Hjemmelaget julemat - ÅRETS JULEGAVE!


Oppdatertdato: 2013-12-09 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe, Anne Manglerud


Er du lei av å bruke masse tid i butikker for å finne julegaver til de som har alt? Hva gir man egentlig til personer som har det meste fra før? Noe godt å spise til jul selvfølgelig.

En deilig paté er manges favoritt, og er den i tillegg hjemmelaget så er det ekstra godt. Det er ikke mye som skal til, raskt og enkelt er det også. Har du lyst til å prøve deg på en lammerull eller sylte så er heller ikke det noen kunst.

En idé kan jo være å invitere til juleverksted sammen med venner, familie eller kollegaer. Tenk så hyggelig det er å lage god julemat sammen med mennesker en trives godt i lag med. Prøver du noen av oppskriftene nedenfor har du garantert årets beste julegaver!

Lammerull

Lammerull er enklere å lage enn du tror. En lammeside, litt ekstra kjøtt og godt med krydder så er du i gang. Når du først er i farta, så lag flere. Flott som julegave med personlig preg.

1 stk. rulleskinn av lam
1 ½ kg kjøtt fra lammebog
½ ts pepper
½ ts malt ingefær
1 ½ ss salt
1 ts sukker
2 ½ ts gelatinpulver

1. Fjern evt. ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt).
2. Det du skjœrer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1x1 cm tykke.
3. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet.
4. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
5. Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
6. Pakk rullen i et rulleklede (f. eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.
7. Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
8. Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå.

PSST:
Lammerull kan lages med andre smaker, f.eks. purre eller lime. 100 g purre finhakkes og strøs over sammen med krydderet. Ønsker du en frisk smak av lime, kryst over saften av 1 lime.

Sylterull

Tradisjonelt julepålegg som hører med. Litt vanskelig kan det være å skjære opp kjøttstykket, men det er bare å prøve!

1 kg buklist eller sylteflesk
3 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt nellik
½ ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
3 ts gelatinpulver

1. Del buklisten i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned. Bruk en skarp kniv og skjœr det øverste laget, men skjœr ikke helt igjennom når du kommer til enden. Snu kjøttstykket med svoren opp og skjœr ut det neste laget, nesten ned mot svoren, uten å skjœre helt igjennom når du kommer til enden. Brett ut de sammenhengende lagene; svoren skal vœre i enden av kjøttstykket.
2. Er kjøttstykket fett kan det legges på tynne skiver av magert svinekjøtt. Dryss krydderblandingen jevnt over hele kjøttstykket. Rull sammen. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at den kommer ytterst. Surr med bomullstråd og pakk den fast inn i et kjøkkenhåndkle. Surr på nytt med bomullstråd.
3. Legg sylterullen i kokende vann, kok opp og la trekke på 90 °C i 1 1/2-2 timer. Trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen.
4. Avkjøl rullen i 15-20 minutter før den legges i press. Øk presset etter hvert som den avkjøles (til ca. 6 kg). La den ligge i press i et døgn. Sylterullen kan legges i lake til lettsalting i 1-2 døgn hvis den er lite salt. Oppbevar den i oppbevaringslake.

PSST:
For en annerledes og spennende variant av sylterullen kan du bytte ut krydderet nellik, allehånde og ingefær med 1 ss tørket salvie eller merian.

Grunnoppskrift postei og paté

Postei eller paté er malt farse av kjøtt, fisk eller innmat. Paté har oftest grovere struktur enn postei og kan fungere som egen rett. Postei servert i formen som den er stekt i, blir ofte kalt for terrin.

Porsjoner: 8

750 g lever av svin eller storfe
350 g medisterdeig
6 stk. ansjosfileter
3 ts salt
½ ts pepper
2 stk. egg
2 dl matfløte

1. Om ønskelig kan leveren kokes i ca. 10 minutter. Avkjøl og del så i mindre biter.
2. Kjør alle ingrediensene til patéen, unntatt fløte og egg i foodprosessor til en jevn røre.
3. Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredienser. Hell røren i patéformer
. 4. Stek i vannbad på 170° C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Patéen skal kjennes fast når du trykker på den.

Forslag til smak på postei:
* Syltet grønn eller rød pepper
* Krydderurter, friske eller tørkede
* Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær – ca. ½ - 1 ts av hver

Forslag til smak på paté:
* Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
* Bacon i terninger
* Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk

La patéen bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet.

Skal patéen fryses må den pyntes senere.

Tips:
* Gavene kan lages i god tid før jul og oppbevares i fryseren.
* Pakk gavene inn i aluminiumsfolie og en fargerik cellofan og pynt med en fin sløyfe.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:981
Norsk mat.Wok.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.