Kefir - et eldgammelt produkt!
Syrnede meieriprodukter har vært brukt i mange tusen år. Kefir hører med blant de eldste produktene og stammer i likhet med yoghurt fra Kaukasus. Selve ordet "kefir" er av tyrkisk opprinnelse og betyr behagelig eller velsmakende. Alle syrnede meieriprodukter er tilsatt en melkesyrebakteriekultur, men kefir er syrnet med spesielle kefirkorn som inneholder en rekke melkesyrebakterier i tillegg til gjær.
Kan kefir motvirke utvikling av allergier?
Ny forskning tyder på at kefir reduserer allergiske reaksjoner. Så langt er dette bare vist hos forsøksdyr, men resultatene er spennende og det vil vise seg om dette også kan ha betydning for mennesker. I et forsøk delte man 50 mus inn i fem grupper og disse fikk enten vann (kontrollgruppe), melk, kefir, soyamelk eller soyamelk med kefirkultur. Etter at musene hadde drukket dette i tre uker fant man at nivåene av IgE og IgG1 (begge antistoffer som dannes i kroppen som svar på et allergen) var lavere hos musene som hadde drukket kefir.
I tillegg til at man fant reduserte nivåer av slike antistoffer så man også sunne tarmbakterier som Bifidobakterier og Lactobasiller økte i mengde og man fant at det ble mindre av skadelige bakterier som Clostridium.
Andre studier har også rapportert om sammenhenger mellom tarmflora og utvikling av allergier. Man kan tenke seg at kefir og syrnede produkter som inneholder levende bakteriestammer kan forbedre tarmfloraen og gi en større barriere mot skadelige stoffer som ønsker å trenge inn via tarmveggene enten dette er snakk om allergene stoffer eller fremmede stoffer.
Mer forskning må til før vi kan trekke en konklusjon!
Før man kan si noe sikkert om effekten hos mennesker må det gjøres studier på mennesker. Et viktig poeng er også at IgE antistoffer mot for eksempel egg eller melk også kan måles i blodbanen hos dyr og mennesker som ikke er allergiske. En blodprøve vil aldri alene kunne påvise allergi. For at diagnosen allergi skal kunne stilles må man når det gjelder matvarer alltid eliminere matvaren fra kostholdet og se om symptomene forsvinner og så reintrodusere matvaren og se om symptomene kommer tilbake.
En reduksjon i nivåene av IgE og IgG1 er derfor ikke noe bevis på at det faktisk blir mindre allergi, men det er interessant å observere slike endringer fordi det tyder på at bakterier i kefir kan endre faktorer i immunforsvaret. Dette sammenholdt med gunstige endringer i tarmfloraen gjør at man uansett trygt kan anbefale folk å bruke kefir og probiotiske meieriprodukter slik som for eksempel biola.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:971