Grilling av store stykker


Oppdatertdato: 2003-07-18 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Mer enn åtte av ti nordmenn griller minst én gang i løpet av sommeren, viser årets store grillundersøkelse.
Fortsatt dominerer pølser og koteletter på grillen, men stadig flere vil imponere venner og familie med helsteking av store kjøttstykker.

Helstekt lammelår og oksefilet seiler opp som nye grillfavoritter. Og det er særlig mannfolkene som tør å gyve løs på store stykker, forteller markedsanalytiker Live Hokstad ved Opplysningskontoret for kjøtt, som står bak rillundersøkelsen.
- Nordmenn er blitt mer opptatt av mat de senere årene, og det gir seg også utslag ved grillen. Vi er ikke lenger like redde for å prøve noe nytt og dristig. Pølser og koteletter er lettvint og rask mat som passer bra til spontan hverdagsgrilling, men helsteking av større stykker rent kjøtt eller hele lammelår er heller ingen heksekunst, forklarer Hokstad.

Hun mener dessuten at trenden med at stadig flere anskaffer gassgrill har gjort det lettere for mange å gi seg i kast med de virkelige festmåltidene.
- Gassgrillen er ypperlig til helsteking av større stykker kjøtt. Setter du på lokket, får du jevn steking. Men det går helt fint å bruke en vanlig kulegrill til store stykker også, som for eksempel hel oksefilet eller entrecôte, sier Hokstad.

Tips for helsteking av større stykker på grill:
1. Bruk steketermometer. Helst et elektronisk som ikke er i veien når du skal snu kjøttet.
2. Hele steker bør grilles på indirekte varme under lokk. Sett en aluminiumsform i bunnen av grillen, og legg kull/briketter rundt. Legg kjøttet på midten av grillen og sett på lokket.
3. Ved indirekte grilling kan du også steke mindre stykker langs kanten av grillen, rett over det glødende kullet. Dermed kan du grille både pølser og lammestek samtidig. Steken i midten og pølser eller koteletter langs kanten, for eksempel.
4. Det er lov å "jukse" litt, og forsteke kjøttet i ovnen for å spare tid på grillen.
5. Store stykker kjøtt krever litt tid, så ikke bruk grillkull som brenner opp for raskt. De beste brikettene brenner i opptil sju timer.
6. Bruk grillklype, ikke gaffel. Ikke stikk i eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:30
Norsk mat.Brownies.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.