
Mange er usikre på hvilke oster de kan spise mens de er gravide. Mattilsynet fraråder gravide å spise upasteuriserte oster. I tillegg bør man være forsiktig med å spise myke og halvmyke oster selv om de er pasteurisert.
Melk og meieriprodukter er en naturlig del av et sunt kosthold og er viktig når man er gravid. På den annen side kan de inneholde uønskede stoffer, som kan skade mor eller fosteret. Bakteriene man er mest redd for er Listeria. De finnes naturlig i vann og jord, og dermed kan de også forekomme i matvarer. De fleste bakterier formerer seg svært sakte i kjøleskapstemperatur. Listeria er et unntak, noe som gjør mat med lang holdbarhet ekstra utsatt.
All konsummelk pasteuriseres
Mattilsynet fraråder gravide å drikke upasteurisert melk. Pasteurisering innebærer varmebehandling av melk ved 72 ºC i 15 sekunder. Slik behandling har vært lovpålagt for konsummelk i Norge siden 1973, med den hensikt å ta knekken på sykdomsfremkallende organismer som Listeria. Derfor er all melk som selges i butikk i Norge pasteurisert.
Forskjellige råd for forskjellige oster
Mattilsynet fraråder også gravide å spise oster laget på upasteurisert melk. Dersom en ost er laget på rå melk, skal den merkes ”fremstilt av upasteurisert melk”. Dette står som oftest i ingredienslisten, men kan også stå som tilleggsopplysning et annet sted på emballasjen. Alle oster hvor dette ikke står, er laget på pasteurisert melk.
Gulost og brunost er trygt
Harde oster som brunost, guloster og parmesan er trygge. Det samme er oster som er varmebehandlet godt, for eksempel på pizza, gratenger, i toast, sauser, osv. Frysing av ost vil derimot ikke ødelegge Listeriabakterien. All smelteost er også trygt, både de som er i tube og i eske.
Vær veldig forsiktig med myke og halvmyke oster
Myke og halvmyke oster, som for eksempel fetaost og blå- og hvitmuggoster, er mer utsatt for å inneholde skadelige bakterier. Det er svært sjelden at det forekommer Listeria i disse ostene, men dersom man vil være helt på den sikre siden bør man unngå slike oster i hele svangerskapet. Dersom det skulle være uønskede bakterier tilstede i osten, vil antallet øke etter hvert som osten lagres. Dersom man likevel ønsker å spise slike oster, bør de derfor spises ferskest mulig.
Det er mange som lurer på om de kan spise fetaost ettersom denne er mer fast i konsistensen og ligger i lake på glass. Listeria kan vokse i noen typer fetaoster, avhengig av hvordan fetaosten er produsert. Det generelle rådet fra Mattilsynet er at du bør unngå fetaost dersom du vil være på den sikre siden. Ønsker du likevel å spise fetaost, kan du ta kontakt med produsenten og forhøre deg om de har utført holdbarhetstester for listeria i produktet.
Oster som er vanskelige å kategorisere, som for eksempel gamalost, kan det ut fra et føre-var-prinsipp være greit å utelate fra kostholdet mens man er gravid.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2591