Helgens vinforslag uke 15. Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2013


Oppdatertdato: 2016-04-15 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kulinarisk.no Kilder: Kulinarisk.no


Nyhet hos matoppskrift.no er nå ukens kulinariske vinforslag som er levert av Kulinarisk.no
Ukens kulinariske vin er laget etter den tradisjonelle ripassometoden og passer utmerket til grillet kjøtt og and.


Santa Sofia og familien Begnoni holder til på historisk grunn i landsbyen Pedemonte, midt i det klassiske Valpolicella Classico-området. Kjellerne ligger vegg i vegg med majestetiske Villa Serego, bedre kjent som Santa Sofia-slottet, et praktbygg som ble påbegynt allerede i 1560. Det var adelsmannen Marcantonio Serego som engasjerte arkitektgeniet Andrea Palladio til å tegne en gedigen villa på eiendommen sin i Valpolicella. Flere av Palladios bygninger er i dag på verdensarvlisten til UNESCO.

Azienda Agricola Santa Sofia er kjent som et lite, kvalitetsbevisst vinfirma som under ledelse av Giancarlo Begnoni har tatt stadig nye steg. Vinproduksjonen kom i gang der alt i 1811, mens Giancarlo Begnoni kom inn på eiersiden i 1967.
De kjøper druer fra en rekke forskjellige vinbønder over hele regionen. De aller fleste har vært samarbeidspartnere i mange år og vinhuset legger føring for hvordan bøndene driver jordbruket og følger opp hver enkelt dyrker, slik at kvaliteten hele tiden ligger helt på topp. De har lagt stor vekt på forsiktig pressing og såkalt kald fermentering for å fremme de fine aromaene i vinene. De har også tatt fullstendig avstand fra kjemisk og mekanisk stabilisering av vinene under produksjonen.
Det siste er ikke så altfor vanskelig, for Giancarlo har skapt et vinhus med et godt renommé, slik at den begrensede produksjonen Azienda Agricola Santa Sofia lager har fått plass på mange berømte vinkart på restauranter og hoteller verden over.

Santa Sofia Valpolicella Ripasso Superiore 2013, dufter av morell, røde epler og tobakk. Anslaget på munnen er preget av røde epler, kirsebær og lakris. Vinen har god fylde, flott balanse og en fin avslutning. Den er laget etter den tradisjonelle ripassometoden som blant annet innebærer at ferdig vin legges på restene etter amarone- og recioto-produksjon for annen gangs gjæring. Deretter lagres den i ni måneder på slavonske eikefat. Den passer utmerket til grillet kjøtt og and.
Hvert år kårer det respekterte tyske magasinet «Meininger Weinwirtschaft De 100 beste viner, og Santa Sofia Valpolicella Ripasso ble kåret som nr. 3 i 2015.

Fakta om vinen

Navn: Santa Sofia Ripasso Valpolicella Superiore 2013
Vinmonopolnummer: 5700501
Vintype: Rødvin
Pris:159,90
Utvalg: Basisutvalg
Lukt: Aroma preget av mørke bær og tørket frukt, innslag av kaffe og trekrydder
Smak: Bløt og lett sødmefull, preg av saftige bær, urter og trekrydder
Drue: Corvina 70%, Rondinella 30%
(Fakta hentet fra vinomopolet.no)

Les original artikkelen her.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3015
Info.Grønnsaker.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.