Høstens lam er her!


Oppdatertdato: 2005-10-10 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Nå kommer det! Høstens lam er på plass i kjøttdisken. Fylt av smak fra sommerens beitetur i skog og fjell er lammekjøtt perfekt mat til høstlige middager.

Lam er populært spise over store deler av verden, og kjøttet har smak nok til å kombineres med ulike urter. Her får du oppskrifter med nye og spennende smaker, så vel som det rotekte norske!
I Frankrike, nærmere bestemt Provence, som den første retten er hentet fra, er lam fra Sisteron kjent som det beste.Sisteron er en liten by på vei mot Alpene, og lam derifra sendes på sommerbeite høyt opp i fjellene, hvor det mesker seg med viltvoksende rosmarin, timian, oregano og andre urter.

I Provence gjetes fremdeles saueflokken. Vinterstid kan du treffe på gjetere med sine flokker i lavlandet, men hver vår transporteres dyr og gjetere til fjells. Mange steder holdes fremdeles den gamle skikk med å se dyr og gjetere vel av gårde til sommerbeite, i hevd. Da samles landsbybeboere for å feire, med god mat og drikke. Gjetere og dyr takker med opptog gjennom byen, før de tar fatt på den lange veien til fjells. Også turister er velkomne, og vil du oppleve dette, ta en tur til St-Remy de Provence i pinsehelgen. Da er det ”fete de Transhumance”.

Lam fra himmelske høyder

Kjøttet er delikat og fullt av smak, og sammen med tomat, hvitløk og basilikum får det en smak av paradis.

Til 4 personer trenger du

1 1/2 kg lammebog i mindre stykker
1 ½ ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
3 ss olivenolje
2 l vann
12 fedd fersk hvitløk, uskrellet
Olivenolje til steking
5 tomater
3 dl creme fraiche
½-1 potter frisk basilikum
Salt og pepper

Tilbehør:
Ristede skiver av baguette eller landbrød
Hvitløkmos:
1 hel hvitløk, helst fersk
½ -1 dl matfløte
Salt og hvit pepper

Server med kokte poteter eller ris.
Bland lammekjøttet med salt, pepper og olivenolje og la trekke en times tid. Legg kjøttet i kokende vann og la småkoke til det blir mørt. Koketid kan variere, men normalt vil 45-50 minutter være passende.
I mellomtiden surres de uskrellede hvitløkfeddene, på meget svak varme, i olivenolje. De skal bli myke, ikke stekte.

Skold og flå tomatene, fjerne frø, og skjær tomatkjøttet i mindre biter. Grovhakk basilikum.
Ta opp lammekjøttet, fjern bein og skinn, og del i mindre biter.
Ha kjøttet i gryte sammen med creme fraiche, press i den oljekokte hvitløken (det gjør du enkelt ved å presse hvitløkfeddene med kniv på en fjøl, da klemmer du ut den myke innmaten) og kok opp.Smak til med salt og pepper, og spe evt. med litt av kokevannet.Rør inn tomat og basilikum, la trekke et minutt eller to og server med :

Hvitløksmos
Skrell alle hvitløkfeddene fra en hel hvitløk og kok møre i matfløte.Mos med mikser eller gaffel, og spe med kokefløten til passe tykkelse.Smak til med salt og hvit pepper. Mosen smøres i tynt lag på ristede skiver av baguette eller landbrød og serveres som tilbehør.

Indiske lammefrikadeller

Her kommer en enkel lammerett med smak av fjerne strøk.
Til 4 personer.

500 g lammekjøttdeig
2 egg
2 ss maisenna
1 stor løk
2 fedd hvitløk
2 cm frisk ingefær
1 rød chilipepper, fersk
2 ts malt koriander
1 ts spisskummen
Salt og pepper
Smør til steking

Saus:
½l Yoghurt naturell

Skrell løk, hvitløk og ingefær. Del chili på langs og fjern frøene. Hakk det hele meget fint.Rør kjøttet med egg, maisenna, og bland inn løk og krydder. La det stå kaldt en ½ times tid.
Form kjøttet til små boller på størrelse med valnøtter og stek i smør. Server rykende varme i kald yoghurt. Dryss over finhakket frisk koriander, og server med Nan-brød, chutney og grønn salat til.

Lammecarre med rotgrønnsaker

Høstens grønnsaker er ypperlig følge til norsk lam. Dette er enkel gourmetmat med norsk vri.
Til to personer.

¾ kg lammecarrè, benene skal være renset og skrapt.
Salt og pepper
Smør til steking

URTESMØR
250 g meierismør
1 bunt kruspersille
1 bunt gressløk
1 fedd fersk hvitløk
Hvit pepper

ROTBLANDING
2 gulerøtter
1 nepe
1 persillerot
1 stor bit sellerirot
6 fedd fersk hvitløk, skrellet
Noen kvister frisk rosmarin eller timian
Olivenolje

Start med urtesmøret: Hakk persille og hvitløk, klipp gressløkk fint.Miks smør og urter i hurtigmikser, smak til med nykvernet hvit pepper.

Skrell rotgrønsakene og del i litt store biter, 3-4 cm. Hvitløkfeddene deles i tre.Surr grønsakene i olje på svak varme til de er myke. La hele kvister av rosmarin eller timian surre med.Smak til med salt og pepper.
Kjøttet gnis med salt og pepper og brunes på alle sider i panne. Etterstek i ovn på 185 grader 10-15 min. La hvile i 10 minutter før det skjæres opp.

Legg grønnsakblanding midt på tallerken med kjøttet rundt. Ha en skje urtesmør på hvert av kjøttstykkene og pynt med friske urter.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:685


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.