Hjemmebakst skaper hygge


Oppdatertdato: 2006-10-22 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dansukker


Høsttid er baketid og mange gode oppskrifter er overraskende lettvinte. Dessuten ligger det mye fint samhold i det å bake noe godt sammen med barna, ektefellen, kjæresten eller gode venner. Man gjør noe sammen, de gode duftene fyller huset, og etterpå kan man bare kose seg sammen. Alt fra klassiske boller via youghurtbrød til focaccia og geléterte er innen rekkevidde for alle. Inspirasjon kan du finne for eksempel i gratisbrosjyren ”kom i gang – kom videre” som utgis av Dansukker.

Prøv gjerne en oppskrift med aromatisk demerarasukker, eller velg en oppskrift med sirup for å få en anelse karamellsmak. Pynt muffins eller boller med melisglasur med ulike smaker.

Tall fra ACNielsens Market*Monitor 1. kvartal 2006 viser at nordmenn er de flinkeste i Norden til å bake brød og boller. Hele 32 % av oss baker mellom en og tre ganger pr måned. Slik sett er vi husligere enn både svenskene og danskene. Likevel kan vi bli mye flinkere til å variere oppskrifter og råvarer, og til å kose oss inne med hjemmebakst på sure høstdager.

Det finnes mange spennende oppskrifter å prøve seg på, oppskrifter som er lettvinte og som smaker utrolig godt. Inspirasjon og nyttige tips finner du på internett, på www.dansukker.com. Klikk deg inn på den norske delen, og du vil finne tips og oppskrifter og du kan også bestille gratisbrosjyren ”Kom i gang – kom videre” med mange lekre oppskrifter på kaker og brød.

Baketips:

Hvis du baker brød og boller, gir sirup og sukker næring til heveprosessen og gir en fin farge på skorpen, i tillegg til den deilige og fristende duften av nybakt brød. Deigen til bollene kan kjevles flat, slik at man kan trykke ut bollefigurer ved hjelp av desilitermål eller sandkakeformer.
Du får et saftigere brød hvis du lar deigen heve to ganger, først i bakebollen og deretter på stekeplaten. Melk eller vann i brøddeigen kan med fordel erstattes med for eksempel gulrotjuice, nypesaft eller blåbærsaft. Det gir en annerledes smak og farge på brødet. Du kan også tilsette hakket spinat, revne gulrøtter eller rødbeter i deigen. Dette gir et saftigere brød med en lekker farge.

Focaccia

Ingredienser

4 dl vann
25 g gjær
1/2 dl olivenolje
2 ts salt
1 ss Dansukker Mørk Sirup
1/2-1 dl ferske urtekrydder f.eks. oregano, timian eller basilikum
2 1/2 dl durum hvetemel
6 dl hvetemel

Pensling og pynt

1/2 dl olivenolje
1 revet hvitløkbåt
10 soltørkede tomater skåret i biter
15-18 svarte halve oliven
1/4 dl pinjekjerner
1 ss flaksalt

Bruk helst kjøkkenmaskin, det er lang arbeidstid på brødet. Smuldre gjæren i bakebollen og hell på vannet og sirupen, rør til alt er oppløst. Tilsett melet og krydderet, og arbeid deigen på lav hastighet i 2-3 minutter. Oljen blandes i, og deigen arbeides i ytterligere 10 minutter. Tilsett saltet og arbeid deigen på høy hastighet til deigen slipper bollen, 5-8 minutter.

Pensle en langpanne med olivenolje, og legg i deigen. Pensle oversiden med olivenolje og dekker deretter til med plastfolie. La deigen heve i 2 timer. Hvelv deigen på melet bakebord, og skjær den i tre lengder som igjen skjæres i 5-6 like store emner. Løft over på en plate med bakepapir. Bland olivenolje og revet hvitløk. Lag fordypninger med fingrene i deigemnene, og pensle med oljen. Trykk ned to halve oliven og et par biter tomat i hver del. Strø over pinjekjerner og flaksalt. Sett inn platen i varm ovn, 250°, og sprut inn rikelig med vann ved hjelp av en sprutflaske. Stek i 8 minutter. Avkjøl på rist. Egner seg godt til frysing. Fryste brød varmes et par minutter i ovnen før servering.

Yoghurtbrød

Ingredienser

3 dl hvetemel
2 dl finmalt rugmel
1 1/4 dl sammalt hvete
1/2 dl hvetekli
1 1/2 dl sammalt grov rug
1 dl solsikkefrø
1 ts salt
2 ts natron
3/4 -1 dl Dansukker Mørk Sirup
6 dl yoghurt eller surmelk

Evt. Smakstilsetning

• 2-3 ts brødkrydder, f.eks. spisskummen, anis, fennikel
• revet skall av en appelsin
• 50 g rosiner

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Bland i sirup og surmelk, og rør deigen raskt sammen. Hell opp i en stor form, fyll den kun 2/3 full, og stek brødet midt i ovnen ved 175° i ca. 90 minutter. Dekk til med folie dersom brødet blir for mørkt.

Hveteboller, grunnoppskrift

Ingredienser

150 g smeltet smør eller flytende margarin
6 dl melk
50 gjær
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Demerarasukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
ca 14 dl hvetemel

Forslag til fyll

• 150 g smør eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Melis, 1 ss vaniljesukker
• 150 g smør eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 ss kanel
• 100 g smør eller margarin, 200 g revet mandelmasse
• 1 1/2 dl syltetøy, mos eller marmelade

Forslag til pynt

• Dansukker Perlesukker eller Dansukker Demerarasukker
• Dansukker Perlesukker og hakkede mandler
• glasur, 2 dl Melis med valgfri smak, 1-2 ss vann. Lag gjerne fantasifigurer på bollene

Smelt smøret, tilsett melken og la den bli fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over væsken. Tilsett de øvrige ingrediensene unntatt melet, som tilsettes litt om gangen inntil deigen slipper bollen. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Deigen kjevles ut til en leiv, og valgfritt fyll has på. Brett sammen til noen av formene foreslått nedenfor.

Forslag til utbaking
  • del deigen i to deler som rulles til lengder. Skjær hver lengde i 20 emner som rulles til glatte og fine boller. Legg bollene på plate med bakepapir. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø på perlesukker.
  • som ovenfor, men legg bollene i former og lag et hull i midten av bollen med fingeren. Fyll hullet med f.eks. mandelfyllet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Avkjøl på rist under klede.
  • i stedet for runde boller rulles emnene ut til små lengder som formes til knuter eller kringler. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin og dypp dem i sukker.
  • kjevle ut deigen og stikk ut sirkler ved hjelp av et glass. Legg en klatt syltetøy/mos på hver deigsirkel, og brett godt sammen slik at fyllet ikke renner ut. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin, og dypp dem i sukker.
  • kjevle ut deigen og ha på valgfritt fyll. Rull sammen og skjær i 3 cm brede emner, og legg dem i papirformer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Av kjøl på rist under klede.
  • kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen tre ganger på langs. Skjær i 4 cm brede emner. Skjær et snitt midt i hvert emne. Ta tak i den ene kanten og dra den gjennom hullet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.
  • kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen to ganger på langs. Skjær deigen i 2 cm brede remser som snurres sammen og formes til knuter eller ringer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede. Melisglasur av 2 dl melis (valgfri smak) og litt vann smøres på bollene like før servering. Eller strø på perlesukker eller demerarasukker før bollene stekes.
  • del deigen i fem emner som kjevles ut til sirkler. Skjær hver sirkel i 8 emner. Legg på valgfritt fyll og rull sammen til horn. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.


Tips

Lag en Brunsvigerkake av hvetedeigen. Brunsviger er en tradisjonell dansk hvetekake med sukkerfyll. Ta en tredjedel av deigen og kjevle den ut til en firkantet plate som passer i en langpanne på 20 x 30 cm. Smør formen og legg i den kjevlede deigen. Lag små fordypninger i deigen med noen centimeters mellomrom. Fyll hullene med et fyll laget av 125 g smør, 1 1/4 dl Dansukker Sukker og 1 spiseskje Dansukker Lys Sirup. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Server gjerne lunken. Fyllet kan også tilsettes revet appelsinskall eller 5 g kanel.

Oppskriftene er baseret på produkter fra Dansukker

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:947
Norsk mat.Produkttester.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.