Gode ferieminner


Oppdatertdato: 2003-10-06 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


"En sommer er over og minnene om den består", synger vi i sangen. Ofte er ferieminner minner om sol og bading, men også gode måltider med familie og venner. Inviter venner dere delte sommergledene med til en mimrefest og gjenopplev de gode stundene. Ofte er det artig å lage mat dere spiste sammen i ferien, kanskje hvis dere har vært i utlandet. Inviter til fest med det landet dere ferierte i som tema. Her kommer forslag til ulike retter fra typiske ferieland som Italia, Hellas og Spania. Kanskje noen også har vært i Mexico?


Tiramisu
En av Italias mest typiske dessert er blitt svært populær i Norge. Det finnes mange varianter av denne "lekkerbisken". Nord i Italia er det vanlig å bruke sukkerbrød i denne berømte desserten, mens vanligst er det nok å bruke italienske savoiardkjeks som dyppes i kaffe/konjakk.Tiramisu, en av Italias mest populære desserter, smaker også kjempegodt i Norge.

4 porsjonsglass

2 eggeplommer
2 ss sukker
200 g naturell kremost
1 dl kesam
3/4 dl espressokaffe (av pulver pose)
2 - 3 ss konjakk, marsalavin eller likør (for eksempel Amaretto)
ferdig sukkerbrødbunn
kakopulver

Visp eggeplommer og sukker hvitt. Rør i kremost og kesam, litt av gangen slik at det blir en jevn masse. Bland kaffe med konjakk, vin eller likør. Trykk ut 8 rundinger av tynn sukkerbrødbunn med glass som er like store som serveringsglassene/formene. Legg en runding i hver. Fordel halvparten av kaffeblandingen over, deretter halvparten av egg/ostblandingen, sukkerbrødsirkel med kaffe og siste halvdel av egg-ostblandingen.Ha plastfolie over de fire glassene og la dem stå kjølig ca. 4 - 5 timer. Ved servering siktes det over litt kakao.

Pasta med pesto
Pasta i alle varianter er typisk for Italia. Sjømat og grønnsaker likedan. Meiriprodukter brukes fortrinnsvis i nordlige deler av landet. Vårt forslag til pesto er meget spennende og smakfull.

4 porsjoner

250 g båndpasta
ca. 200 g rensede reker og/eller krepsehaler

Pestosaus:
100 g smør
3 dl Crème Fraîche eller rømme
3 hvitløkbåter, presset
1 stilk persille
ca. 15 friske basilikumblader
4 ss pastaost, Vellagret Cheddar eller annen revet ost
salt og pepper

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Saus:
Smelt smør i en kjele. Kjør de øvrige ingrediensene i en food processor til en grønn blanding. Tilsett blandingen i smøret litt etter litt under omrøring.
Smak til med salt og pepper.
Bland nykokt pasta i sausen og vend forsiktig inn reker og/eller krepsehaler.
Pynt ev med noen friske basilikumblader. Smaker godt med brød til.

Focaccia
Et typisk italiensk brød. I Italia brukes gjerne olje i stedet for smør.

50 g (1 pk.) gjær
1 l lunkent vann
1 ts salt
1 ½ dl smeltet smør
ca. 18 dl hvetemel
50 g sorte oliven
1 - 2 ss havsalt

I stekeovnen: 175 °C, ca. 45 minutter

Rør ut gjæren i litt av det lunkne vannet. Ha i resten av vannet,salt,1 dl av smøret og melet. Deigen skal være ganske løs. La deigen heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen i en smurt langpanne (eller langpanne dekket med bakepapir), deigen helles nærmest i. Trykk med fingerbaken over deigen slik at det blir groper og deigen kommer ut til kantene av langpannen. Hell over resten av smøret , dryss på havsalt og oliven og la brødet etterheve under plast ca. 20 minutter. Stek brødet. Avkjøl på rist og skjær i biter ved servering.

Gresk salat
Mange har fått denne salaten som favoritt etter et hyggelig besøk i Hellas.

Salatblad, gjerne litt blanding
1 dl sorte oliven
2 - 3 tomater, gjerne klase- eller plommetomater
200 g fetaost i terninger
1 rødløk
½ slangeagurk
Nykvernet sort pepper
2 ss olivenolje

Pynt:
Friske urter f eks basilikumblader
Riv salaten i biter og legg den på fat eller i en bolle. Skjær tomatene i skiver og legg oppå sammen med fetaost, oliven, biter av slangeagurk og rødløk i ringer. Drypp litt olje over salaten og ha på nykvernet pepper. Pynt med urter.

Tzatziki
Tenk tilbake på en skyggefull taverna i Hellas hvor du sitter og dypper godt brød i en Tzatziki eller serverer den ved siden av grillede lammekoteletter.

5 dl yoghurt naturell
1 slangeagurk, grovrevet
salt
1-3 fedd hvitløk
Evn. litt olivenolje eller
rømme
Hvit pepper

Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Hell yoghurt i kaffefilter og la det renne av ca. 2 - 3 timer. Bland den avrente agurken og yoghurten, smak til med finhakket hvitløk, salt og pepper. Tilsett litt olivenolje eller rømme hvis ønskelig for å runde av smaken. Tzatsiki bør stå en stund og godgjøre seg før servering.

Olivenbrød
Brødet smaker godt til en gresk salat, Tzatziki og grillmat.

1 brød

½ pk. (25 g) gjær
2 ½ dl lunkent vann
½ ts salt
3 ss olivenolje
1 egg
ca. 350 g (ca. 6 dl) hvetemel
75 g stenfrie grønne oliven

I stekeovnen: 225 °C, ca. 25 minutter

Rør gjæren ut i det lunkne vannet og rør inn de andre ingrediensene. Elt deigen slik at den blir glatt og passe fast og slipper bollen. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet og trill ut til et rundt brød. Etterhev under plast ca. 15 minutter.Stek brødet midt i ovnen, avkjøl på rist.

Moussaka
Typisk gresk rett. I Norge kan vi bruke poteter i skiver i stedet for auberginer, men la den gjerne stå litt lengre tid i ovnen.

4 porsjoner 2 auberginer
2 ss smør
300 g karbonadedeig
1 middels stor løk
1 boks (400g) hermetiske tomater
2 ss tomatpure
1 ts salt
½ ts pepper
1 hvitløkbåt, presset
6-8 basilikumblader, finhakket
eller 1 ts tørket basilikum
1 dl buljong

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
200 g revet ost, f eks jarlsberg, vellagret cheddar eller gratineringsost
3 egg
1 ts salt
½ ts muskattnøtt, revet

Ildfast form, ca. 1 ¼ liter
I stekeovnen: 160 °C, ca. 45 minutter
Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør på panne.

Brun kjøtt og hakket løk i smør i stekepanne, tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter. Lag hvit saus av smør, mel og melk ved å smelte smøret, rør i mel og spe med melken. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og revet muskat. Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes.
Stek moussaka og server med en grønn salat og brød til.

Guacamole
Herlig "masse" som smaker godt sammen med tortillas. Meksianerene vil nok lage den uten rømme eller kesam.

2 stk avokado
2 ss sitronsaft
2 hvitløksbåter
½ ts salt
¼ ts pepper
3 dl (1 beger) Kesam eller rømme

Du må bruke godt modne avokadoer. Del dem i to, ta ut steinen og mos kjøttet. Bland i finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og Kesam. La det stå og trekke litt før du serverer den med tacochips.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:41
Norsk mat.singelmat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.