Gruff for kokekaffen


Oppdatertdato: 2007-03-13 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Oslo (NW): Kokekaffen er på vei inn i pensjonistenes rekker. Av hundre kaffekopper som lages hjemme, er nå bare seks fylt med kokekaffe.
Det er først og fremst kaffetrakteren som er i ferd med å sende kaffekjelen inn i historiens mørke. Av 100 kaffekopper, er nå hele 72 traktekaffe. Resten er fordelt på pulverkaffe, presskannekaffe, kaffe fra espressomaskin, og altså den gode gamle kokekaffen, viser en undersøkelse fra Norsk Kaffeinformasjon.

– Det er synd om kokekaffen skal forsvinne helt, for bortsett fra å vekke gode minner, gir kokemetoden også et fabelaktig resultat i koppen, sier daglig leder Jørgen Lindvik i kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne.

Kosekaffe

Selv om det er få som fortsatt drikker kokekaffe, er det mange som har varme følelse knyttet til kaffeveteranen. Én av fire sier i undersøkelsen at kokekaffe er den kaffetypen de foretrekker.

– Å koke kaffe er mer seremonielt enn andre tilberedningsmetoder. Kaffen skal ikke koke, men bare få et raskt oppkok, og så skal den trekke. Å koke kaffe gir følelsen av å ha god tid. Det er nok noe mange savner i dag, sier kaffeeksperten Lindvik.

Kokekaffe er lysbrent kaffe som tilberedes i kaffekjele. Den er grovere malt enn for eksempel filterkaffe. Denne måten å lage kaffe på gir kaffen lenger kontakttid med vannet enn det filterkaffen får.
– Smaken blir rikere og fyldigere. Det bringer fram helt andre nyanser i kaffen, sier Lindvik.

Presskannen kommer

Samtidig som kokekaffen er på retrett, blir presskannekaffe stadig mer populært. Presskannen kom til Norge for omtrent ti år siden. I dag drikker vi nesten like mye presskannekaffe som kokekaffe.

– Presskannen er på mange måter arvtakeren til den gamle kaffekjelen. Mange liker den fordi den gir god kaffe, samtidig som den er enkel å bruke og holde ren, sier Lindvik.

Uansett kaffetype liker vi kaffen vår svart. Åtte av ti sier de vil ha kaffe uten verken sukker, melk eller andre smakstilsetninger.
– Nordmenn er glad i den rene og gode, kanskje litt gammeldagse kaffesmaken, uansett om kaffen er lysbrent eller mørkbrent, sier Lindvik.

Håper på retrobølge

Lindvik tror kaffekjelen vil gjøre comeback fordi den gir den beste kaffen.

– Å trekke grovmalt kaffe er kanskje den optimale tiberedningsmetoden for kaffe. Det er med kaffekjelen du kan få de virkelig store smaksopplevelsene. Det kommer folk til å gjenoppdage, sier han.
For en smak av fordums kaffestorhet kan du følge framgangsmåten historien vil ha det til at Sophia Loren fulgte når hun satte over en kjele:
  • 1. Ta på deg finstasen. Smoking eller aftenkjole er trygge valg.
  • 2. Fyll én liter kaldt vann i en kaffekjele.
  • 3. Kok opp, og pøs på med seks- syv spiseskjeer nybrent, grovmalt kaffe.
  • 4. Vent fem- seks minutter.
  • 5. Løft kjelen høyt oppi luften tre ganger.
  • 6. Dunk kjelen like mange ganger i kokeplaten.
  • 7. Hell kaffen forsiktig i favorittkoppen din, sleng bena med pensko på bordet og nyt opplevelsen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1051
Norsk mat.Selskapsmat.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.