Grillsesongen er i gang



Oppdatertdato: 2019-05-18 Publisert: Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Matprat.no, sxc.hu


Mange har starta grillsesongen. Grillar du med kol, må du ha tolmod nok til å vente til grillen er klar, for at måltidet skal bli vellykka. Dersom maten skal bli tilstrekkeleg steikt eller gjennomvarm, må kolet vere raudglødande med ei grå overflate.
Som ein generell regel må alt fjørfekjøtt og alle rå kjøttfarseprodukt steikjast heilt igjennom. Ved steiking av heile kjøttstykke som biff og kotelettar er det nok at overflatene blir godt steikte – det er her bakteriane er.

Gode råd for vellykka grilling

  • Frosen mat skal vere heilt opptint før du legg han på grillen.
  • Marinade som er brukt til rått kjøtt, må ikkje brukast på mat som er ferdig steikt. Marinert mat bør oppbevarast kaldt heilt til han blir lagd på grillen.
  • Vend grillmaten ofte, og flytt han rundt på grillen for å få jamn steiking.
  • Sjølv om maten er godt steikt på overflata, er han ikkje nødvendigvis tilstrekkeleg steikt inni.
  • Saft frå fjørfekjøtt og tillaga kjøttprodukt skal vere klar, ikkje raud eller rosa.
  • Grill forsiktig. Svart og forkola mat er verken godt eller sunt å ete. Hard steiking kan mellom anna føre til at det blir danna PAH (polysykliske aromatiske hydrokarbon) og HAA (heterosykliske aromatiske amin).


Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron


Prøv også Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Oliver Brachat

Ingredienser

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss rapsolje
trespyd
salt og pepper

Gremolata
1 bunt bladpersille
1 fedd hvitløk 1 stk sitron



I denne oppskriften serverer du grillfavoritten laksespyd sammen med gremolata, en spesialitet fra Italia der du blander bladpersille, hvitløk og sitron. Lettvint og deilig!


Fremgangsmåte

Legg trespyd i vann i ca. 20 minutter.
Skjær laksefilet i terninger på ca. 3 cm, og vend dem i rapsolje. Træ laksebitene på spyd og dryss over salt og pepper. Grill laksespydene ca. 2 minutter på hver side.

Gremolata
Finhakk bladpersille og hvitløk.
Vask og tørk sitron, og riv et tynt lag av skallet.
Bland sitronskall, bladpersille og hvitløk.
Server laksespydene med gremolata ved siden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Amerikansk spareribs med grillet mais


Prøv også Amerikansk spareribs med grillet mais.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.04.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca. 2 1/2 kg spareribs
ca. 3 liter Coca-Cola
amerikansk grillsaus
4 store mais
500 g smør
1 liter H-melk eller fløte
kryddersmør
salt
pepper


Vi serverte med asparges, tomat ved siden av maisen og ribba.


Fremgangsmåte

Spareribs tilberedes hel. Kjøttet blir saftigere og det er lett å dele den opp etter at den er ferdig grillet.

Legg spareribben i en stor kjele og fyll på med Coca-Cola og vann til det dekker. Kokes i ca. 30 minutter. Ta spareribben opp, avkjøl og gni den inn med amerikansk grillsaus. Legg spareribben i plastpose for oppbevaring i kjøleskap til dagen etter.

Maisen kokes i melk og smør dagen før grilling.
Fyr opp grillen i god tid. Spareribben grilles ca. 15-20 minutter, til kjøttet får fin farge og blir sprøtt. Snu ribben ofte. Den allerede ferdigkokte maisen grilles på litt svakere varme i 5-8 minutter.

Server spareribs med varm grillsaus og mais med salt, pepper og kryddersmør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

BBQ Svinenakke


Prøv også BBQ Svinenakke.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2014
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca 800 g svinenakke, uten bein
2 ts hvitløkspulver
1 ts salt
1 ts malt sort pepper
½ l coca cola
4 dl bbq saus
8 skiver bacon


Grillet svinekjøtt hører lyse sommerdager til. Her har vi marinert kjøttet i barbequesaus før steking. Ananas og svinekjøtt smaker kjempegodt sammen.


Fremgangsmåte

1. Rut begge sidene av svinenakken med en skarp kniv, dryss over et tynt lag med hvitløkspulver, salt og pepper på begge sidene. Gni krydderet godt inn i kjøttet.
2. Legg kjøttet i en lav form, og hell over cola. Dekk til med plast og sett det kjølig ca 4 timer. Snu kjøttet av og til. Siste timen tilsetter du bbq saus. Pass på at alt kjøttet er dekket.
3. Grill kjøttet på middels varme, under lokk, ca. 30 minutter. Snu kjøttet av og til.
4. Legg på baconskiver, legg på lokk og stek ca 10 minutter til baconet er gjennomstekt. Pensle over med litt BBQ saus de siste minuttene før servering, og la det steke til overflaten er ”tørr”.

Serveres med ananassalat

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 173,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kylling Satay 1.

Kylling Satay 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Netmat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 ts hele korianderfrø
1 ss hvitløkpulver
1 ss syltet ingefær
450 gram kyllingbryst uten ben
og skinn, kuttet i passe biter.
2 ss fiskesaus
1 ss malt gurkemeie
8 ss kokosmelk
3 ss palmesukker

Sataysaus
100 g ristede (usaltede) peanøtter
3-4 ts hvitløkpulver
30 g hakket løk
1-2 ss rød eller matsaman karripasta
1 ts fiskesaus
8 ss kokosmelk
4-6 ts lime juice (etter smak).
2-3 ts palmesukker.

A jad saus
4 ss eddik
1 ts sukker
2-3 ss agurk, grovhakket eller kuttet i skiver
2 sjalottløk (eller andre rosa løker), grovhakket
3-4 Thai chilipepper eller paprika, kuttet i tynne biter.

ALTERNATIV VERSJON:
6 kyllingfileter
1 ss malt koriander
1 ss malt gurkemeie
2 ts hvitløkpulver
2 ss sukker
2 ss fiskesaus
1/2 ts salt
peanøttolje
trespyd, 2-3 pr. pers.
3-4 ss sataysaus


En nydelig rett med gode sauser. Tar litt tid å lage. Denne versjonen er vel mer thailandsk, men satay forbindes vel mest med malaysia og indonesia.


Fremgangsmåte

Satay Gai

Kyllingbitene skal bankes flat. Bruk en tung kniv eller lignende.

Korianderfrø ristes og knuses i en morter. Bland ingrediensene for å lage en marinade. Mariner kyllingbitene over natten. Kyllingbitene tres på trespyd.
De ferdige pinnene grilles/stekes på ganske sterk varme (de smaker best hvis de stekes over kull, da de tar til seg litt røyksmak). Snu dem jevnlig, og smør på godt av den gjenværende marinaden. Steketiden vil være mellom 5 og 10 minutter, avhengig av hvor mye varme du har.

Sataysaus
Mal eller knus peanøttene til et ganske fint pulver. Bland i de resterende ingrediensene, med unntak av limesaft, slik at det blir en glatt saus. Hvis sausen blir for tykk, kan den blandes med litt vann. Tilsett gradvis limesaft, smak til du får en fin balanse mellom smakene.

Ajad saus
Bland sammen ingrediensene og la de stå over natten for å få den beste smaken. Det går også å blande sammen ingrediensene og servere med en gang.

Skjær kyllingfiletene i terninger, 2 x 2 cm. Bland malt koriander, malt gurkemeie, hvitløk, sukker, fiskesaus og salt. Bland krydrene og kyllingterningene og la blandingen stå i kjøleskap i 2 timer.

Tre kyllingterningene på trespyd som har ligget 1 time i vann før bruk.

Varm oljen i en stekepanne og stek spydene til kyllingkjøttet er gjennomstekt, ca 3-4 minutter på hver side. Server spydene med brød og sataysaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 165,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spanske spyd på ris.

Spanske spyd på ris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

600 g mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
1/5 ts kajennepepper
ris til 4 porsjoner
1/2 løk
2 chilipeppper
1 ts gurkemeie


Virkelig gode grillspyd. Her kan man variere med annet kjøtt.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.

2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.

3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.

4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.

En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 195,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2460







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.