Høsttakkefest med kalkun


Oppdatertdato: 2007-11-18 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Margaret de Lange, Astrid Hals


Torsdag 22. november feirer amerikanerne Thanksgiving. Dette er en av de aller eldste nordamerikanske tradisjonene og dagen markeres over hele USA for å takke for markens grøde.

Thanksgiving er en familiefest, og på bordet i de amerikanske hjem står høyst sannsynlig helstekt kalkun. Så godt innarbeidet er det å spise kalkun på Thanksgiving at dagen også kalles "Turkey Day"!

Her i Norge har ikke tradisjonen med Thanksgiving like sterkt feste – og det er fortsatt nyttårsaften som er Den store kalkundagen. Men vi har vel alle sett en amerikansk film der storfamilien samles rundt et overdådig festbord! Så la det inspirere deg til å samle de du er glad i til et deilig felles måltid i høstmørket! Kalkun er utmerket som søndagsmiddag i november. Og er du en av de mange som spiser helstekt kalkun på nyttårsaften, så hold på denne tradisjonen. I høst kan du jo variere med å tilberede kalkunfilet istedet!

Kalkunkjøttet er alltid mørt og har en mild smak som kan kombineres med det aller meste, og dette gjør det anvendelig og populært for alle aldersgrupper. Brystfilet av kalkun inneholder bare 0,5% fett – nesten sørgelig lite siden fettet er av det sunne, umettede slaget….

Farsert kalkunfilet

6–8 pers

1 stor kalkunfilet, 1500 g

Farse

ca. 200 g kalkunfilet ("skalken")
1 ts salt
1 egg
1/2 ss potetmel
2 sjalottløk, finhakket
3-4 hvitløksbåter, finhakket
6-8 soltørkete tomater, strimlet
50 g chorizo-pølse, strimlet
1/2 lite eple, små terninger
2 ss persille, hakket
salt og kvernet pepper
2 ss olje eller smør til steking

Finhakk kjøttet til farsen og bland det godt med salt. Bland inn egg, potetmel og resten av ingrediensene. Stek en liten prøve, og juster smaken ut fra den.

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skjær et langsgående snitt i fileten med en skarp kniv, så det dannes en lomme. Pass på at du ikke skjærer tvers igjennom kjøttet. Fyll med farse og bind opp fileten med hyssing. Brun fileten godt på alle sider. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og stek til steketermometeret viser 68 °C. Ta fileten ut av ovnen, legg den på en rist og la den hvile i ca. 10 minutter før den skjæres i skiver.
Sitronbakte rotgrønnsaker

6–8 porsj

3 gulrøtter i lange staver
3 persillerøtter i lange staver
1 pose sjalottløk
1/2 sellerirot i staver
1 sitron, i tynne båter
1/2 -1 dl olivenolje
1 ss sukker
salt og kvernet pepper

Forvarm ovnen til 220 °C. Legg alle grønnsakene i en langpanne sammen med sitronbåtene. Tilsett olje, sukker, salt og kvernet pepper og bland godt med hendene. Bak i ovnen i ca. 30 minutter, eller til grønnsakene er møre og har fin farge. Vend litt på dem etter halve steketiden. Klem saften ut av sitronbåtene og fjern dem.

Tips:

Kan gjerne varieres med kålrot, søtpotet, skorsonerrot, pastinakk og jordskokk. Hele hvitløksbåter er også godt å blande i.
Kremet soppsaus

6-8 porsj

35 g tørket sopp (evt. 200 g fersk)
2 dl vann
2-3 sjalottløk, finhakket
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kyllingkraft /buljong
3 dl kremfløte
salt og kvernet pepper
2 ss sitronsaft
litt soyasaus

Bløtlegg soppen i vann i ca. 30 minutter, ta vare på bløtleggingsvannet. Klem ut fuktigheten av soppen. Fres sopp og løk i smøret. Tilsett melet og spe med varm kraft , bløtleggingsvann og fløte. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt, kvernet pepper og sitronsaft.

Tips:

Bruker du fersk sopp er det en fordel å forvelle/steke den før videre bruk. Bruker du hermetisk sopp kan kraften fra boksen brukes i sausen.
Potet- og sellerimos

6-8 pors

1 kg poteter, skrelt, i biter
500 g sellerirot, skrelt, i biter
100 g smør
ca. 1/2 l melk
litt muskatnøtt
salt og kvernet pepper

Kok poteter og selleri møre hver for seg i usaltet vann. Hell av kokevannet og la det dampe tørt. Mos med smør og det meste av melken. Sellerirot blir best most i hurtigmikser. Bland alt. Tilsett mer melk om nødvendig, og smak til med muskatnøtt, salt og kvernet pepper.

Tips:

Potetmosen kan varieres på mange ulike måter:
Jordskokk, søtpotet eller persillerot kan erstatte sellerirot, og smakstilsetningene kan være f. eks. hvitløk, urter eller hakket oliven.

Tips:

Kok ut panna med 1/4 l vann eller vin, så får du et godt utgangspunkt til saus.

Thanksgivingkalkun med nøtter og cornbread

1 kalkunfilet, ca. 1500 g
olivenolje
salt og kvernet pepper


Cornbread:

5 dl maismel
2 ts bakepulver
1 ts natron
½ ts salt
2 egg
5 dl skummet kulturmelk
ca. 30 g smør

Bland mel, bakepulver, natron og salt i en stor bolle. Tilsett egg, skummet kulturmelk og baconfett. Rør alt sammen til en løs deig. Smør en 1 1/2 liters brødform og fyll den med deigen. Stek brødet ved 180 °C i 35 minutter eller til det er svakt gyllent. Avkjøl. Du kan også steke brødet i små porsjonsformer.

Nøtte-salsa:

100 g pecannøtter
100 g pistasjnøtter
100 g pinjekjerner evt. bruk de nøttene du selv ønsker
100 g svisker
100 g aprikos
100 g tørkede dadler evt. bruk de fruktene du selv ønsker
150 g smør
3 ss soyasaus

Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Brun fileten på alle sider. Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten. Stek den i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter, eller til steketermometeret viser 68 °C.

Finhakk nøtter og frukter. Ha alt i en kjele med smør. La det stå og surre i ca.10 minutter og smak til med soyasaus til slutt.

Server kalkunen sammen med cornbread, nøttesalasa og salat av friske frukter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1222Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.