
Det er ingen tilfeldighet at årets første prosjekt i regi av Opplysningskontoret
for brød og korn handler om grove bakervarer med barn og unge som målgruppe
Fjorårets SIFO-rapport om nordmenns brød og kornvaner hadde mange
gode nyheter til bransjen, men også noen utfordringer. Det er et faktum at
barn og unge spiser adskillig mer søte og fine bakervarer enn andre befolkningsgrupper.
Gode (og dårlige) spisevaner etableres tidlig, det er derfor viktig
å ta tak i denne litt negative trenden i de yngre aldersgruppene.
Innenfor bakerbransjen er det kanskje spesielt skolebrød som i dag er symbolet
på søte, usunne kaker som frister barn og unge til usunn livsstil; usunn i
forhold til både lite fiber og vitaminer, samt i forhold til for mye sukker. Skolebrød
er et kjent og etablert begrep. Poenget er ikke å bekjempe skolebrød,
men bidra til at det utvikles sunnere hverdagsalternativer til det tradisjonelle
skolebrødet, alternativer som målgruppen oppfatter som gode, smakfulle og
«in».
Fremtidens skolebrød
Første tiltak i den grove nyttårspakken fra Opplysningskontoret er en skolekonkurranse med arbeidstittel «Fremtidens skolebrød».
Vi er godt i gang med planleggingen og sparker i gang konkurransen i løpet av februar.
Konkurransekriterier må tilpasses målgruppen og vil, foruten ernæringsmessige aspekter, vektlegge kommersialiseringspotensial,
effektiv produksjon, målgruppeappell, basisråvarer, smak, spisevennlighet og holdbarhet.
Vi jobber også med ulike modeller for å koble skole og bransje for å sikre god veiledning i innovasjonsprosessen.
Grovt gir god helse
Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Studier viser imidlertid at nordmenn ikke får i seg nok kostfiber fra kornprodukter
i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger.
Grove kornprodukter gir metthet som varer, er bra for fordøyelsen, og er
dermed med på å opprettholde vektbalansen. Det å velge grove kornprodukter
er viktig for å forebygge de store folkesykdommene som hjerte- og karsykdommer,
kreft og diabetes type 2.
I Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) presenterer
Regjeringen tiltak for å fremme helse og forebygge sykdom gjennom et sunnere
kosthold. Et av de generelle målene for utvikling av norsk kosthold er
«økt forbruk av grove korn- og brødvarer», ettersom dette vil kunne være
med på å bidra til forebygging av sykdom og fremme befolkningens helse. En
utfordring med målene fra handlingsplanen er å øke befolkningens
forståelse for, kunnskap om, og interesse for
grove brød- og kornprodukter.
Spiser alt for lite fiber
Helsedirektoratet anbefaler at vi bør få i oss 25-35 gram fiber
hver dag og at 50-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Det gjennomsnittlige fiberinntaket er i dag på rundt 17 gram.
Brød og korn står i en gjennomsnittshusholdning for 25 prosent av det daglige energiinntaket.
Brød er en av våre viktigste kilder til fiber og karbohydrater, samt vegetabilske
proteiner. Et brød regnes som grovt når over halvparten av melmengden er
sammalt mel, hele korn eller kli. Grovt sammalt mel har større partikler enn fint
sammalt mel, og har vist seg å ha opptil 25 prosent større effekt på tarmfunksjonen.
Grove kornprodukter er også gode kilder til B-vitaminer og vitamin E, og er dessuten
blant de beste kildene til jern og sink, som er nødvendige for kroppens
funksjoner.
Utmalingsgraden, det vil si hvor stor andel av hele kornet som
inngår i sluttproduktet, er avgjørende for hvor mye vitaminer og mineraler det
finnes i maten.
Vi i Opplysningskontoret vil sammen med bakerne jobbe mot økt forbruk av
brød med rikt fiberinnhold slik at nordmenn enklere kan nå det daglige anbefalte
fiberinntaket.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1506