Gresskar ikke bare til pynt


Oppdatertdato: 2013-10-30 Tema: Halloween Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Halloween er like rundt hjørnet, og nordmenn pynter med gresskar som aldri før. Gresskar kan imidlertid brukes til langt mer enn dekorasjoner. De er også anvendelige og velsmakende grønnsaker.

Hva er halloween?

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natten før Allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringen av denne kvelden.
Ifølge engelsk tradisjon feires Halloween 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller "helgemess" i Norge er lagt til første søndag i november.
Ordet Halloween stammer fra (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si "alle helliges kveld".
Halloween har i vår tid særlig blitt markert i USA, der utkledde barn hver høst går fra hus til hus og tigger godteri. I dag er skikken blitt utbredt i store deler av den vestlige verden. Her i Norge har Halloween tidligere ikke vært noen viktig festdag, men nå tar stadig flere over de amerikanske skikkene.

Godt i maten

Med de amerikanske Halloween-tradisjonene følger de store, gule gresskarene som hules ut og brukes til lykter i høstmørket. Men gresskar kan brukes til mye mer enn bare pynt. Gresskar inngår i mange spennende matretter. Det faste fruktkjøttet kan spises rått, men det mest vanlige er å bruke gresskar i kokte matretter. Skallet og vevet i midten spises ikke.

Gresskar er rike på vitaminet beta karoten som kroppen gjør om til vitamin A. Gresskar inneholder dessuten kalsium, jern, folat og C-vitamin. Du kan sjekke næringsinnholdet i gresskar i Matvaretabellen.

Eksempler på retter gresskar brukes i er supper, curryer, stuinger, brød, muffins og kaker. Gresskar er også godt ristet og most, og ristede gresskarkjerner kan brukes for å få frokostblandinger og salater til å knase litt ekstra.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2315
Norsk mat.Brownies.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.