Grovt gir god helse


Oppdatertdato: 2009-03-22 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Brodogkorn.no


Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Studier viser imidlertid at nordmenn ikke får i seg nok kostfiber fra kornprodukter i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger. Velg grove og ekstra grove brød til hverdags. Det gir metthet som varer, er bra for fordøyelsen, og forebygger flere folkesykdommer.

Grove kornprodukter gir metthet som varer, er bra for fordøyelsen, og er dermed med på å opprettholde vektbalansen. Det å velge grove kornprodukter er viktig for å forebygge de store folkesykdommene som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.

I Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) presenterer Regjeringen tiltak for å fremme helse og forebygge sykdom gjennom et sunnere kosthold. Et av de generelle målene for utvikling av norsk kosthold er ”økt forbruk av grove korn- og brødvarer”, ettersom dette vil kunne være med på å bidra til forebygging av sykdom og fremme befolkningens helse. En utfordring med målene fra handlingsplanen er å øke befolkningens forståelse for, kunnskap om, og interesse for grove brød- og kornprodukter.

Spiser for lite fiber

Helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss 25-35 gram fiber hver dag og at 50-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Det gjennomsnittlige fiberinntaket er i dag på rundt 17 gram. Brød og korn står i en gjennomsnittshusholdning for 25 prosent av det daglige energiinntaket.

Brød er en av våre viktigste kilder til fiber og karbohydrater, samt vegetabilske proteiner. Et brød regnes som grovt når over halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Grovt sammalt mel har større partikler enn fint sammalt mel, og har vist seg å ha opptil 25 prosent større effekt på tarmfunksjonen.
Grove kornprodukter er også gode kilder til B-vitaminer og vitamin E, og er dessuten blant de beste kildene til jern og sink, som er nødvendige for kroppens funksjoner. Utmalingsgraden, det vil si hvor stor andel av hele kornet som inngår i sluttproduktet, er avgjørende for hvor mye vitaminer og mineraler det finnes i maten.

Vi i Opplysningskontoret vil sammen med bakerne jobbe mot økt forbruk av brød med rikt fiberinnhold slik at nordmenn enklere kan nå det daglige anbefalte fiberinntaket.
Her har vi samlet gode oppskrifter på grove og ekstra grove brød.

Grove brød:

Byggeklosser

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels


7 dl vann
750 g byggmel
2 dl solsikkekjerner
½ dl linfrø
3 ts salt
1 ½ dl vann
1 pk. Gjær
200 g hvetemel
4 ss mørk sirup

2 brød i 2-liters former

Bland sammen ingrediensene til fordeigen: vann, byggmel, solsikkekjerner, llinfrø og salt. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over.
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 ºC. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen. Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå i ca. 1 time.
Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød. Legg dem i smurte 2 liters former. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25-30 minutter til brødene fyller formene.
Stek brødene på nederste rille ved på 225 ºC i 40-60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

Bondens hverdagsbrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels


Fordeig:
8 dl skummet melk
200 g hvetekli kruskakli
300 g rugmel, fint

Øvrige ingredienser:
2 dl skummet melk
1 pk. Gjær
3 ss rapsolje
800 g hvetemel
2 ts salt

egg til pensling

rugmel til pynt

Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
Del deigen i to like store emner. Form avlange brod. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel. Stek brødene pa nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt er. Avkjøles pa rist.

Ekstra grove brød:

Nøttebrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels


7 dl skummet melk
1 pk. Gjær
2 ss sukker
2 ts salt
3 ss olivenolje eller rapsolje
2 dl havregryn
1 dl hvetekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel
100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner

lunkent vann til pensling

nøtter til pynt

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt . Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter.
Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøles på rist.

Matpakkebrød

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels


1 l skummet kulturmelk
500 g sammalt hvete, grov
200 g sammalt hvete, fin
400 g sammalt rug, grov
150 g sammalt rug, fin
1 dl lettkokte havregryn
1 dl havrekli
3 dl vann
1 pk. gjær
400 g hvetemel
2 ts salt

Bland sammen melk, sammalt hvete fin og grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 oC. Smuldre gjæren og rør den ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter
Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2 liters former. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35-40 minutter.
Når brødene er ferdig hevet pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene. Dryss over havrekli.
Stek brødene på nederste rille ved 200 ºC i 50-60 minutter. Avkjøles på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1535Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.