Grilling gir sommerfølelse


Oppdatertdato: 2010-05-18 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Esten Borgos


Oslo (NW): Grilling gir oss nesten bare positive assosiasjoner, viser en ny undersøkelse. Den som tror at nordmenn forbinder grilling med røyk og svidd mat tar grundig feil, viser en fersk spørreundersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Grilling er synonymt med sommer for tre av ti nordmenn. Kos, hygge, sol og god mat er andre positive assosiasjoner som når høyt på listen, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Av produkter og merkenavn kommer mat, pølser, Rema 1000, kjøtt og koteletter alle på topp-10 listen.

– Det virker som gode sommerminner er knyttet nært til grilling. Det er totalt bare to prosent som nevner røyk og svidd mat når de skal beskrive grilling, sier hun.

Sosial vinner

I mai starter grillsesongen for alvor her i landet, og Opplysningskontoret oppfordrer oss til å grille mer.

– Folk flest liker grillmat, det er lettvint og ikke minst sosialt. Det er lettere å be naboer og venner over til et grillmåltid ute, enn en middag inne. Barna kan leke sammen ute og man behøver ikke bekymre seg for rot inne, mener Åse Kringlebotn.
De siste årene har det skjedd en enorm produktutvikling innen grillmat, og det finnes sunne og gode alternativer av alle kjøttslag.

– Som regel er det tilbehøret som gjør noen grillmåltider til kaloribomber. Det er lurt å grille kjøtt med litt fett på for å få det saftig, så kan man heller skjære bort fettet etterpå.
Renskårne fileter av kalkun, kylling og svin er de aller magreste alternativene.

Bli inspirert!

– Det skal være lov å kose seg med grillmaten med god samvittighet, men blir det mange grillmåltider gjennom sommeren er det lurt å variere.
Variasjon er også et nøkkelord for tilbehøret.

– Friske hjemmelagede salater er som regel både sunnere og bedre enn ferdiglaget. Potetsalat og fete dressinger bør helst ikke være fast følge til grillmaten hvis man vil holde vekten.

Nettstedet matprat.no har mange tips til god grillmat. Tidligere var nettstedet forbeholdt retter med kjøtt av svin, storfe, lam og reinsdyr. Nå oppdateres oppskriftene fortløpende med retter med kalkun, kylling og egg. Det skjer fordi Opplysningskontoret for kjøtt ble slått sammen med Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt tidligere i år.


Undersak

Bytter ut engangsgrillen

Tre av ti sier de vil redusere bruken av engangsgrill i sommer.
Over halvparten av oss bruker engangsgrill, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Unge mellom 15 og 39 år bruker oftest engangsgrill.

– Nå finnes det flere gode og små flergangsgriller som er et glimrende alternativ til engangsgriller. De små grillene er lette å ta med seg i bilen og båten, og de er mye mer miljøvennlige enn engangsgrillene, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.

På grilltur

Nordmenn elsker å grille. Mens etablerte familier gjerne har en stor kullgrill eller gassgrill stående hjemme, dekker den ikke alle behov.

– Både unge og eldre vil gjerne grille også når de er på tur. Da har engangsgrillen vært et rimelig alternativ, men den har ikke spesielt gode grillegenskaper og fører til forsøpling.
Ifølge Synovate-undersøkelsen vil 58 prosent bruke engangsgrill like ofte i sommer som i fjor. Men 30 prosent sier at de vil redusere bruken.

– Det er overraskende mange og tyder på at folk har begynt å vurdere andre alternativer. Med små flerbruksgriller med kull kan man grille lengre og bedre, sier Åse Kringlebotn.

Mange vil prøve

12 prosent sier de vil redusere bruken av engangsgriller av miljøhensyn. 32 prosent sier de har kjøpt en ordentlig grill som de vil bruke mer.
Hele 68 prosent sier de kjenner til at det finnes små flergangsgriller som er lette å ta med seg på tur, på stranden, på piknik og lignende. De under 39 år har best kjennskap til slike griller.

– Men selv om mange kjenner til disse grillene, er det bare tre av ti som har prøvd det. Så her er det et stort potensial, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen ved Opplysningskontoret.
Grillpølser er den store vinneren når vi griller på tur med små flergangsgriller. 73 prosent sier de grillet grillpølser på smågrillene sist. På de neste plassene kommer svinekoteletter, hamburgere og kyllingfileter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1886
Norsk mat.Kaffekos.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.