Holdbarhetsindikator vinner innovasjonspris


Oppdatertdato: 2013-06-15 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: keep-it.no


Kunnskapsminister Kristin Halvorsen delte i dag (30.05.2013) ut Innovasjonsprisen 2013 Campus Ås til Keep-It Technology. Selskapet har utviklet en holdbarhetsindikator som viser riktigere holdbarhet på matvarer.
Forskerne og gründerne bak selskapet har lykkes i å knekke koden på et stort globalt problem. Hvert år kastes flere tonn med mat. - Det er mye hardt arbeid bak en slik pris, sa en smilende kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun avslørte vinneren.
Holdbarhetsindikatoren Keep-It viser riktigere holdbarhet ved å måle både tid og temperatur en matvare utsettes for, hele veien fra produsent til pakken åpnes hjemme på kjøkkenet. Indikatoren er festet utenpå matvarens emballasje, og teller ned antall dager til holdbarheten er ute.

De ansatte er motoren

Prisvinneren legger vekt på at det er iherdig innsats over lang tid fra de ansatte som gir resultater.

- På vegne av alle i Keep-It som har jobbet med å utvikle en ide over mange år, er det utrolig hyggelig å få en slik pris. Innovasjon handler ikke om flaks, men om hardt arbeid. Det handler om å ikke gi seg, sier daglig leder Christian Salbu Aasland i Keep-It Technology.

- Jeg takker UMB og NVH for all bistand gjennom mange år, sammen med Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Denne anerkjennelsen går til alle våre dyktige medarbeidere i Keep-It. Uten deres innsats hadde vi ikke vært her vi er i dag, sier Salbu Aasland.

Forskere står bak

Keep-it er basert på forskning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås. Bioteknologiselskapet Keep-It Technologies har med støtte fra Norges Forskingsråd og Innovasjon Norge siden 2001 utviklet, testet og patentert indikatorteknologi.
Bak dagens selskap står forskere fra Universitetet for miljø og biovitenskap. Dette er forskere som: Britt Salbu, Per Olav Skjervold, Petter Heyerdal, Marit Nandrup Pettersen, Therese Faye og Helge Lien.

Juryen fremhever at selskapet har et stort fremtidig verdiskapingspotensial, er markedsorientert og samarbeider med store ledende selskaper som McDonalds og Rema 1000. I tillegg har de knyttet til seg sterke finansielle investorer. Teknologien som ligger til grunn er godt beskyttet.

Aller første gang

Innovasjonsprisen Campus Ås deles ut for første gang i år. Prisen er på 100 000 kroner, og er finansiert av Innovasjon Norge. Prisen går til en forsker, forskningsgruppe eller selskap med utspring fra Campus Ås, og som på best mulig måte har evne å anvende og ser mulighetene for FoU i en kommersiell sammenheng.

Sekretariatet mottok 13 søknader fra hele Campus. Seks av disse ble plukket ut som finalister: Salma Laks, Keep-it Technology AS, DiaGenics ASA, Zeracryl AS, Geir Kølberg Knudsen og Øystein Evensen. Finalistene presenterte seg for hovedjuryen. Ivar G. Karlsen, styreleder i Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold, var leder av juryen.

Mer om keep-it

Ny norsk oppfinnelse viser riktigere holdbarhet på mat ved å måle både tiden og temperaturen maten utsettes for.

I Norge kastes det hvert år store mengder god mat, blant annet fordi dagens statiske datostempling ikke er god nok. Den tradisjonelle datostemplingen tar ikke hensyn til hvilke temperaturer en matvare oppbevares ved. Høye temperaturer reduserer matvarens holdbarhet, mens korrekt oppbevaring kan gjøre at maten bevarer god kvalitet selv etter påstemplet dato. Nå lanseres holdbarhetsindikatoren Keep-it, som viser riktigere holdbarhet ved å måle både tid og temperatur en matvare utsettes for, hele veien fra produsent til pakken åpnes hjemme på kjøkkenet. Indikatoren er festet utenpå matvarens emballasje, og teller ned antall dager til holdbarheten er ute. Slik kan vi være tryggere på at maten er tatt godt vare på og at kvaliteten er bevart.

Først på kjøttdeig

Første produkt med Keep-it i butikken er kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt. Kjøttdeig er en mye brukt matvare som lett påvirkes av temperatur. Keep-it vil vise riktigere holdbarhet for den enkelte kjøttdeigpakke fordi den tar hensyn til den reelle temperaturen kjøttdeigen utsettes for. Indikatoren vil gi forbrukerne økt trygghet om at produktet er oppbevart slik det skal, og bidra til økt bevissthet om oppbevaring av mat. Bedre oppbevaring vil bidra til redusert kasting av god mat.

10 års forskning

Keep-it er basert på forskning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås. Bioteknologiselskapet Keep-it Technologies har med støtte fra Norges Forskingsråd og Innovasjon Norge siden 2001 utviklet, testet og patentert indikatorteknologi.

Les mer på keep-it.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2670
Info.Pølser.
Studentmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.