Hele verdens eggdag på fredag


Oppdatertdato: 2005-10-12 Tema: Pai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Verdens eggdag feires hvert år den andre fredagen i oktober. Egg har mange gode egenskaper som gjør at det vanskelig kan erstattes med andre råvarer i matlagingen. Hvem kan vel tenke seg sukkerbrød, pannekaker, omelett eller pai uten egg?

Egg spises over hele verden, i alle kulturer, i fattige så vel som i rike land. Egget gir menneskekroppen først og fremst protein av ”beste biologiske verdi”. I tillegg verdifulle tilskudd av jern, D-vitamin og de fleste B- vitaminene. Matvaren er lett tilgjengelig, og oppbevares i verdens mest naturlige emballasje: Eggeskallet.

Få andre matvarer er forunt å ha sin egen, verdensomspennende organisasjon! De 45 medlemslandene i ”The International Egg Commission,” har bestemt at den andre fredagen i oktober hvert år skal være ”Verdens eggdag”. I år bør vi derfor unne oss noe ekstra godt med egg fredag 14. oktober.

Eggets fantastiske egenskaper

HEVER
Ved pisking av egg til eggedosis danner det seg tusenvis av mikroskopiske luftbobler. Boblene utvider seg under steking og hever baksten. Når vi baker sukkerbrød utnytter vi denne flotte egenskapen.

BINDER
Egg har god bindeevne. Pannekakerøre med mange egg kan spes med mer melk og vi får tynne, fine pannekaker.

TYKNER
Eggets evne til å koagulere, dvs. stivne, gjør at vi kan tykne supper, sauser og kremer med egg ved forsiktig oppvarming. Over ca. 70 °C blir egget over-koagulert, slik at retten kan ”sprekke” eller ”skille seg”. Har man først vært så uheldig, er det dessverre ingen ting man kan gjøre for å redde det hele. Derfor gjelder det å være varsom med varmen når vi skal tykne en ekte eggekrem.

EMULGERER
Eggeplommen finfordeler fett (emulgerer) og er uunnværlig for å lage majones og ekte béarnaise- eller hollandaisesaus.

BLANKER
Gjærbakst penslet med egg får en gyllenblank overflate.

FARGER
Den gullgule eggeplommen setter farge på bakverket, som for eksempel i gullkake – en formkake hvor det bare brukes eggeplommer.

Egg-er-næring

Proteinkvalitet
Protein er kroppens byggemateriale. Det trengs særlig i vekstperioden og er derfor viktigst for barn og unge. Kroppen fornyes heldigvis hele livet, og protein trengs derfor også til vedlikehold i voksen alder. Det gjelder da å spise matvarer med ”høy biologisk verdi”, noe som betyr proteiner mest mulig lik kroppens egne. Proteinene er satt sammen av omtrent 20 forskjellige aminosyrer, slik ord er sammensatt av bokstaver. Eggproteinet har den sammensetningen av aminosyrer som er mest lik kroppens egen; og er slik sett best blant matvarene.

Andre næringsstoffer i egg
"Naturens egen vitaminpille" blir egget ofte kalt, og det med rette! Et egg inneholder nesten alle de næringsstoffene mennesket trenger, i større eller mindre doser. Og det i naturens egen, elegante emballasje! Blant alle næringsstoffene i egget, kan det være riktig å fremheve alle de åtte B-vitaminene, D-vitamin og jern.

Egg på web
Egget har også sin egen internettside. Adressen er naturligvis www.egg.no

2 gode oppskrifter:

Eggpai

6 porsjoner

Gjærdeig:
1 ½ dl melk
50 g gjær
50 g smør
1 stk. egg
300 g siktet hvetemel

Fyll:
4 stk. egg
2 dl melk , evt. fløte/melk
ca. ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts revet muskatnøtt
½ ts tørket oregano
150 g revet hvitost
150 g kokt skinke eller lettstekt bacon

Varm melken til 37 °C og rør ut gjæren i melken. Ha i smeltet smør og sammenvispede egg. Tilsett hvetemel til passe fast deig. La deigen heve i 10 minutter.

Kjevle ut gjærdeigen til en passe tynn leiv og klem den til i en stor springform. Visp sammen egg, melk, salt, pepper og krydder. Vend inn ost og oppskåret skinke til slutt. Hell fyllet over i formen. Sett formen nederst i stekeovnen ved 175 °C og stek i 45-50 minutter.

Tunfisksalat med egg

3 porsjoner

6 stk. egg
4 stk. potet
2 boks hermetisk tunfisk i olje
1 stk. løk
1 stk. grønn paprika
1 stk. rød paprika
3 stk. tomat
100 g frisk sjampinjong
ca. 2 ss eddik
salt og pepper etter smak

Bruk poteter fra gårsdagens middag eller kok nye. Skrell potetene, skjær dem i terninger og ha dem i en arbeidsbolle. Tilsett boksene med tunfisk. La oljen være med. Finhakk løken. Del paprika og tomater opp i passe store biter. Skjær sjampinjongene i grove biter og stek den lett. Bland alt lett sammen. Smak til med eddik, salt, pepper og eventuelt litt olje.

Server med baguetter som kan være varme.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:686
Grillmat.Lavkarbo.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.