God tilgang på egg


Oppdatertdato: 2010-02-22 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Oslo (NW): Eggproduksjonen i Norge har økt kraftig de siste månedene. Dermed blir det nok egg til påske og fulle butikkhyller i vinter.
Det ble klekket ti prosent flere kyllinger av verpehøns i 2009, sammenlignet med året før. Det utgjør over 600 000 flere verpehøns, ifølge Statens landbruksforvaltning.

– Vi spiser flere egg enn før, men eggproduksjonen øker enda mer, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
En årsak til at det produseres så mye egg nå, er at det innføres forbud mot tradisjonelt burhold i 2012. Nye produsenter har kommet til, mens andre legger ned. De nye produsentene har ofte flere høner i hønsehuset enn de som gir seg, men det er usikkert hvordan eggproduksjonen utvikler seg fremover.

– Vi håper at Norge også etter 2012 kan være selvforsynt med egg. Det er viktig, fordi norske egg er de tryggeste i verden. Vi har ikke salmonella i eggene. Man trenger ikke reise lenger enn til Danmark før salmonella er et problem i rå egg.
Åse Kringlebotn mener mange ikke kjenner godt nok til dette.

– Mange nordmenn tar det nærmest som en selvfølge at vi kan spise bløtkokte egg og desserter eller kaker med eggedosis og eggekrem når vi er andre steder i verden. Det er nok en viktig årsak til at mange blir salmonellaforgiftet i utlandet.

Overproduksjon

Tidligere år har det vært knapphet på egg før jul og påske, ettersom vi spiser dobbelt så mye egg i disse høytidene som ellers i året. Men sist jul var det nok egg, og det blir det til påske også.

– For øyeblikket har vi overproduksjon av egg, og vi mener det er viktig at et så verdifullt produkt ikke går til spille. Egg holder seg gode i flere måneder, så lenge de oppbevares kjølig. Datostemplingen er innført på grunn av EU-regler og er egentlig unødvendig i Norge.
Oppbevar egg kjølig, men bruk tempererte egg i matlagingen. Da får de bedre egenskaper og sprekker ikke så lett når de kokes.

Vær kreativ!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har nylig gitt ut en brosjyre med inspirasjon til å lage god mat av rester, og den kan lastes ned fra www.egg.no. I flere av rettene inngår egg.

– Omelett er et godt eksempel på at man kan bruke egg og rester fra kjøleskapet. Det er sunn, næringsrik og rimelig mat.
Nå på vinteren er mange opptatt av å spise enkel mat som man blir god og mett av, uten å legge på seg.

– Egg er en fantastisk næringskilde, som er viktig for alle mennesker. Det er også en god proteinkilde for de som trener.
For å ha lett tilgang på egg som pålegg, anbefaler Åse Kringlebotn å hardkoke noen egg, merke dem på eggeskallet og oppbevare dem i kjøleskapet.

– Da har man fiks ferdig pålegg til brødskiva og matpakken de neste to-tre dagene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1819
Norsk mat.Rask mat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.