
Mange har starta grillsesongen. Grillar du med kol, må du ha tolmod nok til å vente til grillen er klar, for at måltidet skal bli vellykka. Dersom maten skal bli tilstrekkeleg steikt eller gjennomvarm, må kolet vere raudglødande med ei grå overflate.
Som ein generell regel må alt fjørfekjøtt og alle rå kjøttfarseprodukt steikjast heilt igjennom. Ved steiking av heile kjøttstykke som biff og kotelettar er det nok at overflatene blir godt steikte – det er her bakteriane er.
Gode råd for vellykka grilling
- Frosen mat skal vere heilt opptint før du legg han på grillen.
- Marinade som er brukt til rått kjøtt, må ikkje brukast på mat som er ferdig steikt. Marinert mat bør oppbevarast kaldt heilt til han blir lagd på grillen.
- Vend grillmaten ofte, og flytt han rundt på grillen for å få jamn steiking.
- Sjølv om maten er godt steikt på overflata, er han ikkje nødvendigvis tilstrekkeleg steikt inni.
- Saft frå fjørfekjøtt og tillaga kjøttprodukt skal vere klar, ikkje raud eller rosa.
- Grill forsiktig. Svart og forkola mat er verken godt eller sunt å ete. Hard steiking kan mellom anna føre til at det blir danna PAH (polysykliske aromatiske hydrokarbon) og HAA (heterosykliske aromatiske amin).
Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.04.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Oliver BrachatIngredienser
700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss rapsolje
trespyd
salt og pepper
Gremolata
1 bunt bladpersille
1 fedd hvitløk
1 stk sitron
I denne oppskriften serverer du grillfavoritten laksespyd sammen med gremolata, en spesialitet fra Italia der du blander bladpersille, hvitløk og sitron. Lettvint og deilig!Fremgangsmåte
Legg trespyd i vann i ca. 20 minutter.
Skjær laksefilet i terninger på ca. 3 cm, og vend dem i rapsolje.
Træ laksebitene på spyd og dryss over salt og pepper.
Grill laksespydene ca. 2 minutter på hver side.
Gremolata
Finhakk bladpersille og hvitløk.
Vask og tørk sitron, og riv et tynt lag av skallet.
Bland sitronskall, bladpersille og hvitløk.
Server laksespydene med gremolata ved siden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
232,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Amerikansk spareribs med grillet mais
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.04.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca. 2 1/2 kg spareribs
ca. 3 liter Coca-Cola
amerikansk grillsaus
4 store mais
500 g smør
1 liter H-melk eller fløte
kryddersmør
salt
pepper
Vi serverte med asparges, tomat ved siden av maisen og ribba.Fremgangsmåte
Spareribs tilberedes hel. Kjøttet blir saftigere og det er lett å dele den opp etter at den er ferdig grillet.
Legg spareribben i en stor kjele og fyll på med Coca-Cola og vann til det dekker. Kokes i ca. 30 minutter. Ta spareribben opp, avkjøl og gni den inn med amerikansk grillsaus. Legg spareribben i plastpose for oppbevaring i kjøleskap til dagen etter.
Maisen kokes i melk og smør dagen før grilling.
Fyr opp grillen i god tid. Spareribben grilles ca. 15-20 minutter, til kjøttet får fin farge og blir sprøtt. Snu ribben ofte. Den allerede ferdigkokte maisen grilles på litt svakere varme i 5-8 minutter.
Server spareribs med varm grillsaus og mais med salt, pepper og kryddersmør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
170,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++BBQ Svinenakke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2014Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca 800 g svinenakke, uten bein
2 ts hvitløkspulver
1 ts salt
1 ts malt sort pepper
½ l coca cola
4 dl bbq saus
8 skiver bacon
Grillet svinekjøtt hører lyse sommerdager til. Her har vi marinert kjøttet i barbequesaus før steking. Ananas og svinekjøtt smaker kjempegodt sammen.Fremgangsmåte
1. Rut begge sidene av svinenakken med en skarp kniv, dryss over et tynt lag med hvitløkspulver, salt og pepper på begge sidene. Gni krydderet godt inn i kjøttet.
2. Legg kjøttet i en lav form, og hell over cola. Dekk til med plast og sett det kjølig ca 4 timer. Snu kjøttet av og til. Siste timen tilsetter du bbq saus. Pass på at alt kjøttet er dekket.
3. Grill kjøttet på middels varme, under lokk, ca. 30 minutter. Snu kjøttet av og til.
4. Legg på baconskiver, legg på lokk og stek ca 10 minutter til baconet er gjennomstekt. Pensle over med litt BBQ saus de siste minuttene før servering, og la det steke til overflaten er ”tørr”.
Serveres med ananassalat
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
173,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Spanske spyd på ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
600 g mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)
Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
1/5 ts kajennepepper
ris til 4 porsjoner
1/2 løk
2 chilipeppper
1 ts gurkemeie
Virkelig gode grillspyd. Her kan man variere med annet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
195,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kylling Satay 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Netmat.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 ts hele korianderfrø
1 ss hvitløkpulver
1 ss syltet ingefær
450 gram kyllingbryst uten ben
og skinn, kuttet i passe biter.
2 ss fiskesaus
1 ss malt gurkemeie
8 ss kokosmelk
3 ss palmesukker
Sataysaus
100 g ristede (usaltede) peanøtter
3-4 ts hvitløkpulver
30 g hakket løk
1-2 ss rød eller
matsaman karripasta
1 ts fiskesaus
8 ss kokosmelk
4-6 ts lime juice (etter smak).
2-3 ts palmesukker.
A jad saus
4 ss eddik
1 ts sukker
2-3 ss agurk,
grovhakket eller kuttet i skiver
2 sjalottløk (eller andre rosa
løker), grovhakket
3-4 Thai chilipepper eller paprika,
kuttet i tynne biter.
ALTERNATIV VERSJON:
6 kyllingfileter
1 ss malt koriander
1 ss malt gurkemeie
2 ts hvitløkpulver
2 ss sukker
2 ss fiskesaus
1/2 ts salt
peanøttolje
trespyd, 2-3 pr. pers.
3-4 ss sataysaus
En nydelig rett med gode sauser. Tar litt tid å lage. Denne versjonen er vel mer thailandsk, men satay forbindes vel mest med malaysia og indonesia.Fremgangsmåte
Satay Gai
Kyllingbitene skal bankes flat. Bruk en tung kniv eller lignende.
Korianderfrø ristes og knuses i en morter. Bland ingrediensene for å lage en marinade. Mariner kyllingbitene over natten. Kyllingbitene tres på trespyd.
De ferdige pinnene grilles/stekes på ganske sterk varme (de smaker best hvis de stekes over kull, da de tar til seg litt røyksmak). Snu dem jevnlig, og smør på godt av den gjenværende marinaden. Steketiden vil være mellom 5 og 10 minutter, avhengig av hvor mye varme du har.
Sataysaus
Mal eller knus peanøttene til et ganske fint pulver. Bland i de resterende ingrediensene, med unntak av limesaft, slik at det blir en glatt saus. Hvis sausen blir for tykk, kan den blandes med litt vann. Tilsett gradvis limesaft, smak til du får en fin balanse mellom smakene.
Ajad saus
Bland sammen ingrediensene og la de stå over natten for å få den beste smaken. Det går også å blande sammen ingrediensene og servere med en gang.
Skjær kyllingfiletene i terninger, 2 x 2 cm. Bland malt koriander, malt gurkemeie, hvitløk, sukker, fiskesaus og salt. Bland krydrene og kyllingterningene og la blandingen stå i kjøleskap i 2 timer.
Tre kyllingterningene på trespyd som har ligget 1 time i vann før bruk.
Varm oljen i en stekepanne og stek spydene til kyllingkjøttet er gjennomstekt, ca 3-4 minutter på hver side. Server spydene med brød og sataysaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
165,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2460