Grove råd


Oppdatertdato: 2011-05-04 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com, brodogkorn.no


Myndighetenes nye kostråd forsterker grovhetstrenden og bekrefter korn- og brødprodukters viktige plass i et sunt kosthold. Bransjens utfordring blir å omsette disse rådene i ennå flere grove korn- og brødprodukter og introdusere mer grovt mel i kaker og godsaker, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

31. januar presenterte Nasjonalt råd for ernæring en omfattende rapport som grunnlag for nye offentlige kostråd. Et omfattende arbeid er gjort for å finne de rette rådene på bakgrunn av tusenvis av forskningsrapporter om mulig sammenheng mellom kosthold og helse.
- For mølle- og bakerbransjen er kostrådene i det store og hele positive, og gir muligheter for bransjen til å skape ennå flere helsegode produkter. For en gjennomsnittshusholdning kommer 24 prosent av energiinntaket, 23 prosent av proteininntaket, samt 39 prosent av karbohydratinntaket fra kornvarer viser Forbrukerundersøkelsen fra 2007–2009. Kornvarer har en posisjon som ingen andre varer, det er derfor viktig at vi som bransje følger opp kostrådene.

Men har ikke korn og brødbransjen allerede gjort veldig mye i forhold til å tilby grovere produkter?
- Jo, det er ikke tvil om at bransjen har gjort mye bra, innføring av Brødskalaen samt introduksjon av mange grove alternativer er godt jobbet. Men det er rom for ennå flere gode, grove kornprodukter, noe jeg også tror bransjen vil gripe fatt i og utvikle nye alternativer. Skal en vanlig forbruker dekke opp den anbefalingen som er gitt i de nye kostrådene, det vil si 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn pr dag, må han spise fire ekstra grove brødskiver om dagen eller to tallerkener havregrøt. Dess bedre brød og grøtmuligheter det finnes, dess enklere blir det for bransjen å hjelpe folk til å oppfylle kostrådene, påpeker Nordbø.

Hvordan vil Opplysningskontoret hjelpe til å oppfylle målsettingen for de nye kostrådene?
- Vi jobber på flere måter for å støtte opp under medlemsbedriftenes innsats her. For det første vil vi inspirere til produktutvikling gjennom tiltak som Fremtidens skolebrød. Denne konkurransen om å få nye, grove og gode alternativ til det tradisjonelle skolebrødet gir ingen effekt hos forbrukeren uten at bransjen aktivt tar i bruk ideene og oppskriftene ut i markedet.

For det andre vil vi jobbe sammen med og gjennom skoleverket for å spre kunnskap om korn og brødprodukter, og hvilken betydning disse har i et sunt og velsmakende kosthold. Å skape kunnskap hos barn, ungdom og deres foreldre er den viktigste måten å legge til rette for et sunnere kosthold over tid. For det tredje vil vi satse sterkere på web, og spre matglede og matkunnskap om korn og brød til forbrukerne, til nytte og glede for hele bransjen, slår Nordbø fast.

Hva er de viktigste utfordringene for bransjen utover å øke bruken av grovt mel?
- Kostrådene er veldig klare på behovet for å spise mindre fett, sukker og salt. Bearbeidede produkter bidrar med 70 – 80 % av saltinntaket gjennom kosten. Høyt saltforbruk er en helseutfordring. Det samme er høyt sukkerforbruk og høyt fettforbruk. Mølle- og bakerbransjen må se på hvordan vi kan redusere salt, sukker og fettinnhold uten å ta vekk den gode smaken. Alternativer til salt og sukker som smaksforsterkere må finnes og sunnere, umettede fettyper må tas i bruk. Når det gjelder for eksempel frokostblandinger som det finnes veldig mange varianter av, også grove, finnes det dessverre også mange med for mye sukker, mener Nordbø.

Hva med kakene? Må de ofres på sunnhetsalteret?
- Nei, slettes ikke. Folk skal kunne kose seg med gode, smakfulle kaker som før. Som nevnt er matglede viktig, og stor matglede har uten tvil betydning for folks helse. Men det er et poeng å komme opp med flere kaker som ikke bare er laget av smør, fint hvetemel og masse sukker. Dette bør også være kommersielt interessant som en voksende nisje. Det finnes allerede flere tilbud, men det er plass til mange flere, avslutter daglig leder av Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Nye kostråd

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler i nye kostråd at en skal spise til sammen 70 – 90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. De anbefaler videre at en skal velge kornprodukter med høyt innhold av fiber og korn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Nøkkelshullsmerking og Brødskalaen anbefales å bruke for å gjøre rette valg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2144
Norsk mat.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.