Grønn forskning på Ås


Oppdatertdato: 2014-03-31 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Frukt.no


Er en brokkoli dyrket i Tromsø sunnere enn en som er dyrket i Berlin? Hvordan kan vi få i oss mest mulig av tomatens sunneste stoffer? Hva slags bær egner seg best til sylting? På Nofima på Ås skjer viktig og framtidsrettet forskning på våre sunneste grønne produkter.
Brokkoli og tomat er blant verdens mest omtalte “supersunne” grønnsaker. Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber, samt antioksidanter. Tomat inneholder blant annet lykopen, som reduserer risikoen for prostatakreft og hjerte og karsykdommer. Bær inneholder på sin side spesielt mye C-vitaminer, A-vitaminer, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber, samt antioksidanter.

Kan dyrke mer helt nord

- Tomat er blant de mest spiste av grønnsakene våre og har en omsetningsverdi på hele 1,1 milliard kroner. Jordbær, bringebær og blåbær er produktgruppen med den aller største forbruksøkningen innen den grønne sektor. Brokkoli er en plante vi kan dyrke mer av, og særlig helt oppe i det kalde nord. Det er av stor interesse å få vite mer om hvordan helseeffektene i disse kan komme oss forbrukere til gode, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Nofima er Europas største næringsrettede forskningsinstitutt for mat og matindustri. På avdelingen i Ås skjer mye forskning rundt plantestoffer i nettopp brokkoli, tomat og bær. Et stort og pågående prosjekt ser på lys og temperaturenes påvirkning på innholdet av plantestoffer i brokkoli dyrket i henholdsvis Tromsø, Grimstad, Berlin og Spania.

- Resultatene så langt tyder på at det er forskjeller. Det man er sikker på er at C-vitamininnholdet i produkter dyrket i nord er større, opplyser seniorrådgiver Sveinung Grimsby i Nofima.

Tomater og olje er bra

I laboratoriet på Nofima sender senioringeniør Frank Lundby en blanding av tomater og rapsolje gjennom en maskin med opp mot 2000 bar trykk som knuser alt og gjør flytende produkter til varmestabile emulsjoner.

- Det høye trykket gjør at lykopenet går inn i fettdråpene og dermed tar menneskekroppen det lettere opp i seg, forklarer senioringeniøren.
Bakgrunnen for prosjektet er ønsket om å utnytte ikke salgbare tomater fra de største gartneriene her i landet. Paprika og chili blandes også i for å sette smak. Denne typen produkter kan med hell hermetiseres og brukes i matlaging på ymse vis.

Temperatur er viktig

Det er flere faktorer som påvirker innholdet av sunne stoffer i grønne produkter. Oppbevaring og temperatur er avgjørende for hvor mye av helseeffekten som er igjen når det ender hos forbrukeren. Temperatur er spesielt viktig.

- Også grossister og butikkleddet må derfor få mer kunnskap om å ta vare på maten frem til forbruker, sier Sveinung Grimsby.
Helseeffekten av bringebærkomponenter er velkjent, men det er mye å hente i å finne rette sorter til rett bruk. Et prosjekt Nofima er involvert i har hatt som mål å finne nye sorter av jordbær og bringebær som egner seg til prosessering. Man har funnet syv nye sorter som er lovende både hva gjelder dyrkingsegenskaper og egnethet for prosessering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2867
Julekaker.Produkttester.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.