Nå som det er tid for soppsanking kan det være aktuelt med noen retter hvor en får brukt skogsoppen. Dette er jo
tiden på året hvor man får andre smaker enn bare sjampignon og annet fra butikken. Sopp kan og forvelles og
fryses til senere bruk eller tørkes.
Men når en har funnet sopp og er sikker på at det er riktig sort er det bare å kokkelere på kjøkkenet. Jeg har
sett litt på steinsopp og kantarell
Steinsopp med hvitløk
3 porsjoner som smårett
250 g steinsopp
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, hakket
2-3 ss persille
Dette er nydelig tilbehør til kjøtt eller omeletter. Eller server med brød og du har en smakfullt, lite måltid!
Skjær soppen i biter. Varm oljen i stekepannen og ha i sopp og hvitløk. Stek på middels varme i 10 - 15 minutter
til den er gjennomvarm. Dryss persille over før servering. Serveres som egen rett med brød, til omelett eller
stekt kjøtt.
Steinsopp med pasta
4 porsjoner
1 liter steinsopp, skåret i skiver
3-4 skjeer olivenolje
1/2 dl ketchup
1-2 pressede hvitløksbåter (hvitløk kalles også for "akademisk ketchup")
Salt og pepper
Hakket persille
4 eggeplommer
Revet ost
1 dl vann
Sammenkok, og deretter stek soppen i olivenoljen til den er gyllen.
Ha i ketchup, vann og hvitløk, og smak til med salt og pepper.
La det småkoke i 10-15 minutter.
Spe eventuelt med litt mer vann, og tilsett persille.
Serveres til kokt pasta, med rå eggeplomme og revet ost.
Velbekomme!
Kål- og steinsoppsuppe
Denne bruker tørket sopp
4 porsjoner
30 g tørket steinsopp
2-3 dl vann
1 liter vann
1 løk
2 gulrøtter
600 g frisk kål
50 g smør eller olje
1 dl rømme
salt
dill eller persille
Skyll den tørkede steinsoppen godt og legg den i bløt i 1-2 liter vann i 2-3 timer.
Legg soppen med bløtevann i en gryte og la den koke ved svak varme i ca 1 time. Hvis soppen er tørket i store
biter, tar du den opp av kraften, skjærer den smått og legger den tilbake i kraften. Deretter tilsetter du den
finhakkede løken som er surret i litt smør eller olje, gulrøttene som er skåret i småbiter, 2-3 dl vann og lar
suppen trekke under lokk i ca 15 minutter.
Tilsett finsnittet kål og la det koke til kålen er ferdig. Smak til med rømme eller fløte og strø dill eller
persille på toppen.
Kantarellsuppe
4 porsjoner
1 liter rensede kantareller
1/2 ts salt
2 ss smør eller margarin
3 ss finhakket purre
2 ss hvetemel
1 liter kraft
hvit pepper
1 ss sherry
1 dl fløte
Bruk en myk pensel og børst kantarellene rene. Del de største soppene, de små anvendes hele.
Skyll soppen og legg den i en kjele. Tilsett salt og kok soppen til all væske er dampet inn.
Tilsett smør og purre, fres det under omrøring til løken er klar og myk, må ikke bli brun.
Rør inn mel og spe med kraft. Krydre med hvit pepper, kok suppen ca 10 minutter og tilsett sherry.
Pisk kremen i en terrin og rør suppen forsiktig inn i kremen like før servering.
Makrell og kantareller
4 porsjoner
2 hele makrell
1 sommerkål
200 g friske kantareller
1 dl soyasaus
3 dl usaltet smør
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
koriander
salt
pepper
Rens og fileter makrellen. Skjær et par snitt i skinnet og stek filetene med skinnsiden ned i litt olje eller
smør. Krydre med salt og pepper.
Finsnitt kålen og ha den i kokende vann. Rens og del kantarellene.
Smelt smøret og brun det lett. Bland soyasausen i.
La kålen renne av og fres kål og kantareller lett i usaltet smør. Fordel kål og sopp på tallerknene og legg en
makrellfilet på hver. Ha saus over, pynt med friske koriander og avslutt med litt olivenolje.
Kantarell-koteletter
4 porsjoner
4 store svinekoteletter
3 ss smør eller margarin
salt
hvitpepper
1 l nyplukket kantareller
1/2 dl vann
1/2 ss soyaolje
1 dl kremfløte
salt
hvitpepper
Stek kotelettene pent brune på begge sider i 1 ss smør. Ha på salt og pepper, og la dem putre seg møre. Taes opp
av pannen og holdes varme.
Legg soppen i varm panne med 1 ss smør. Når all kraften som danner seg er dampet bort, har man i resten av smøret
og lar suppen bli pent brun. Tilsett vann, soyaolje og fløte og la sjyen koke seg sammen litt. Smak til med salt
og pepper.
Fordel soppsausen over kotelettene, og server med en gang.
Det anbefales spesielt avkokte purrer til denne retten sammen med poteter og kokte grønnsaker.
Sopp surret i panne
Ypperlig tilbehør.
1 kg kantarell
5-6 fedd hvitløk finhakket
1 liten bunt persille
En skvett med sitronsaft
Soppen renses og deles i passelige biter. Varm olje i en panne og stek soppen lett. Hell så over hvitløk og
persille og rør rundt. La det surre noen minutter til og rør inn litt sitronsaft før servering.
Passer til all slags kjøtt men er best til vilt stek.
Soppstuing
Tilbehør
500 gr kantarell
1 dl finhakket løk
1 dl portvin
4 dl kremfløte
2 fedd hvitløk
1 ss basilikum
Salt og pepper
Surr løken i litt smør og ha i soppen i skiver. La det surre en stund. Hell på vin og la den nesten koke inn.
Tilsett fløte og la den surre på lav varme til den er passelig tykk konsistens. Tar lang tid. Rør inn knust
hvitløk, hakket basilikum og smak til med salt og pepper. Passer til all slags kjøtt men er best til viltstek.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:662