Grill og wiener i pølsekamp


Oppdatertdato: 2011-10-13 Tema: Pølser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Det er hard kamp mellom pølsefavorittene i butikkhylla, viser en ny oversikt. De senere årene har wiener spist seg inn på erkerivalen grill.
– Den siste tiårsperioden har wiener tettet igjen litt av grillpølsas forsprang. Det skyldes blant annet at wiener har kommet for fullt også i landsdeler som tidligere sverget til grill, sier Tom Skjekkeland, fagansvarlig for pølser i Nortura, morselskapet til Gilde.
I Nord-Norge, Trøndelag og på Vestlandet kom wienerpølsa sent på menyen. Med kjedenes dominans i dagligvarehandelen, er sortimentet blitt likere over hele landet. Store, riksdekkende kampanjer har også bidratt til å åpne flere dører for wienerpølsene.
Nå har Nortura målt de siste rundetidene for de to folkefavorittene.

– Grill er fortsatt klart i tet. Forbruket på årsabasis er drøyt 14 000 tonn. Det er 18 prosent mer enn for ti år siden. Wiener selger i underkant av 10 000 tonn, men økningen i samme periode er hele 44 prosent.
Samlet sett tilsvarer forbruket om lag 80 pølser i året per nordmann, sier Skjekkeland.

Annenhver uke

Nordmenn flest spiser pølser 27 ganger i året, ifølge seniorkonsulent John Spilling i Synovate, som er ansvarlig for undersøkelsen Norske Spisefakta.

– Menn spiser pølser noe oftere enn kvinner, og de yngre tar seg oftere et pølsemåltid enn eldre.
Småbarnsfamiliene bidrar sterkt til pølseomsetningen her i landet.

– De bruker mye pølser både til hverdag og fest. Pølsene står jo stadig øverst på bursdagsmenyen. I barnefamiliene spises det pølser 34 ganger i året i gjennomsnitt, sier Spilling.
Mens wiener er mest populært på Østlandet, står grillpølsa fortsatt sterkest i Midt-Norge. Trondheim er for eksempel en typisk grillpølseby, sier Tom Skjekkeland i Nortura.

– Befolkningen i Midt-Norge utgjør snaut 14 prosent av alle nordmenn, men står for nær 19 prosent av grillpølsevolumet. De som er bosatt i Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold utgjør 24 prosent av befolkningen, men står for hele 37 prosent av wienerpølsevolumet, sier Skjekkeland.
Også i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud ligger wienerspisingen over landsgjennomsnittet.

Gammel oppskrift

Smaken på Gildes grill og wiener har ikke vært endret på flere tiår.

– Vi gambler jo ikke med slike suksessprodukter. Smaken er et resultat av kjøttsammensetning, salt, krydder og røyk. Farser og krydder er helt forskjellig i de to pølsetypene.
Når det gjelder tilbehør er det få geografiske forskjeller å spore.

– Det går mest i ketchup og sennep både hjemme og i kiosken. De som ønsker noe ekstra velger oftest stekt løk, rå løk eller rekesalat. Majones og karriketchup, som er populært mange steder i Mellom-Europa, har aldri slått an her i landet, sier Skjekkeland

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2259Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.