Halloween tar av i Norge


Oppdatertdato: 2004-10-27 Tema: Halloween Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bengt Wilson og Knut Pettersen


Halloween-feiringen har eksplodert i Norge. Effekter selges nå som varmt hvetebrød. Gresskaromsetningen har tatt helt av. Grønnsaksgrossisten Coop Norge som er størst på gresskar omsatte 34 tonn i 2002. I 2003 økte omsetningen til 75 tonn og i år beregnes omsetningen av gresskar til å komme opp i hele 100 tonn.

Halloween feires 31. oktober, natt til Allehelgensdag
Halloween er opprinnelig en keltisk tradisjon, en høytidsdag for de døde. Dagen markerte slutten på sommeren og begynnelsen på det keltiske nyåret. Familiens avdøde ble på denne dagen takket for all hjelp og støtte fra sitt ”eksil” i åndenes verden.

Skotter og irer tok tradisjonen med til Amerika
På 1800-tallet tok skotter og irer med seg denne nasjonale tradisjonen over til sitt nye land Amerika. Der utviklet den seg over tid til å bli en stor og kommersiell nasjonal festdag/kveld den 31. oktober. Gresskaret står helt sentralt i Halloween-feiringen. I Skottland var det vanlig å bruke kålrot og turnips til å hule ut skumle lykter. De skulle skremme vekk farlige ånder. Denne skikken levde gjennom århundrer og ble altså etter hvert de kristnes minnefest for alle helgener og martyrer.

Produksjon av gresskar til Halloween er nytt i Norge
Produksjon av gresskar til Halloween er nytt i Norge. I år vil den utgjør ca 25 % av den totale omsetning. I tillegg til de 100 tonn spisegresskar som beregnes omsatt til Halloween, produseres det nå også pyntegresskar. Størrelsen på gresskar som omsettes ligger på 5-8 kg. Vi har den norske produksjon i Lier i Buskerud og i Rogaland. Importen er fra Danmark.

700 sorter med gresskar
Å samle alle sorter gresskar gir et broket og spennende bilde. Det finnes hele 700 forskjellige sorter. Noen er svært små, andre svært store. Noen helt glatte, andre svært knudrete i skallet. Noen helt runde andre meget smale og avlange. Fargene på gresskar spiller over den reneste regnbueskala. Pyntegresskar er ikke særlig egnet til mat. Gresskar varierer vanligvis i vekt opp mot 15 kg. Men det produseres gresskar som kan komme opp i hele 500 kg!

Gresskar brukes som pynt
Blant annet så er det morsomt å hule ut gresskar og sette telys i. Denne smilende eller leende gresskarlykten har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack. Han fikk en dom som besto i at han måtte gå omkring på jorden fram til dommedagen med en uthult kålrot med lys i. Denne uthulte kålroten til smeden Jack er forgjengeren til dagens Halloween-lykt.

Gresskarkjerner smaker godt
Gresskarkjerner er deilige i salater, i frokostblandinger, i gjærbakst og som snacks. Frøene tas ut av gresskaret, skylles og tørkes i kjøkkenhåndkle. Olje og salt blandes i en bolle hvor frøene tas over i før de legges over på en stekeplate. Stekes ved 180 grader C og avkjøles. gresskarfrø kan også brukes som smykke. De skylles og tørkes godt i kjøkkenhåndkle før de tres inn på en tykk trås. Bruk ei spiss nål.

Gresskarblomsten kan brukes til mat og til pynt
Gresskarblomsten er gul og stor og vakker. Den er svært dekorativ på matbordet i anledningen markeringen av Halloween. Den kan også spises. Den kan for eksempel fylles med kokt ris og en kjøttblanding og serveres som en deilig forrett.

Gresskar godt og spennende i boller og på fat
Syltede gresskar og gresskar-chutney er velkjent. Her i Norge har vi tradisjon for å servere syltede gresskar til fiskesuppen. Men gresskar kan brukes til mye mer. Supper, stuinger, salater, gryteretter, paier og kaker kan så absolutt anbefales.

Gresskarsuppe

4 porsjoner
2.5 kg gresskarkjøtt i terninger
2 kg løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, knust
50 g smør
1 ts paprikapulver
¾ l grønnsakkraft
4 cl sherry
2 dl kremfløte
2-3 ss soyasaus
salt og hvit pepper
parmesanost, revet

Fres gresskar, løk og hvitløk i smør i en vid kjele. Tilsett paprikakrydder og grønnsakkraft. La suppen koke til gresskarbitene er møre. Mos suppen med en stavmikser eller i kjøkkenmaskin. Kok opp igjen. Ta i sherry, fløte og soyasaus. Smak til med salt og pepper. Suppen serveres varm med reven parmesanost på toppen.

Grønn salat med gresskar
Bruk et par saltvarianter som strimles og blandes med grønne bønner som på forhånd er renset, delt i mindre biter og forvellet et par minutter. Gresskar skjæres i biter som kokes i en lake bestående av 250 g sukker, 5 dl vann og 2 ss eddik. Gresskarbitene kokes ca. 15 minutter for deretter å avkjøles i laken. Slå så av vannet. Hermetiske rødbeter deles i strimler. Dressing lages ved å blande en god eddik og olivenolje i forholdet 1 til 5, samt smak til med litt pepper. Alt tas over i en egnet salatbolle eller på et fat. Dressingen helles over. Fersk gjærbakst serves til.

Ristet gresskar med salvie
Skjær innholdet av et gresskar i små terninger som blandes godt med olivenolje. Ta det over i en ildfast form. Dryss over 2 ss finhakket frisk salvie samt salt og pepper. Inn i ovn ved 220 grader C. Gresskarterningene skal bli lyst gylne. Serves nystekte med et dryss av finhakket frisk salvie på toppen.

Søt terte med gresskar
Her brukes ferdige terteskall, frossen butterdeig som stekes på forhånd eller en ferdig paideig. Et lite gresskar skjæres i terninger. Lag en sukkerlake av 500 g sukker og 5 dl vann. Kok gresskarterningene i sukkerlaken. Terningene kan ev. moses litt før de fordeles over tertebunnen. Pisk 3 eggehviter med 2 dl sukker til en stiv marengs som fordeles over gresskarmassen. Inn i ovn ved 125 grader C. Gratineres til marengsmassen blir lys gylden. Serveres lunken eller kald.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:80
Grillmat.Lavkarbo.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.