Grilltips for gutta


Oppdatertdato: 2006-05-24 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid hals


Den jevne nordmann har fortsatt et lite stykke igjen før han kan kalle seg grillekspert. – Grillundersøkelsen vår viser at det er far som griller i over halvparten av tilfellene. Da trenger han noen raske tips, sier grillekspert Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Selv om grilling i utgangspunktet er veldig enkelt, er det nemlig noen grunnregler som bør følges.
- Mange menn kjenner seg kanskje som grilleksperter, men de fleste har likevel noe å lære, sier Teigen. Ikke minst finnes det en del tilleggsutstyr og grilltriks som gjør matlagingen morsommere og enklere - og måltidet bedre.

Vanlige tabber

- Den vanligste feilen når man bruker kullgrill, er å starte grillingen for tidlig. Du bør vente til kullene er blitt helt hvite før du setter i gang, sier Teigen. Bruker du kull, er ekspertens råd at du investerer i et såkalt opptenningsrør. Dette er en metallsylinder der du legger inn papir og kull, tenner på og venter til det har tatt skikkelig fyr, ca. et kvarter. Deretter tømmer du alt sammen rett i grillen.
- På den måten får du full fyr – helt uten tennvæske. Det er jo ingen tvil om at tennvæske setter en viss smak på maten, sier Teigen.

En annen vanlig feil, er å ikke utnytte mulighetene lokket på grillen gir.
- Lokket er ikke bare der for å beskytte grillen mot støv når du setter den i garasjen. Med lokk på grillen kan du grille store stykker, for eksempel helt, utbenet lammelår. Lokket holder varmen inne og sørger for at kjøttet blir stekt på alle sider, sier Teigen.

Bruk mulighetene

Teigen slår også et slag for indirekte grilling, det vil si at du lager soner på grillen der varmen er mindre intens. Da får du bedre kontroll på grillprosessen.
- Det er mulig å få kjøpt spesialbeholdere for kull som legges under grillristen. Det gir en mer ”temperert sone”. Denne sonen brukes til kjøtt som trenger lang steketid og kjøtt som skal ettersteke en stund. Har du ikke en slik spesialholder, kan du fylle kull bare på den ene siden av grillen. Legg deretter litt aluminiumsfolie oppå grillristen, så har du en sone der temperaturen blir litt lavere, sier Teigen.

Enkelt og godt

Når menn griller, skal det gjerne være enkel og real mat. Teigen forteller at pølser, flintsteik og koteletter er guttas favoritter.
- Dette er enkel og god mat som lett kan gjøre smakfullt, sier han. Teigen har ingenting imot en god ferdigsaus, men grillsaus er så enkelt å lage at man like gjerne kan gjøre det selv. Da blir også ovasjonene større.

- Skjær noen snitt i svoren på flintsteika, og husk at grillsausen skal på når det bare er noen minutter igjen av steketiden, ellers karamelliseres sausen og blir svidd. Husk dessuten at pølser og burgere skal grilles, ikke forkulles. Burgere kan gjerne få ettersteke litt på en mindre varm sone på grillen, slik at de beholder saftigheten, men likevel blir gjennomstekte. Med en finish i form av godt og kanskje litt annerledes tilbehør, er suksessen i boks, tipser Teigen.

Fars enkle grillsaus:

4 personer

4 ss ketsjup
2 ss honning
1 ss rødvinseddik
1 ss sennep

1. Bland sammen alle ingrediensene. Tilsett eventuelt litt grillkrydder.
2. Pensle kjøttet med blandingen mot slutten av steketiden.

Sausen passer spesielt godt til svinekjøtt, for eksempel spareribs.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:833
Grillmat.Lavkarbo.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.