Gratulerer med dagen alle melkedrikkere. 01.06.2014!


Oppdatertdato: 2014-06-01 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


For 50 år siden drakk de aller fleste nordmenn melk daglig, og Norge toppet listen over land med høyest melkekonsum. Selv om forbruket har gått ned, er vi stadig i verdenstoppen, og her i landet er det dem i Midt-Norge som drikker mest melk.
I anledning den fjortende markeringen av Verdens melkedag har Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) gjort et dypdykk i nordmenns melkevaner. I følge en rapport fra International Dairy Federation (IDF) ligger nordmenn på topp ti over verdens mest melkedrikkende folk.
Hele fem av ti nordmenn drikker melk hver eneste dag, viser tall fra en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for Melk.no.

– Meieriprodukter har mange bruksområder. For mange nordmenn er frokost synonymt med et glass melk og vi ser at det er til frokosten at melkeforbruket er størst i Norge, forteller Ida Berg Hauge, daglig leder i Melk.no.
Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i nordmenns kosthold. Ett glass melk inneholder seks viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver eneste dag, deriblant kalsium.

Trøndere og møringer drikker mest melk

I Norge er det trøndere og møringer som drikker mest melk. Seks av ti av de som bor i Midt-Norge drikker melk hver dag.

– Vi nordmenn liker best å drikke melken til frokost og hele 84 prosent av de som bor i Midt-Norge spiser frokost hver dag. Det kan være forklaringen på deres høye konsum, sier Ida Berg Hauge.
Også østlendinger er flinke til å få i seg meieriprodukter. Her drikker over fem av ti melk hver eneste dag.

– Med nærhet til noen av Norges største landbruksområder som Hedmark, Oppland og Buskerud, er det kanskje ikke så rart at man tar stolthet i kulturarven, fortsetter Hauge.
Vestlendinger er de som drikker minst melk i Norge. Bare 43 prosent av disse drikker melk hver dag. Også Oslo-folk drikker mindre melk enn resten av landet. Her drikker 44 prosent melk hver dag.

– Vi i Melk.no anbefaler at alle får i seg tre meieriprodukter hver dag. Vi ser at Oslo-beboerne spiser sjeldnere frokost og aftens enn ellers i landet. Har de dårlig tid kan de ta seg et glass melk før de går eller ta med seg en yoghurt på vei ut døren, så er også de sikret flere av de næringsstoffene som kroppen trenger hver dag, sier Ida Berg Hauge.

Melkens rolle i verden

Melk og meieriprodukter står ikke sterkt bare i det norske kostholdet. Andre land har også høyt konsum av melk og meieriprodukter, men bruksområdene varierer en del fra land til land.
Mens nordmenn drikker et glass melk til frokost, brukes melken gjerne i frokostblandingen i USA. Franskmenn får i seg melk og meieriprodukter via cafe au lait og de franske ostene, mens yoghurt anses som det universelle tilbehøret til maten i Hellas.
Verdens melkedag blir feiret over hele verden. I Norge bruker Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) dagen til å spre informasjon og kunnskap om melk, kosthold og ernæring.

Om Verdens melkedag

Den første offisielle, internasjonale melkedagen ble etablert 1. juni 2001, og er et initiativ fra FN-organisasjonen FAO (Food and Agriculture Organization). 1. juni ble dagen fordi flere land allerede feiret melkens dag omtrent denne datoen.

http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/14th-world-milk-day/en/

Om melk:

  • 1 glass melk (1,5 dl) inneholder 6 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.
  • Melk er en kilde til kalsium, proteiner, jod, fosfor og B-vitaminer (B2 og B12).
  • Kalsium er nødvendig for å ta vare på skjelettet.
  • Proteiner bidrar til å bygge og vedlikeholde musklene.
  • Vitamin B12 bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret, og vitamin B2 til energiomsetning i kroppen.
  • Jod bidrar til en normal energiomsetning og er viktig for hjernen.
  • Fosfor bidrar til å vedlikeholde skjelett og tenner.
  • Ifølge norske kostholdsundersøkelser får nordmenn dekket litt over 30 % av anbefalt kalsiuminntak uten melk og meieriprodukter i kostholdet. Nesten 70 % av kalsiuminntaket i det norske kostholdet kommer fra melk og meieriprodukter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2911
Info.Hverdagsmat.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.