
Skjelettet er et levende reisverk i kroppen, som fornyes hele tiden. For å sikre at det nye skjelettet blir like sterkt som det forrige, er det viktig med fysisk aktivitet.
Byggesteinene i skjelettet vårt er blant annet kalsium, fosfor og magnesium. For at disse skal danne et så sterkt skjelett som mulig, er det viktig at knoklene samtidig utsettes for belastning.
Høy belastning gir best effekt
Den beste effekten på skjelettet skjer ved former for aktivitet som påfører knoklene høy belastning, for eksempel strekk, små sammenpressing eller vridninger. Dette gjør for eksempel styrketrening, turning, rytmisk sportsgymnastikk eller aktiviteter som innebærer hopping.
Stedsspesifikk effekt
Det kan se ut som effekten av trening kommer i de knoklene som brukes i aktiviteten. Et eksempel på dette er tennis- og squashspiller som blir sterkere i armen de spiller med, sammenlignet med den andre.
Idretter med lavere belastning
Jo lavere belastning, jo smartere er det å kombinere disse med aktiviteter med høy belastning. Idretter som medfører middels belastning på skjelettet er langrenn, orientering og andre langdistanseidretter. Idretter med lav belastning på skjelettet er for eksempel sykling og svømming. Det går også an å gjøre små endringer, som vil ha umerkelige, men positive effekter på skjelettet. Går du på gang- og sykkelstien på kveldsturen, som er et jevnt underlag, gir det liten styrking av knoklene. Legger du derimot kveldsturen til en ulendt sti i skogen gir det en større effekt, og enda bedre effekt får du ved å legge inn noen spenthopp underveis.
God balanse forebygger fall, og dermed brudd
Trening som gir bedre muskelstyrke, men ikke gir et sterkere skjelett, kan være positiv likevel. En viktig del av å forebygge benskjørhetsbrudd er god balanse og styrke muskelstyrken rundt leddene. Dermed vil de fleste former for trening være gunstige for skjelettet på ulike måter.
Tren styrke rett før puberteten
Det ser ut som kroppen er spesielt mottagelig for å styrke skjelettet rett før puberteten. I vekstspurten, som er i 11-13 års alder for jenter og 13-15 års alder for gutter, bygges helt opp mot 26 % av voksen benmasse. Fysisk aktivitet med høy belastning på skjelettet, sammen med nok kalsium og vitamin D, akkurat i denne perioden av livet, kan gi et livsvarig sterkere skjelett. Den mengden ben som optimalt kan bygges opp i denne perioden, er det samme som vi taper i eldre år. Dermed kan dette bidra til å gi sterke ben gjennom hele livet.
Det er aldri for sent å starte
Uansett hvor langt du er i livet, er det aldri for sent å begynne å styrke skjelettet! Siden skjelettet er et levende reisverk som fornyes i løpet av en tiårsperiode, vil enhver økning i fysisk aktivitet bidra positivt. Forskjellen er bare at effekten er av kortere varighet, og forsvinner dersom den ikke blir opprettholdt.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2300