HP Sauce feirer 100 år!


Oppdatertdato: 2004-11-22 Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: HP Foods


Historien om hvordan HP Sauce ble oppfunnet – eller snarere oppdaget


På slutten av 1800-tallet drev Edwin Samson Moore sitt eget firma som het Midland Vinegar Company i London. Han var en prinsippfast mann med sans for forretninger. Selv om eddikforretningen var framgangsrik, var det én drøm han higet etter å oppfylle, nemlig å produsere en saus som skulle bli et dagligvareprodukt.

I sin jakt på en god saus og et godt navn på den, var han, som andre forretningsdrivende til alle tider, også opptatt med å inndrive fordringer. En av kundene hans som stadig sakket mer og mer akterut med regningene, var Mr. F.G. Garton i Nottingham. Han og kona slet natt og dag for å drive butikken, og på kveldene trillet han en kjerre rundt i Nottinghams gater fylt med kolonialvarer – og sin egen hjemmelagde saus.
En dag Samson var i nærheten av Gartons butikk, bestemte han seg for å avlegge ham et personlig besøk. Håpet var å inndrive gjeld der skriftlige purringer ikke hadde gjort nytten.

Da han kom inn i butikken, ble han møtt av en beskjemmet Mr Garton. Selv om Samson var en dreven forrretningsmann, ble han ikke sint, men foreslo at de skulle ta en prat på bakrommet, skjermet fra nysgjerrige kunder. Der inne brygget Garton på en saus som luktet usedvanlig godt. Plutselig ble Samson oppmerksom på en liten krukke i flettet kurv som stod i bakgården. I et blendende øyeblikks åpenbaring visste han at hans søken var ved veis ende. På krukken var knyttet en lapp som var påmalt noen klønete bokstaver. Her sto de magiske ordene: «Gartons’s HP Sauce». Enkelt og fascinerende – det var akkurat det Samson hadde vært på jakt etter.
Da han ba om en forklaring på bokstavene HP, svarte Mr Garton at han hadde hørt et rykte om at sausen hans var sett i en av House of Parliaments restauranter.
I løpet av noen få minutter var Mr Gartons gjeld strøket og han var blitt 150 pund rikere etter salget av oppskriften på sausen. Nasjonen var velsignet med en snart berømt saus, og en merkevare på verdensbasis var født.

I anledning 100 år
vil HP Foods i samarbeid med Ryan Air promovere «Great Flight»-tilbud over hele Europa. Billettpriser fra 1 krone + skatter og avgifter vil være tilgjengelige for forbrukerne fra 10. - 15. januar 2005.

Kampanjen går samtidig i 10 europeiske land fra november.
I tillegg til dette flytilbudet vil norske forbrukere via en kupong på flaskene kunne delta i en konkurranse om å vinne en «Plusspremie». Denne inkluderer 2 netters hotellopphold og flyreise for to personer samt leiebil i to dager.
Oppskrift med HP sauce:

Mør og smakfull biff

2 porsjoner
Ingredienser:
300 g mør biff, i skiver,
1/4 ts bakepulver,
2 ss vann,
olje til steking

Krydder og løk:
1 liten løk, i tynne skiver,
1 ss HP Sauce,
1 ts soyasaus,
1 1/4 dl buljong,
olje til steking

Slik gjør du:
1.Mariner kjøttet i 15 min i et fat eller en plastpose.
2.Varm olje i varm wok/stekepanne. Stek biffene. Ta opp og legg til side. Tørk av pannen.
3.Varm olje i varm wok/stekepanne. Stek løkskivene mens du rører.
4.Tilsett krydder og kok opp.
5.Legg biffene tilbake i pannen og varm opp.

Det anbefales å steke biffene medium (litt rå i midten).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:433Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.