Heder til konditor Pascal


Oppdatertdato: 2012-10-15 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


(NW): Mange har fått smaken på lekre franske kaker takket være konditor Pascal Dupuy. Nå får han hedersprisen Gla’egget fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
– Pascal brakte noe helt nytt til Norge da han kom hit på midten av 1990-tallet. Inntil da var kakeutvalget i norske konditorier ganske traust, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Hun er juryleder for Gla’egget.

– I flere år har Pascal Dupuy vært en dyktig ambassadør for norske egg gjennom den begeistring og matglede han har skapt med sin konditorkunst. Pascal bruker ferske, norske egg i det meste av sin produksjon, sier Åse Kringlebotn.

Jaktet råvarer

Jurylederen sier at prisvinneren ikke bare fremmer bruken av norske egg, men også andre råvarer fra norsk landbruk, som kremfløte og meierismør.

– De rene smakene fra de ekte, ubearbeidede råvarene er noe av det som gjør Pascal-kakene unike, sier Kringlebotn.
Alle kakene bakes i konditoriet i Kvadraturen i Oslo sentrum og selges i fem utsalg i byen.

– Da jeg kom hit og åpnet utsalget i Tollbugata, var det en strøm av nysgjerrige som gikk forbi og kikket inn gjennom vinduene for å se på kakene. Jeg tror nordmenn var modne for noe nytt da, sier Pascal Dupuy.
Pascal startet umiddelbart jakten på gode råvarer og kontaktet det daværende Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt for å få vite hvor han kunne få ferske egg av høy kvalitet.
I dag får han levert ferske egg fra anerkjente Ek gårdspakkeri i Østfold to ganger i uken.

– Egg spiller en viktig rolle i nesten alle kaker. Jeg er opptatt av å bruke gode råvarer og å utnytte alt. Hos oss går nesten ingenting til spille, sier Pascal Dupuy.

Lanserer kakebok

Pascal fikk stor oppmerksomhet da daværende USA-president Bill Clinton stoppet for en kaffe under sitt Oslo-besøk i 1999. I Norge er Pascal blitt noe så sjeldent som en konditor-kjendis.
Samtidig med at Pascal Dupuy mottok prisen tirsdag, lanserer han sin egen kakebok, som rett og slett heter Pascal.

– Mange har en frykt for å lage kaker. De tror det er så vanskelig. Jeg ønsker å vise nordmenn at det er enkelt. Med gode råvarer trenger man ikke all verdens utstyr. Og skal du ha gjester, kan du lage kaker eller dessert på forhånd. Da blir det ikke noe stress.
Kriteriene for tildelingen av Gla’egget sier blant annet at vinneren skal ha fremmet norske egg på en positiv måte, samtidig som at aktivitetene skal ha vært til glede for andre mennesker.

– I så måte oppfylles kriteriene med glans, sier Åse Kringlebotn.
Hedersprisen Gla’egget ble innstiftet av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt i 2003 og har siden den gang blitt delt ut ni ganger til ildsjeler som fremmer bruken av norske egg. Prisen deles ut i forkant av Verdens eggdag, som er andre fredag i oktober.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2545Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.