Halloween - det er mer i gresskaret enn spøkelser!


Oppdatertdato: 2016-10-30 Tema: Halloween Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bengt Wilson


Den amerikanske tradisjonen med skremmende, utskårne gresskaransikter ble til på den kristne All Hallows Eve, dagen før Alle Helgens dag. De onde åndene skulle skremmes vekk. Siden er Halloween blitt en nasjonal feiring og fest; først og fremst i USA, senere også i Norge. Her får du de ansatte på den amerikanske ambassadens beste Halloween-oppskrifter - på ekte amerikansk vis!

Halloween begynte altså som All Hallows Eve, Alle Helgens kveld, og ble feiret kvelden før Alle Helgens Dag. Halloween feires vanligvis 31. oktober, og markeres av utkledde barn som går fra dør til dør i nabolaget og ber om godterier. De senere år har også vi nordmenn begynt å feire den amerikanske skikken. Gresskaret spiller imidlertid hovedrollen og er selve ikonet for Halloween.Både som pynt og ingrediens i utallige retter - fra paier og puddinger til supper og stuinger.

Visste du dette om Gresskar?

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3000 - 4000 år f. Kr. Gresskar finnes i mange forskjellige varianter, fasonger, farger og størrelser. Noen er ganske små og andre kan bli opptil flere hundre kilo. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt. Gresskar er kalorifattig, og inneholder noe kostfiber. Gresskar inneholder også noe karoten, som gir kroppen A-vitaminer. Det faste fruktkjøttet kan spises, men det mest vanlige er å bruke gresskar i kokte matretter. Skallet og vevet i midten spises ikke.

Gresskar i Norge

De vanligste variantene i norsk handel er kjempegresskar, Hokkaido og pyntegresskar. Sistnevnte kun til dekorasjon. Om du er heldig kan du også få tak i Turbangresskar, Muskatgresskar og Spagettigresskar.

Gresskar som pynt

De smilende eller fryktinngytende gresskarlyktene har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack. Han fikk en dom som besto i at han måtte gå omkring på jorden fram til dommedagen med en uthult kålrot med lys i. Denne uthulte kålroten til smeden Jack er forgjengeren til dagens Halloween-lykt. De utskårede gresskarene blir derfor også kalt "Jack-o-lanterner".

Slik lager du gresskarlykt

Til å lage Halloween-lykter brukes gjerne mindre kjempegresskar på 4 - 6 kilo. Kjempegresskar veier normalt fra 3 - 15 kilo, men kan bli opptil 500 kilo. Toppen skjæres av og fjern vevet og kjernene. Skjær ut hull til øyne, nese og munn. Plasser et telys i gresskaret og legg på toppen igjen. Se trinn for trinn her.

Gresskarfrø - som snacks eller smykke?

Etter at du har hult ut gresskaret og laget Jack-o-lanterne, bør du ta vare på frøene. De kan nemlig brukes til å lage kjempegod snacks! Ristede gresskarfrø er kjempegodt i salater, frokostblandinger, i gjærbakst, som garnityr til supper og andre retter - eller bare som sunn snacks.

Gresskarfrø kan også brukes til smykker. Skyll frøene og tørk de godt i kjøkkenhåndkle før de tres inn på en tykk tråd. Bruk en spiss nål. Morsomt for barna!

Den amerikanske ambassadens beste Halloween-oppskrifter

På den amerikanske ambassaden i Oslo forbredes det nå til årets store begivenhet - Halloween-feiringen. Maten som serveres på ambassadens årlige Halloween-fest er tradisjonell Halloween-mat som karamelliserte epler, stekte gresskarfrø, popkornballer, varm eplesider og forskjellige typer gresskarretter. En meget populær gresskaroppskrift er gresskarpai som like gjerne blir servert til Høsttakkefesten i slutten av november (Thanksgiving).

Den amerikanske ambassaden har gitt oss noen av sine favorittoppskrifter - så her er det bare å gå i gang.

Gresskarpai

Dette er en av de mest kjente og tradisjonelle paiene i USA. Har du aldri prøvd den? Gjør det. Vi garanterer en smaksopplevelse. Kanskje blir den din nye favoritt?

Paibunn:
200 g siktet hvetemel
150 g smør
2 ss vann

Gresskarfyll:
6 ss siktet hvetemel
¾ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 egg
1 ¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
400 g gresskarpurè
1 boks vikingmelk
2 ts vaniljesukker

Ha alle ingrediensene til paibunnen i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den hvile i kjøleskapet ½ time.Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform. Prikk med gaffel og forstek paiskallet ved 20 grader C i 10 minutter. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, smør og sukker. Tilsett gresskarpurè, melk og vanilje. Hell fyllet i paiskallet og stek ved 180 grader C i ca. 30 minutter, eller til fyllet kjennes fast. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme.

Stekte gresskarfrø


Rengjøring (en grisete jobb, men vel verdt strevet):
  • Grav ut frøene og det bløte vevet på gresskaret.
  • Plukk ut frøene og skyll de godt under rennende kaldt vann.
  • Tørk frøene i et håndkle.
Steking:
  • Sett stekeovnen på ca. 180 grader C.
  • Lag en oljeblanding av 1 ss olje eller smeltet smør og ½ ts salt pr. 250 g frø. Liker du mer smak, kan du for eksempel tilsette litt presset hvitløk eller løk.
  • Bland olje/smørblandingen godt med frøene.
  • Fordel frøene tynt utover på en stekeplate med bakepapir.
  • Stek så til frøene er lyse brune på farge (det tar ca. 15-25 min). Snu frøene av og til.
  • Når frøene er ferdig, avkjøl dem på et kjøkkenpapir slik at det ekstra fettet blir sugd opp.

Karamelliserte epler

(4-5 porsjoner)

500 g karameller (smørbukk går fint)
2 ss varmt vann
4-5 epler (sprøe, harde epler egner seg best)
Små trespyd

Karameller og vann has i en gryte eller kjele. Varm karamellene under omrøring over svak varme til de er smeltet (blandingen vil være klissete helt til den blir skikkelig oppvarmet - det er viktig å ikke koke for mye). Ta bort stilken og stikk trespydene i eplene. Dypp eplene i karamellblandingen til hele eplet er dekket. Sett eplene på bakepapir og avkjøl i kjøleskapet til karamellen er stiv. Etter at eplene er dekket med karamell, er det er kjempegodt å rulle eplene i hakkede nøtter, sjokoladebiter, kokosmasse eller annet strø.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:699Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.