Historien om Irsk Whiskey og Jameson


Oppdatertdato: 2005-06-10 Tema: Whisky Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Brand Partners


Ingen vet med sikkerhet hvor langt tilbake historien om whiskey egentlig går eller hvordan det hele startet. Det man vet, er at kunnskapen om destillasjon ble brakt til Irland, mest sannsynlig fra Midtøsten, av misjonærer allerede på 600-tallet.

De hadde oppdaget den såkalte alembic som ble brukt til destillering av parfyme. Aristoteles nevner alembic allerede på slutten av det 4. århundre. De irske munkene fant snart et bedre anvendelsesområde for destillasjonsapparatet – de oppfant whiskey og kalte sin versjon av alembic Pot Still.

Også ordet whiskey er opprinnelig irsk, Uisce Beatha, eller Aqua Vitae-livets vann. Den engelske kongen Henrik II invaderte Irland i 1170. Soldatene lærte seg snart å sette pris på Uisce Beatha, men å uttale navnet var umulig for dem. Over tid ble til ordet whiskey som vi kjenner det i dag.
Enten irene oppfant whiskey eller ikke, er det et factum at verdens eldeste destilleri, Old Bushmills Distillery, ligger i Irland. Lisensen dateres til 1608, men det har vært tradisjon å destillere i dette området helt tilbake til 1276.

Hvordan har utviklingen vært for irsk whiskey gjennom de siste to hundre år?

2000 destillerier i Irland av 1700-tallet

Gullalderen for irsk whiskey startet. Det ble populært blant sosieteten, spesielt i England, å drikke whiskeyen fra den grønne øya. Spesielt var produktene fra Dublin populært, og mest ettertraktet var de fra John Jameson & Son og Sir John Powers & Son.

1800-tallet: Mest populære drink i USA

I løpet av det 19. århundre fikk irsk whiskey en voldsom popularitet i USA. Fra å være den selvfølgelige drikken for irske immigranter, ble den nå anerkjent av et bredt publikum. I tiden frem mot forbudstiden var det mer enn 400 irske whiskeyer tilgjengelig på det amerikanske markedet.

1919-1933: Forbudstiden i USA

Som det ledende brennevin i USA, ble irsk whiskey-eksport hardt rammet. Hjemmebrent og smuglersprit, uansett opphav, gikk under begrepet ”Irish”, og reduserte selvfølgelig kvalitetsstempelet irsk whiskey hadde.

1916. Irlands uavhengighetskrig1919 – 1921: Borgerkrig

Disse to hendelsene ble katastrofe for irsk whiskeyproduksjon. Det største eksportmarkedet, England, stoppet all import, og det ene destilleriet etter det andre gikk konkurs. Dermed lå eksportmarkedet åpent for skotsk whisky, spesielt fordi:

1934: Forbudstiden oppheves

Det viktige amerikanske markedet åpent igjen, men irsk whiskeyindustri lå mer eller mindre brakk og lagrene var tomme. Det ville ta flere år før kvaliteter som Jameson, med 7års fatlagring, kunne eksporteres igjen. Demand lå det amerikanske markedet åpent for skotten

1966: Irish Distillers Group

De fem gjenværende destilleriene i Irland slo seg sammen og dannet IDL. Hensikten vår å gjenerobre internasjonale markedsandeler of befeste irsk whiskey os spesielt Jameson’s posisjon i utlandet.

Produksjonsprosessen

Maltet og umaltet bygg

Maltingen skjer ved at bygget legges i bløt i kildevann for deretter å spres utover gulvet i store lagerhaller. Her begynner kornet å spire og stivelse omdannes til sukker som er nød-vendig for gjæringsprosessen. Springen avbrytes ved at kornet:

Tørkes i lukkede ovner ”Closed Kiln”

Dette er den første forskjellen mellom scotch og irish. På grunn av tørkemetoden har irsk whiskey ingen røyksmak. Scotch whiskyproduksjon derimot, lar tørkingen av bygget skje ned tilføring av røyk fra torv som varmekilde. Scotsk whisky får på den sitt typiske røyk og torvpreg.
Bygget males til mel, blandes med vann i ”Mash Tun” og tilsettes gjær Gjæringsprosessen starter og man får en væske som minner om maltøl. Denne naturlige gjæringen gir en alkoholstyrke på ca 7%.

Trippel destillasjon

Den ferdiggjærede væsken blir pumpet over i destillasjonsapparater av kobber ( pot still) hvor den blir varmet opp. Alkoholen, som har lavere kokepunkt enn vann, fordamper, og dampen å samles opp som dråper av sterk spirit. For å oppnå høyere alkoholstryke og renere brennevin, blir irsk whiskey destillert i alt tre ganger. Dette er den andre store forskjellen fra skotsk, som normalt blir destillert to ganger, og bourbon kun én gang.

Tilsettes destillert vann

Etter destilleringen blir brennevinet tilsatt destillert vann for å bringes ned til ønsket aøloholstyrke, og blir derertter lagt på eikefat.

Fatlargring

Whiskey fra samme destillering (batch) blir lagret i forskjellige typer eikefat for så å blandes igjen senere i prosessen. For å kunne kalles whiskey, må brennevinet fatlagres i minimum 3år. Imidlertid blir all whiskey fra Irish Distillers lagret mellom fem og åtte år, og neon kvaliteter lagres lengre. Til fatlagringen brukes gamle bourbonfat og sherryfat. Fattypen, sammen med lagringstiden, bestemmer kvaliteten og stilen på de forskjellige whiskeytypene.

Blanding

Etter fatlagringen blir whiskeyen blandet med andre kvaliteter maltwhisket og med så filter før:
Flasketapping.

Jameson

John Jameson etablerte sitt destilleri i Bow Strete, Dublin, i 1780. Den gang, som nå, var Jameson whisky en kombinasjon av krystallklart irsk vann og det fineste maltede og umaltede bygg.
Jameson blir destillert tre ganger for å oppnå så ren og mild smak som mulig. Det som skiller irsk og scotch whisk(e)y, er at irene tørker malten i lukkede ovner med kull – ”closed Kiln”. På grunn av tørkemetoden har irsk whiskey ingen røyksmak (skotsk whisky tørkes ved hjelp av brennende torv som avgir røyk). Irsk whisky destilleres 3 ganger i gamle tradisjonelle Pot Stills for å sikre maksimal renhet på spriten (andre whisk(e)ys destilleres 2 ganger). Lagringstiden er minimum 3 år etter loven, men oftest mellom 5 og 8 år og lenger for eldre whiskeys.

Jameson

Jameson har vært produsert av Jameson Distillery i mer enn to hundre år og er i dag den internasjonalt mest kjente irske whiskey med et salg på mer enn 1 million kasser i året.

Råvare: Bygg
Produksjonsmetode: Tradisjonell pot still
Lagring: 6-7 år på gamle sherry- og bourbonfat
Alkohol: 40 %
Volum (cl): 450/70/35/5
Karakteristikk:
Farge: Ravfarget
Duft: Undertoner av lett brent tre og sherry
Smak: Ren, mild og bløt med et delikat, søtlig fatpreg
Anbefales servert: Med litt vann, ”on the rocks” eller som long- drink. Jameson er en selvfølge i Irish Coffee.
Prøv den gjerne også i kalde kaffedrikker

(V)-nr: 162
Veil. pris: 299,00

Jameson 12 Year Old

Som all irsk whiskey, destilleres Jameson 12 Years Old tre ganger, noe som gir en bløt karakter. Deretter blir spriten lagret i 12 år på gamle sherry- og bourbonfat. Minst en tredjedel av fatene som blir brukt er sherryfat.
Disse gir en svært rund og kraftig smak.

Råvare: Bygg
Produksjonsmetode: Tradisjonell pot still
Lagring: 12 år på gamle sherry og bourbonfat
Alkohol: 40 %
Volum (cl): 70
Karakteristikk: Farge: Ravfarget
Duft: Kompleks, sødmefull og noe maltpreget.
Smak: Svært fyldig, men bløt utpreget
søtlig og nøttaktig smak fra fatene.
Honningtoner i ettersmaken. Selvfølgelig ingen røyksmak.
Anbefales servert: Avec, med litt vann eller ”on the rocks”
(V)-nr.: 7023
Veil.pris:376,00

Jameson 18 Year Old

Jameson 18 YO er en unik blanding av tre spesielt utvalgte whiskeykvaliteter som har vært lagret på spanske Oloroso sherryfat i minst 18 år. En rik, kompleks og meget sjelden whiskey der hver flaske er individuelt nummerert og kun et begrenset antall er tilgjengelig.

Råvare: Bygg
Produksjonsmetode: Tradisjonell pot still
Lagring: min. 18 år på spanske Oloroso sherryfat
Alkohol: 40 %
Volum (cl): 70
Karakteristikk: Farge: Dyp ravfarget
Duft: Lett sherrypreg, aromatiske oljer, hint av eik og krydder
Smak: Nougat, karamell, krydder, hint av tre og lær, og en elegant nøttaktig sherrysmak. Mild i munnen og med lang finish.
Anbefales servert: Avec, med litt vann eller ”on the rocks”

(V)-nr: 46115
Veil pris: 625,00

Kilder:
Brand Partners.
Vinmonopolet

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:612
Grillmat.Dressinger.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.