Guddommelig frukt og kilde til evig ungdom


Oppdatertdato: 2005-10-15 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Fristende, skinnende, saftige, aromatiske epler. Juvelen blant frukter. Et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer, eksklusiv dessert, medisin og ungdomskilde. Eplet er sannelig verdt å feires og spises!

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det med Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens Hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre. Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals, skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens Hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. At byen New York har fått kallenavnet "The Big Apple" daterer seg tilbake til 1930 og 1940-årene. De røykfylte klubbene i metropolen var møtested for jazzens storheter, og Manhattan ble kjent for å ha "mange epler på treet", som betyr mange steder å spille og høre jazz.

Bedre hud

Smaken bidrar utvilsomt til at eplet har fått sin opphøyde posisjon. Og jammen er det langt mellom matvarer som smaker så fortreffelig og samtidig bare er sunne! Slik er det med epler. Så feire gjerne epledagen 17.oktober med å spise epler hele dagen! Epler har også lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter. Epler er proppfulle av antioksidanter og flavonoider som styrker immunapparatet, grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge.

"An Apple a day"

Det engelske ordtaket "an apple a day, keeps the doctor away" har sitt opphav i et annet ordtak som sier: spis et eple når du går til sengs, og doktoren blir arbeidsledig. Det er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten.

Gode tips og oppskrifter:

 • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet
 • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken
 • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel
 • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett den i mikroen i 1 minutt
 • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær
 • Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert
 • Visste du at Epledagen er den 17. oktober?
 • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet
 • Flere tips finner du på http://www.frukt.no
Kald eplesuppe (dessert)

(8 porsjoner)

18 epler
1,5 l vann
Saften av 2 sitroner
4 ss sukker
1/2 ts kanel
500-600 g vaniljeis

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Kutt eplene i biter og kok de i vann sammen med sitronsaft, sukker og kanel til de er myke. Kjør epleblandingen i hurtigmikseren til den blir jevn og glatt. Sil blandingen og avkjøl i kjøleskapet ca. 4 timer. Bland tilslutt inn vaniljeisen og server med et kaneldryss på toppen.

Eplechutney

(kan med fordel lages på forhånd og oppbevares på glass. Er godt til stekt svinekjøtt, kylling og oster)

700 g epler
1 dl friskpresset appelsinjuice
2 dl honning
2 dl epleeddik
1 båt hvitløk
1 ss hakket ingefærrot
1 ts karve
1 ts kanel
1 ts salt
Cayennepepper

Ta ut kjernehusene av eplene og kutt i biter (du trenger ikke ta av skallet). Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp. La blandingen putre over svak varme i minimum 45 minutter. Rør om av og til. Cayennepepper tilsettes alt avhengig av hvor sterk du foretrekker chutneyen. Avkjøles før den fylles over på glass.

Eplebrød

5 dl revne epler
3 ss sitronsaft
1/2 ts finrevet sitronskall (kan sløyfes)
1 dl brunt sukker
4 ss smeltet smør
1 stort egg
2 dl hvetemel
2 dl sammalt hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts kanel
1/2ts salt
1 - 1,5 dl finhakkede nøtter (kan sløyfes)
1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

Rør sammen egg, smør og sukker. Tilsett de revne eplene, sitronsaften og eventuelt sitronskallet. Bland de tørre ingrediensene. Rør så i epleblandingen slik at det blir en fin deig. Ha deigen i en smurt brødform og stek på 180 grader C i 40-50 min.

Annet eplegodt

 • Stek epler og løk møre i smør (2 epler pr. middels løk) og tilsett litt hakket frisk salvie. Kjempegodt som tilbehør til stekte svinekoteletter.
 • Gi pannekakene nytt tilbehør. Stek epler møre i smør, honning og kanel. Server pannekakene med epleblandingen, en klatt crème fraîche og hakkede nøtter. Ha litt revet muskatnøtt på toppen.
 • Salaten blir ekstra god når du blander litt eplebiter i den. Ha eplene i like før servering, så de ikke blir brune.
 • Prøv et epleostesmørbrød. Smør en skive av det brødet du liker best med smør. Ha på et lag epler i tynne skiver samt et lag god ost. På toppen har du hakkede cashewnøtter valnøtter. Stek i ovnen til nøttene er lysebrune og osten smeltet.
 • Skaff deg en epledeler og server eplebåter til frokost, etter middag eller som snacks. Garantert barnevennlig.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:691
Info.Pølser.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.