Halal på norsk!


Oppdatertdato: 2004-12-08 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gilde


Nå vil det endelig være mulig for muslimer å få tak i kjøttpålegg eller ferdigpizza i butikken. I disse dager lanseres en ny serie etterspurte ferdigprodukter, garantert slaktet på halal-vis, med nytt design.

Muslimer i Norge har i stor grad tatt til seg norske matvaner som å lage matpakke og grille, men hittil har det ikke vært varer til å dekke dette behovet forteller Fred Bakkejord ved Gilde BA. Gjennom et vellykket Spin prosjekt der Matforsk har vært primus motor på produktutviklingen, kan vi nå endelig vise til et fullverdig tilbud også til den muslimske delen av befolkningen, sier Bakkejord fornøyd.

Marked i vekst Omsetningen av kjøtt slaktet etter muslimske regler er sterkt økende. I fjor leverte Gildes datterselskap Alfathi-halal om lag 80 tonn halalkjøtt til muslimer i Norge og i år vil dette øke til hele 170 tonn.

Tidsklemme - Muslimer er en stor og voksende kundegruppe. I dag er det mellom 70 000 og 75 000 muslimer i Norge, og moderne muslimske familier lever også i tidsklemma. De ønsker å kunne lage raske middagsretter, servere grillpølser til barna og ta med kjøttpålegg i matpakken - og samtidig følge religiøse forskrifter, forklarer Bakkejord.

Velsignes Kjøttet er produsert og slaktet både etter norske forskrifter, og islamske regler. Det innebærer at dyrene bedøves på forskriftsmessig norsk måte, før en muslimsk godkjent slakter velsigner og avliver dem. Slaktingen er godkjent av Islamsk råd.

Alfathi- halal Alfathi produserer nå ferdigvarer som pizza, storfehamburger, lammeburger, pålegg, postei og grillpølser av halalkjøtt. — Alfathi betyr nye muligheter og det er det vi ønsker å gi muslimer i Norge. Det vil bli mer produktutvikling i årene framover, vi jobber blant annet med en spekepølse som vil komme i løpet av 2005 opplyser Bakkejord.

Nye produkter med ny design Matforsk har hatt ansvaret for det produksjonstekniske samt produktutviklingen, og bidratt med prototyper, sensoriske tester og forbrukerundersøkelser. I tillegg er design vektlagt betydelig. — Alfathi har sammen med et designbyrå jobbet fram nye logoer, etiketter og et design, som posisjonerer de nye produktene ut mot markedet og målgruppa forklarer Stine Alm Hersleth ved Matforsk avslutningsvis.

Halalslakting er betegnelsen på den muslimske slaktemetoden. Den største leverandøren av norskprodusert halalkjøtt er selskapet Alfathi, et datterselskap av Gilde Fellesslakteriet BA. 95 prosent av alt norskprodusert halalkjøtt selges i området Grønland/Tøyen. Bransjen anslår at det omsettes om lag 300 tonn halalkjøtt årlig i Norge, selv om det er vanskelig å gi en samlet oversikt. Det finnes en rekke mindre slakterier, i tillegg kjøpes det mye halalkjøtt i Sverige.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:454
Slanking.Kina.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.