Grunnsmaken - Surt


Oppdatertdato: 2012-01-10 Tema: Produktinformasjon Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jan Inge Haga


Bildet viser klassiske syrlige innslag som sitron, lime, pickles og surt godteri. (Foto: Jan Inge Haga) Ser du for deg en nedadgående munn, slik en grunnsmak kan karakterisere en personlighet? Eller tenker du på sitron? Når du smaker noe virkelig surt, som en sitronskive, er det naturlig å stramme halsmusklene, og å skjære grimaser. I konsentrert form er ikke grunnsmaken surt behagelig.
Et velsmakende kosthold uten syre er derimot utenkelig. Men sure ingredienser må tilsettes en rett sammen med andre grunnsmaker som søtt, slik at den syrlige smaken blir lettere å like. Slik vi mikser en frisk smoothie på yoghurt og friske bær. Du tenker at sursøtt er en asiatisk oppfinnelse. Men du finner den også i tradisjonell norsk mat, som løksausen til kjøtt og suppe, majonesen til rekene eller agurksalaten til laksen.
Husker du enda mer fra kjemitimen på skolen, pH-verdien for å måle surheten i væsker? I elevforsøk målte vi eddik, cola og sitron. I samfunnsdebatten dreier det seg mer om sure vassdrag.
Har du også grøsset når du har sugd på ”sure padder”? Da er det grunnsmaken surt du kjenner igjen.
For tannemaljen er grunnsmakene søtt og syrlig ikke noen heldig kombinasjon i større mengder. Derfor er mange av de sur-søte gotteriene verstinger for tannhelsen, som syrlig brus med sukker!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2329
Info.Sommermat.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.