Gravide bør ikke håndtere slakt fra hjortevilt


Oppdatertdato: 2009-10-02 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Hjortevilt er ofte smittet med parasitten Toxoplasma, viser en undersøkelse fra Veterinærinstituttet. Parasitten kan skade fosteret, og gravide bør spesielt være forsiktig med håndtering av slakt fra rådyr, elg og hjort. Gravide bør generelt unngå å spise kjøtt som ikke er gjennomstekt.

Analyser av 4300 viltlevende hjortedyr viste at 34 prosent av rådyrene, 13 prosent av elgene og 7,5 prosent av hjorten hadde antistoff mot Toxoplasma, noe som indikerer at dyrene er smittet og trolig er bærer av parasitten. Kun én prosent av villrein var smittet.

Parasitten kan finnes i kjøttet hos slike dyr, selv om dyrene ikke viser tegn til sykdom. Årsaken til at det er flere rådyr enn elg og hjort som er smittet kan være at dyr som beiter på marken har større risiko for å bli smittet av parasitten fra kattedyr, enn elg som beiter på busk- og trevegetasjon. Villrein har leveområder så høyt til fjells at smitte fra huskatt er lite sannsynlig.

Voksne og friske mennesker blir vanligvis ikke syke av Toxoplasma fordi de raskt utvikler antistoffer mot parasitten. Parasitten er først og fremst et problem for gravide, fordi den kan skade fosteret, samt spedbarn, aidssyke, pasienter under cellegiftbehandling og andre personer med dårlig eller svekket immunforsvar.

Forhåndsregler for gravide

Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller -stekes. Den drepes også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 ° C.
  • Som en generell regel bør gravide ikke slakte eller håndtere slakt av hjortevilt. Dersom det likevel blir gjort må hendene vaskes grundig etterpå.
  • Sørg for at alt kjøtt (ikke bare hjortevilt) du spiser er fullstendig gjennomstekt, kokt eller grillet.
  • Dette gjelder også hamburgere, kjøttkaker og lignende.
  • Ikke smak på rått kjøtt mens du lager mat.
  • Vær oppmerksom på kryssmitte fra slakt/rått kjøtt via kniv, skjærefjøl, fat og kjøkkenbenk til andre matvarer som ikke blir varmebehandlet. Alle kjøkkenredskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt, bør vaskes før de brukes til annen mat.
  • Generelt utgjør oppmalt eller oppskåret kjøtt en større risiko enn annet kjøtt når det gjelder Toxoplasma.

Farlig for fosteret

Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet, hvis ikke sykdommen behandles i tide. Parasitten kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos moren. Eksempel på sykdomstegn hos moren kan være influensalignende symptomer.

Personer som er smittet tidligere i livet, har antistoffer mot parasitten som beskytter fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 - 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toxoplasma. Ca to av 1000 gravide norske kvinner blir smittet, med fare for overføring av smitte til fosteret. Helsepersonell kan undersøke om hver enkelt gravid har slike antistoffer ved å analysere en blodprøve.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1178


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.