Her lages boblene i brusen


Oppdatertdato: 2009-06-07 Tema: Vann Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Yara


Porsgrunn (NW): Boblene i brusen din er egentlig et biprodukt fra Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn. – Når vi lager ammoniakk ved vår gjødselfabrikk, er karbondioksid et biprodukt, men som er uvurderlig i moderne produksjon av mat og drikke, sier fabrikksjef Jan Petter Fossum ved Yara Porsgrunn.
Karbondioksid (CO2) brukes både til nedkjøling og nedfrysing av mat og som kullsyre i øl og mineralvann.
CO2 fra Porsgrunn sendes med spesialbygde båter til Europa. I Norge bruker blant annet bryggeriene norskprodusert karbondioksid i sine varer. Yara er en av Europas største produsenter av karbondioksid, og tørris, som er CO2 i fast form.

Bevarer maten bedre

CO2 er tilgjengelig både som gass, væske og tørris i renset form. De siste årene har bruksområdene blitt kraftig utvidet.

– Matindustrien stiller stadig større krav til at mat skal holde seg fersk lenger, og karbondioksid har vist seg å ha fantastiske egenskaper i emballering av ferskvarer, sier Fossum.
Luft blir fjernet i matemballasjen og erstattet med en bestemt gassblanding. Dermed blir holdbarheten bedre.
Matvarer som blir kjølt og frosset ned i CO2, gir tryggere mat i butikkhyllene.

– Ferskvarer, nedkjølte og frosne matvarer trenger skånsom behandling i en beskyttende og temperaturkontrollert atmosfære for å holde seg og være trygge å spise over tid. Dette har vært en utfordring i matvareindustrien, sier Fossum.

Mindre stress

Ved å bruke karbondioksid kan man holde matvarene kjølige gjennom hele transportkjeden.
Flymat som skal transporteres og serveres mange timer etter den er pakket, har for eksempel vist seg å være mye enklere å tilberede når man bruker CO2.

– Rask nedkjøling av mat med karbondioksid gjør at maten beholder smak og tekstur på en langt bedre måte enn tradisjonell nedfrysing, sier Jan Petter Fossum i Yara.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1605
Julekaker.Reker.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.