Grovt nyttår


Oppdatertdato: 2009-02-19 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og Konditor nr 1.2009, Tore Røyneland, Image Photo AS


Det er ingen tilfeldighet at årets første prosjekt i regi av Opplysningskontoret for brød og korn handler om grove bakervarer med barn og unge som målgruppe

Fjorårets SIFO-rapport om nordmenns brød og kornvaner hadde mange gode nyheter til bransjen, men også noen utfordringer. Det er et faktum at barn og unge spiser adskillig mer søte og fine bakervarer enn andre befolkningsgrupper. Gode (og dårlige) spisevaner etableres tidlig, det er derfor viktig å ta tak i denne litt negative trenden i de yngre aldersgruppene.
Innenfor bakerbransjen er det kanskje spesielt skolebrød som i dag er symbolet på søte, usunne kaker som frister barn og unge til usunn livsstil; usunn i forhold til både lite fiber og vitaminer, samt i forhold til for mye sukker. Skolebrød er et kjent og etablert begrep. Poenget er ikke å bekjempe skolebrød, men bidra til at det utvikles sunnere hverdagsalternativer til det tradisjonelle skolebrødet, alternativer som målgruppen oppfatter som gode, smakfulle og «in».

Fremtidens skolebrød

Første tiltak i den grove nyttårspakken fra Opplysningskontoret er en skolekonkurranse med arbeidstittel «Fremtidens skolebrød». Vi er godt i gang med planleggingen og sparker i gang konkurransen i løpet av februar. Konkurransekriterier må tilpasses målgruppen og vil, foruten ernæringsmessige aspekter, vektlegge kommersialiseringspotensial, effektiv produksjon, målgruppeappell, basisråvarer, smak, spisevennlighet og holdbarhet. Vi jobber også med ulike modeller for å koble skole og bransje for å sikre god veiledning i innovasjonsprosessen.

Grovt gir god helse

Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Studier viser imidlertid at nordmenn ikke får i seg nok kostfiber fra kornprodukter i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger.

Grove kornprodukter gir metthet som varer, er bra for fordøyelsen, og er dermed med på å opprettholde vektbalansen. Det å velge grove kornprodukter er viktig for å forebygge de store folkesykdommene som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes type 2.

I Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) presenterer Regjeringen tiltak for å fremme helse og forebygge sykdom gjennom et sunnere kosthold. Et av de generelle målene for utvikling av norsk kosthold er «økt forbruk av grove korn- og brødvarer», ettersom dette vil kunne være med på å bidra til forebygging av sykdom og fremme befolkningens helse. En utfordring med målene fra handlingsplanen er å øke befolkningens forståelse for, kunnskap om, og interesse for grove brød- og kornprodukter.

Spiser alt for lite fiber

Helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss 25-35 gram fiber hver dag og at 50-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Det gjennomsnittlige fiberinntaket er i dag på rundt 17 gram.
Brød og korn står i en gjennomsnittshusholdning for 25 prosent av det daglige energiinntaket.

Brød er en av våre viktigste kilder til fiber og karbohydrater, samt vegetabilske proteiner. Et brød regnes som grovt når over halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Grovt sammalt mel har større partikler enn fint sammalt mel, og har vist seg å ha opptil 25 prosent større effekt på tarmfunksjonen. Grove kornprodukter er også gode kilder til B-vitaminer og vitamin E, og er dessuten blant de beste kildene til jern og sink, som er nødvendige for kroppens funksjoner.
Utmalingsgraden, det vil si hvor stor andel av hele kornet som inngår i sluttproduktet, er avgjørende for hvor mye vitaminer og mineraler det finnes i maten.

Vi i Opplysningskontoret vil sammen med bakerne jobbe mot økt forbruk av brød med rikt fiberinnhold slik at nordmenn enklere kan nå det daglige anbefalte fiberinntaket.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1506
Norsk mat.Vafler.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.