart en stor suksess, og igangsatte mange av trendene vi finner igjen i dagens grappaproduksjon. I 1984 startet Nonino også verdens eneste vingård der det kun ble produsert grappa av hele drueklaser. Dette produktet kalles ÙE og har revolusjonert grappa industrien og har introdusert en ny type grappa med intens aroma og smak. Kvaliteten og ferskheten på presserestene er nøkkelen til god grappa og må brukes innen 24 timer etter pressing.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:393
Grillmat.Kaffekos.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.