Grønnsaker får helsekost


Oppdatertdato: 2004-04-14 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire


Oslo (NW): En ny norsk plantenæring gir grønnsakene et næringsopptak og en levetid som verken konvensjonelle eller økologiske dyrkingsmetoder kan matche.
Plantenæringen som gartner og hagebrukskonsulent Thorbjørn Kristensen har utviklet er blant annet basert på biomarint materiale fra havet, og de foreløpige resultatene vekker oppsikt. Oppfinneren selv lover en aldri så liten grønn revolusjon når Agromarin blir presentert på Hus & Hage-messen på Lillestrøm 16.–18. april.
– Vi har fått frem en kvalitet på grønnsaker som verden ikke har sett før. Bedre smak, god duft og et mye høyere næringsinnhold, sier Kristensen til nyhetsbyrået Newswire.
Analyser av grønnsaker dyrket med Agromarin viser at næringsopptaket øker radikalt. For gulrøtter økte innholdet av ’riktige’ karbohydrater med 43 prosent, betakaroten med 35 prosent, kalsium med 33 prosent og e-vitaminer med hele 84 prosent.

Planteforsk positiv
Den organiske plantenæringen er fri for kjemiske tilsetningsstoffer og inneholder mer enn 80 gunstige stoffer fra naturen, som mineraler, vitaminer og aminosyrer.
– Tradisjonell plantenæring er veldig begrenset og ensidig sammensatt. Men dyrkningsjorden må ha en fullverdig sammensetning av næringsstoffer. Da vil plantene også få et bedre næringsinnhold. Det er slik Agromarin virker, sier Thorbjørn Kristensen.
Hos forskningsinstituttet Planteforsk har man nettopp satt i gang med større og tyngre tester av den nye plantenæringen.
– Hittil er forskningen kun utført i mindre skala, men hvis bare 30 prosent av resultatene er riktige, er det fremdeles veldig bra. Vi er overbevist om at dette er verdt å gå videre med, sier seniorforsker Rolf Nesby ved Planteforsk Kvithamar i Stjørdal.
Også Innovasjon Norge, som jobber med å videreutvikle norske oppfinnelse, har tro på plantenæringen som Kristensen har utviklet, og bistår nå blant annet med patentregistrering.

Forlenger livet
På Hus & Hage-messen skal Kristensen holde flere foredrag om sitt utviklingsarbeid. Han skal blant annet presentere en annen effekt av den nye plantenæringen: Cellene i skallet får større levedyktighet, og dermed får grønnsakene lengre holdbarhet.
– Jeg plantet gulrøtter med Agromarin høsten 2002, og fremdeles er det to som ikke har råtnet. Jeg smakte på en av dem nylig – den både luktet og smakte gulrot, sier Kristensen. I snitt har grønnsakene fått åtte ganger lenger holdbarhet i forsøkene hans.
– Dette vil bety mye for grønnsaksbønder, som sliter med stort svinn, særlig innen gulrot- og potetdyrking, sier Kristensen.

Kontaktpersoner:
Jan Pettersen, prosjektleder for Hus & Hage-messen, tlf. 66 93 91 00, mob. 95 13 40 51
Thorbjørn Kristensen, Agromarin, tlf. 74 80 08 80, mob. 91 36 14 20

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:199
Grillmat.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.