Harveys Bristol Cream


Oppdatertdato: 2009-02-25 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kristoffer Gregersen


Ny sherry fra gammel traver

Harveys Bristol Cream er verdens mestselgende sherry. Den er blitt kjent som en klassiker som kan brukes til de fleste anledninger. Nå har den fått et litt mindre tantete utseende.
Målet er at forbrukerne skal få øynene opp for sherry og da spesielt Bristol Cream, som noe mer enn en søtladen kakedrikk. Sherry er ikke helt på moten nå for tida.

Produsenten Harveys foreslår nå at den kan drikkes på en ny måte. Gjennom tidene har Bristol Cream nemlig blitt drukket romtemperert i små sherryglass kalt copitas. Nå skal det bli vanligere å drikke den fra hvitvinsglass, avkjølt, eller med litt is og litt appelsin. Men fortvil ikke, liker du den best slik du alltid har drukket den, så fortsetter du selvsagt med det. Det er ikke alltid forandring fryder, og innholdet er tross alt fortsatt det samme.

Ikke kremfløte

Det finnes forskjellige sherrytyper og disse deles inn etter hvor søte de er. Hvilken type sherry som lages, bestemmes når vinen fermenterer på fat. Hvis vinen får ”flor” - et helt spesielt lag mikroorganismer og gjær som dekker vinens overflate fullstendig, vil den bli en ”Fino” – en helt tørr sherry. Hvis det ikke dannes flor, får man ”Oloroso” – en søtere stil. Etter dette får vinene ligge i omlag ett år, og Finoen får en ny vurdering. Hvis det ikke lenger er flor i fatene blir den Amontillado – en variant som smaksmessig ligger mellom Fino og Oloroso.

”Cream sherry” er en egen variant av sherry, og har ingenting til felles med melkeproduktet krem. Vanligvis er dette litt søte Oloroso, mens Bristol Cream er en patentert blanding av Fino, Amontillado, Oloroso og dessertvinen Pedro Ximénes - fra 30 ulike solera-systemer.

Tradisjonsrik

Solera er et system for hvordan sherryen lagres og blandes. Etter at det er bestemt hvilken sherrytype man skal ha, lagres vinfatene oppå hverandre i fire nivåer der den eldste sherryen ligger nederst og den yngste øverst. Vinen tappes alltid fra den nederste raden og det fylles på fra radene over. Helt ny vin fylles i på toppen. Dette sikrer jevn kvalitet og smak. Dette er også årsaken til at du aldri vil finne årgangssherry. Den er alltid en blanding av ulike årganger.

Produsenten Harveys ble grunnlagt i Bristol i 1796 og den første tiden kjøpte de sherry i Spania og shippet den til England for tapping. Merkevaren Bristol Cream så dagens lys i 1860. Den blå flasken, som er en hyllest til byens glassindustri, ble introdusert først i 1996 i forbindelse med Harveys 200-års-jubileum. Det er med andre ord en del tradisjon i denne sherryen, selv om den har fått ny etikett.

Smak og behag:

Navn: Harveys Bristol Cream
Land/distrikt: Spania/Jerez
Pris: 153,90 kroner (75 cl) 85,90 kroner (37,5 cl)
Polnummer: 362 (grunnsortiment)
Alkohol: 17,5 %
Druer: 92 % palomino, 3 % moscatel gordon blanco, 5 % pedro ximenez
Produsent: Harvey’s
Karakteristikk: Duft av tørket frukt, rosiner og noe krydder. Elegant smak av aprikos med hint av karamell, lett søtlig. Middels kraftig.
Passer til: Kaker, sjokolade, lette supper, frukt og tapas. Også god som aperitiff, til fruktsalater og ost. Kan serveres avkjølt, eller på is med en skive appelsin.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1527Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.