
Myndighetenes nye kostråd forsterker grovhetstrenden og
bekrefter korn- og brødprodukters viktige plass i et sunt
kosthold. Bransjens utfordring blir å omsette disse rådene i
ennå flere grove korn- og brødprodukter og introdusere mer
grovt mel i kaker og godsaker, sier Torunn Nordbø, daglig
leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
31. januar presenterte Nasjonalt råd for ernæring en omfattende
rapport som grunnlag for nye offentlige kostråd. Et omfattende
arbeid er gjort for å finne de rette rådene på bakgrunn av tusenvis
av forskningsrapporter om mulig sammenheng mellom kosthold
og helse.
- For mølle- og bakerbransjen er kostrådene i det store og hele
positive, og gir muligheter for bransjen til å skape ennå flere helsegode
produkter. For en gjennomsnittshusholdning kommer
24 prosent av energiinntaket, 23 prosent av proteininntaket, samt
39 prosent av karbohydratinntaket fra kornvarer viser Forbrukerundersøkelsen
fra 2007–2009. Kornvarer har en posisjon
som ingen andre varer, det er derfor viktig at vi som bransje følger
opp kostrådene.
Men har ikke korn og brødbransjen allerede gjort veldig mye i
forhold til å tilby grovere produkter?
- Jo, det er ikke tvil om at bransjen har gjort mye bra, innføring av
Brødskalaen samt introduksjon av mange grove alternativer er
godt jobbet. Men det er rom for ennå flere gode, grove kornprodukter,
noe jeg også tror bransjen vil gripe fatt i og utvikle nye
alternativer. Skal en vanlig forbruker dekke opp den anbefalingen
som er gitt i de nye kostrådene, det vil si 70–90 gram sammalt mel
eller fullkorn pr dag, må han spise fire ekstra grove brødskiver om
dagen eller to tallerkener havregrøt. Dess bedre brød og grøtmuligheter
det finnes, dess enklere blir det for bransjen å hjelpe
folk til å oppfylle kostrådene, påpeker Nordbø.
Hvordan vil Opplysningskontoret hjelpe til å oppfylle målsettingen
for de nye kostrådene?
- Vi jobber på flere måter for å støtte opp under medlemsbedriftenes
innsats her. For det første vil vi inspirere til produktutvikling
gjennom tiltak som Fremtidens skolebrød. Denne
konkurransen om å få nye, grove og gode alternativ til det tradisjonelle
skolebrødet gir ingen effekt hos forbrukeren uten at bransjen
aktivt tar i bruk ideene og oppskriftene ut i markedet.
For det andre vil vi jobbe sammen med og gjennom skoleverket for å spre kunnskap om
korn og brødprodukter, og hvilken betydning disse har i et sunt og velsmakende
kosthold. Å skape kunnskap hos barn, ungdom og deres foreldre er den viktigste
måten å legge til rette for et sunnere kosthold over tid. For det tredje vil vi satse
sterkere på web, og spre matglede og matkunnskap om korn og brød til forbrukerne,
til nytte og glede for hele bransjen, slår Nordbø fast.
Hva er de viktigste utfordringene for bransjen utover å øke bruken av grovt mel?
- Kostrådene er veldig klare på behovet for å spise mindre fett, sukker og salt.
Bearbeidede produkter bidrar med 70 – 80 % av saltinntaket gjennom kosten.
Høyt saltforbruk er en helseutfordring. Det samme er høyt sukkerforbruk og høyt
fettforbruk. Mølle- og bakerbransjen må se på hvordan vi kan redusere salt, sukker
og fettinnhold uten å ta vekk den gode smaken. Alternativer til salt og sukker som
smaksforsterkere må finnes og sunnere, umettede fettyper må tas i bruk. Når det
gjelder for eksempel frokostblandinger som det finnes veldig mange varianter av,
også grove, finnes det dessverre også mange med for mye sukker, mener Nordbø.
Hva med kakene? Må de ofres på sunnhetsalteret?
- Nei, slettes ikke. Folk skal kunne kose seg med gode, smakfulle kaker som før.
Som nevnt er matglede viktig, og stor matglede har uten tvil betydning for folks
helse. Men det er et poeng å komme opp med flere kaker som ikke bare er laget
av smør, fint hvetemel og masse sukker. Dette bør også være kommersielt interessant
som en voksende nisje. Det finnes allerede flere tilbud, men det er plass til
mange flere, avslutter daglig leder av Opplysningskontoret for brød og korn,
Torunn Nordbø.
Nye kostråd
Nasjonalt råd for ernæring anbefaler i nye kostråd at en
skal spise til sammen 70 – 90 gram sammalt mel eller
fullkorn per dag. De anbefaler videre at en skal velge kornprodukter
med høyt innhold av fiber og korn, og lavt
innhold av fett, sukker og salt. Nøkkelshullsmerking og
Brødskalaen anbefales å bruke for å gjøre rette valg.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2144