Hamburger. enkelt og godt


Oppdatertdato: 2006-09-24 Tema: Kjøttdeig Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals.


Det var først da noen slaktere fra Hamburg for over hundre år siden emigrerte til USA, at hamburgeren virkelig ble hamburger. Fortsatt mener mange at det bare er der man får de beste burgerne. Men vi vet bedre: Det er jo på ditt kjøkken verdens beste hamburgere lages.

Om en bruker ferdig kjøttdeig eller kverner kjøtt selv, er skikkelige, hjemmelagde burgere noe som alle liker.
Man kan ofte krydre deigen for den rette smaken eller servere med ekstra tilbehør som rømmesaus, tabasco, ketchup. rødløk, aioli og andre sauser. Og selvfølgelig osteskiver eller bacon

Vanlig klassisk burger

4 porsjoner

400 g kjøttdeig , familiedeig eller karbonadedeig
1 ts salt
¼ ts pepper
½ dl vann
4 stk. salatblad
2 stk. tomat
½ stk. løk 4 stk. hamburgerbrød

1. Rør inn salt og pepper i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.
2. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere.
3. Stek burgerne på sterk vame, 1-2 minutter på hver side.
4. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken og fyll det med salat, hamburger, tomat og løk. Ketchup eller annen saus etter eget ønske.

Eller hva med litt bacon til burgeren

Baconburger

4 porsjoner

500 gram karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
3 ts worchestershiresaus
8-10 skiver bacon
8-10 sjampinjong

Ha salt, pepper, og worchestershiresaus i en bolle sammen med kjøttdeigen, og rør sammen. Lag fire solide burgere og stek dem op sterk varme.
Del soppen i skiver og stek den gyllen. Stek også bacon til det blir sprøtt og godt.
Varm burgerbrødene. Bygg deretter burgeren opp med salat, tomat og løk.

Bostonburger

4 porsjoner

500 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
smør til steking

Tilbehør:
4 skiver Jarlsberg eller Ridderost
løk skåret i ringer
bostonagurk eller sylte-agurk
tomater skåret i skiver
salatblader
evt ketchup

Rør salt og pepper raskt inn i karbonadedeigen. Form 4 runde kaker på en trefjøl fuktet med vann. Klem kakene ut til store flate burgere. Varm smør i en stekepanne til smøret har sluttet å bruse.
Legg i burgerne, og stek 1-2 minutter på hver side. Trekk pannen fra varmen og legg en god skive Jarlsberg eller ridderost på hver.
Mens osten smelter litt, tilbereder du tilbehøret:
Løkringer, bostonagurk(eller vanlig sylteagurk),noen skiver saftig tomat, salatblader og evt ketchup.

Hamburger m/dressing

4 porsjoner

400 g kjøttdeig/karbonadedeig
2 ss potetmospulver
1/2 ts salt
1/4 ts pepper, eller to drag med kvernen
ca 1 dl melk

Dressing til hamburger

Nok til 4-6 burgere

2 dl rømme
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
1/4 ts pepper, eller to drag med kvernen

1. Kna sammen deigen med hendene og tilsett salt, pepper og potetmospulver.
2. Tilsett melk i to omganger, kna godt mellom hver gang du heller i melk.
3. Del deigen i 4 eller 6 like store deler, lag runde boller og trykk dem litt flate.
4. Grill hamburgerne. Det kan være lurt å bruke en dobbelrist.

Dressing:
1. Mål opp rømmen, ha den over i en liten bolle og rør rundt.
2. Skjær over en sitron, press ut litt saft. Rens og finhakk gressløken.
3. Bland sitronsaft og gressløk i rømmen, rør rundt og smak.

Slik legger du sammen en ferdig burger på brød:
Del hamburgerbrødet i to, legg på noen salatblader, hamburgeren, en tomatskive og litt løk eller gressløk, og til slutt litt dressing og brød på toppen.
Burgeren kan også serveres uten brød. Da kan du lage smilefjes på burgeren hvis du har lyst. Bruk strimler av rød paprika eller ketchup som munn, gressløk til nese og maiskorn som øyne. Server dressingen ved siden av og brød til.


Eller denne som er hentet fra boken BURGERE

Forfatter Paul Gayler
Tittel BURGERE Fra klassisk amerikansk hamburger til thailandsk kyllingburger
Til norsk ved Tordis Bølgen og Elvy Karterudseter
Fotografier ved Gus Filgate
143 s. ib.
Kr 249,Cappelen

Klassisk hamburger med «full pakke»

800 g grovmalt storfekjøtt, kjøleskapskaldt
1/2 løk, finhakket
1/2 hvitløkfedd, presset
1 ss hakket bladpersille
1/2 ts dijonsennep
1/2 ss worcestershiresaus
1 eggeplomme
salt og nykvernet pepper
solsikkeolje til steking

TIL SERVERING • 4 BURGERBRØD, DELT OG RISTET

«FULL PAKKE» • RØMMESAUS MED PEPPERROT OG GRESSLØK • TABASCO- OG SPISSKUMMENKETCHUP • SYLTEAGURK • AVOKADO I TERNINGER • RØDLØK I RINGER • AIOLI MED SENNEP

1 Ha det avkjølte kjøttet i en stor bolle sammen med løk, hvitløk, persille, sennep og worcestershiresaus.
2 Rør eggeplomme, salt og pepper godt inn i deigen. Sett den i kjøleskapet i en time.
3 Form 4 jevnstore burgere med fuktede hender
. 4 La kullgrillen etter en grillpanne bli rykende varm..
5 Pensle burgerne med litt olje, legg dem på grillen og stek dem i 3-4 minutter på hver side. De skal være godt brunet på utsiden med rosa kjerne i midten.
6 Server burgerne i ristet burgerbrød med alt eller noe av tilbehøret etter smak.

Rømmesaus med pepperrot og gressløk

1 dl rømme
1/2 ss revet pepperrot (gjerne fra tube)
1 ss klippet gressløk
Rør sammen ingredienser og server.

Aioli med sennep

1 dl aioli
1 ts dijonsennep
salt og nykvernet pepper

Rør sammen ingredienser og server.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:926
Norsk mat.Info.
Skalldyr.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.