Havreprodukter som ikke er spesialprodusert kan inneholde gluten


Oppdatertdato: 2004-08-05 Tema: Gluten Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Øyvind Henriksen, Mattilsynet



Mattilsynet offentliggjør nå resultatene fra analysene av en rekke havreprodukter, både spesialproduserte og vanlige havreprodukter, importerte hvetemelserstatninger og glutenfrie bakervarer fra lokale produsenter for innhold av gluten. Resultatene viser at produsentene stort sett har god kontroll på sin glutenfrie produksjon. Personer med cøliaki må imidlertid være oppmerksomme på at vanlige havreprodukter kan inneholde gluten fordi forurensning av havren under såing, på åker og under mølleprosessen kan forekomme. I perioden 2002/2003 har Statens næringsmiddeltilsyn, nå Mattilsynet, sammen med Veterinærinstituttet, undersøkt en rekke produkter for innhold av gluten. 17 prøver spesialprodusert havre, 46 prøver vanlige havreprodukter, 40 prøver importerte hvetemelserstatninger og 109 prøver glutenfrie bakervarer fra lokale produsenter ble analysert.

Det ble ikke funnet gluten i noen av de spesialproduserte havreproduktene. Noen av prøvene analysert fra gruppen av vanlige havreprodukter inneholdt gluten. Dette er imidlertid forventet da forurensning av havre kan forekomme ved såing, på åker og under mølleprosessen.

I gruppen av importerte hvetemelserstatninger inneholdt ingen av prøvene mer enn øvre retningsgivende grense for innhold av gluten. Dette melet bearbeides også slik at innholdet av gluten vil være enda mindre i ferdig bakt produkt.

Undersøkelsen av glutenfrie bakervarer fra lokale produsenter viste at kun fire av prøvene inneholdt gluten over retningsgivende grenseverdi. Disse prøvene var fra samme produkt og fra samme produsent, men fra to prøveuttak. Analyser av melet benyttet i bakeprosessen kan tyde på kontaminasjon fra en annen kilde under bakeprosessen. Den aktuelle produsenten har trukket tilbake produktet fra markedet.

Resultatene fra undersøkelsen indikerer at produsenter av glutenfrie produkter stort sett har god kontroll på sin produksjon. Som forventet ble det funnet noe gluten i vanlige havreprodukter da det kan forekomme forurensninger av havren ved såing, på åkeren og under mølleprosessen . Personer med cøliaki må derfor være oppmerksomme på at vanlige havreprodukter kan inneholde noe gluten.
Mattilsynet følger opp produsenter som har produkter inneholdende gluten i høyere mengder enn anbefalt.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:325
Info.Produkttester.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.