Hunder tåler ikke julemat


Oppdatertdato: 2011-12-25 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Eukanuba


Oslo (NW): Julekonfekt er ren gift for hunder. Selv små mengder ribbe og pinnekjøtt kan gi langvarig diaré. – Hundemager som er vant til å få tørrfôr, tåler salt og fett kjøtt svært dårlig. Kvalme ender raskt med diaré og oppkast, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.
Ifølge Bredal, som har lang erfaring med å behandle syke dyr i julen, er dette årets verste uke for mange hunder.

– I julen er det stor trafikk av gjester, og mange stikker godbiter til hundene. Noen ganger må hunden på spesialdiett til for å stabilisere mage- og tarmfunksjonen etter jul.
Beinrester kan sette seg fast i tarmen og gi alvorlig skade. Da må man operere, og i verste fall står livet ikke til å redde.

– Som regel går det ganske bra, men magesjau er utrivelig, enten det er mennesker eller dyr som får det, sier veterinæren.

Vær streng med gjestene

Bredal sier det er flere årsaker til at landets veterinærklinikker får så mange henvendelser i julen.

– I alt stresset kan kjæledyrene både bli litt oversett og glemt. Det skjer mye i huset, det er mange fristelser. Og når uhellet først er ute, gjelder det å ringe akuttvakten i en fei. På websiden www.dyreklinikk.no finnes en oversikt over alle landets veterinærklinikker for smådyr.
Han sier det er viktig å være streng med julegjestene og ikke la verken barn eller voksne få gi hunden matrester eller godbiter.

– Ikke glem hunden, sett av tid og gi den oppmerksomhet. Ikke gi den en matbit som kompensasjon for manglende tid, oppfordrer William Bredal i Eukanuba.

Hold hunden unna kakefatet

Fristelsene for hundene er mange de neste dagene. Sjokolade og julebakst på et ubevoktet bord kan raskt ende i en hundemage.

– Mørk sjokolade er ren gift for hunder. En plate kokesjokolade kan faktisk ta livet av en hund, og det skal ikke mange bitene konfekt til før hunden kan bli alvorlig syk.
Kunstig søtstoff kan også fremkalle en allergisk reaksjon, og xylitol, som blant annet brukes i tyggegummi og ferdigkaker, kan gi leversvikt.
Vanlige kaker er heller ikke bra for hunder, gjærdeig kan gi alkoholforgiftning.

– Pass ekstra godt på hunden i juleuka og hold på de faste fôringsrutinene. Da slipper man som regel ubehagelige overraskelser og sykdom, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2362
Julekaker.Reker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.