Hvis en skal ha en fest, så kan det være en god ide og ha ett tema for festen, og maten. Jeg vil her ta for meg maten i en gresk meny, som passer til en fest. Husk å handle inn god rødvin, metaxa og en flaske ouzo til. Ouzo brukes som aperitif og metaxa som kaffe avec.
Det er ikke nødvendig med 3 retter, det går greit med bare forrett og hovedrett.
Gresk meny:
Tzatziki eller en gresk salat
Moussaka
Rizogalo
Tzatziki
4 dl yoghurt eller 3 dl lettrømme
1/2 slangeagurk
salt
1 fedd hvitløk, presset(bruk gjerne flere hvis det er ønskelig)
1 ts vineddik, epleeddik eller 5% eddik
2 ss olivenolje
1 1/2 ss finhakket frisk mynte eller 3 ss hakket persille
salt
pepper
Ha yoghurt i et kaffefilter og la den renne av i 4-5 timer til den er tykk. Lettrømme brukes som den er.
Skrell slangeagurken og riv den grovt. Legg den i en sikt lagvis med salt og la den trekke en halv time. Skyll agurken i kaldt vann og klem ut mest mulig fuktighet.
Pisk opp yoghurt eller rømme og bland med hvitløk, eddik, olje, mynte eller persille og agurk.
Smak til med salt og pepper. Tzatzíkien skal helst stå og trekke en stund før den serveres.
Tzatzíki er en frisk dressing som passer godt til rå grønnsaker og stekt kjøtt eller fisk.
I Hellas lager man en tykk, deilig yoghurt, helst av sauemelk. Vår norske yoghurt er tynnere og har en litt annen smak. Den kan brukes, men lettrømme er vel så egnet til denne dressingen
Gresk bondesalat
1 agurk, i tykke skiver
4 store tomater, i båter
2 rødløk eller vanlig løk, i tykke skiver
1 gul paprika, i store biter
100 g stenfrie sorte oliven
100 g fetaost, i terninger
salat- og spinatblad
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
salt og grovmalt pepper
Fordel alt i en stor, vid salatbolle. Bland olje, eddik, salt og pepper og hell dressingen over salaten. Server med varmt brød.
Moussaka
4 personer
2 auberginer
2 ss meierismør
400 g karbonadedeig
2 løk, i strimler
1/2 boks tomater
1 boks ( 50 g) tomatpure
1 ts salt
1 laurbærblad, knust
1 bunt persille, finklippet
1/2 ts pepper, malt
1 ts hvitløksalt
1 ts oregano, malt
1 dl buljong
Saus:
50 g meierismør
50 g hvetemel
5 dl melk
200 g revet ost, f eks jarlsberg eller sveitser
3 egg
1 ts salt
1/2 ts muskattnøtt, revet
Ildfast form
I stekeovnen ved 160 grader C, ca. 45 minutter.
Vask auberginene, skjær dem I skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann. La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt I smør på panne.
Brun kjøtt og løk I smør, tilsett tomater, tomatpure, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter.
Lag hvit saus av smør, mel og melk. Bland inn revet ost, vispet egg, salt og muskatnøtt.
Legg auberginer og kjøttsaus lagvis I en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes.
Stek moussaka og server med en frisk salat til.
Rizogalo
Gresk rispudding
100 g rundkornet ris
1 liter melk
2 eggeplommer
50 g sukker
revet muskatnøtt
2 ts maizena
Småkok risen med 3 dl vann til risen har absorbert vannet, 10-15 min. Tilsett salt og melk og kok opp og la det småkoke ca 15 minutter, til risen er helt myk.
Bland maisenna med 2-3 ss vann og ha dette og eggeplommene i risen. Rør inn sukkeret. Rør over svak varme til risen er blitt tykk og kremaktig. Må ikke koke.
Strø med revet muskatnøtt. Spises varm eller kald.
Og som tilbehør til salaten, kan det anbefales gresk olivenbrød.
Gresk olivenbrød
1/2 pk. (25 g) gjær
2 1/2 dl lunkent vann
1/2 ts salt
3 ss olivenolje
1 egg
ca. 350 g (ca. 6 dl) hvetemel
75 g stenfrie grønne oliven
I stekeovnen: 225 °C, ca. 25 minutter
Brødet smaker godt til en gresk salat, Tzatziki og grillmat.
Rør gjæren ut i det lunkne vannet og rør inn de andre ingrediensene. Elt deigen slik at den blir glatt og passe fast og slipper bollen. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet og trill ut til et rundt brød. Etterhev under plast ca. 15 minutter.Stek brødet midt i ovnen, avkjøl på rist.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:254