Har du egentlig behov for sportsdrikker og proteinpulver?


Oppdatertdato: 2009-07-11 Tema: Trening Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Sportsdrikker, energibarer og andre sportsprodukter er stadig mer tilgjengelig i butikkene, på treningssentre og internett, og salget øker. Men er det nødvendig å bruke penger på disse produktene eller kan vanlig mat gi samme effekt?

Mattilsynet i Norge, Danmark og Island har sammen med Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) gjennomført to undersøkelser for å kartlegge det nordiske markedet og forbrukervaner når det gjelder sportsprodukter. Kunnskapen fra undersøkelsene skal brukes til å videreutvikle regelverk og tilsynsrutiner på området.

Omsetningen øker

Hovedkonklusjonen i undersøkelsene er at markedet er økende. De fem største importørene i Norge hadde 25 prosent økning i omsetningen fra 2006 til 2007. I tillegg er salgskanalene blitt flere, og dermed når produktene ut til flere forbrukergrupper. I dag tilbys sportsprodukter i sportsforretninger, matvarebutikker, helsekostbutikker, treningsstudioer og gjennom internett. Sportsproduktene er også blitt mer spesialiserte. Det finnes for eksempel produkter spesielt rettet mot kvinner eller menn, og mot ulike sportsgrener. Nordmenn er de i Skandinavia som bruker mest penger på sportsprodukter.

Flere sportsprodukter markedsføres også uavhengig av trening. Likevel viser undersøkelsen at personer som er aktive og trener i sosiale sammenhenger, bruker sportsprodukter oftere enn de som trener alene eller er lite aktive. Kun én prosent av dem som bruker sportsprodukter oppgir at de aldri trener.

Bruk er knyttet til treningsform

Undersøkelsen viser at forbruk av sportsprodukter er nært knyttet til treningsformer og treningsintensitet. Høyest forbruk av sportsprodukter finner vi blant dem som trener vektløfting og sykling/spinning. Det er henholdsvis mest proteinprodukter og energiprodukter som brukes ved disse to treningsformene. Få oppgir at de bruker sportsprodukter utelukkende ved konkurranser.

Nok med vanlig mat

- De aller fleste, også de som trener mye, klarer seg godt med næringsstoffene de får gjennom vanlige drikker og matvarer, sier Merethe Steen seksjonssjef for forbrukerhensyn i Mattilsynet. For personer som trener mye øker behovet for energi. Med et økt og variert inntak av vanlige matvarer vil både behovet for energi og viktige næringsstoffer dekkes.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1642
Norsk mat.Vafler.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.