Oppskrifter på vellykkede bursdager
Våren er høysesong for bursdager, og "barneinvasjonen" bør planlegges i god tid, slik at også de voksne kan komme
seg helskinnet igjennom. En liten vri på servering og leker skaper begeistring, og bursdagsbarnet kan fryde seg
ekstra på den store dagen.
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har laget et nytt idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til
bursdagsbarna. Heftet kan fås gratis tilsendt ved å bestille på www.egg.no, eller ved å ringe 22 79 87 00.
Kyllingspøkelser
Pizzadeig:
25 g (1/2 pk) gjær
2 1/2 dl lunkent vann
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 7 dl hvetemel
16 grillede kyllingklubber (= nederste del av kyllinglåret)
litt ketchup eller pizzasaus
16 skiver ost (kan sløyfes)
Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2
time, til dobbel størrelse.
Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper. Smør ketchup
eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe. Pakk en kyllingklubbe inn i hver
snipp. Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 °C i ca. 15–20 minutter.
Smile-pizza eller skrekk-pizza
(4-6 porsjonspizzaer, innbakt type)
1 porsjon pizzadeig (se over)
Pizzasaus:
Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til
pizzasausen med salt, pepper og oregano (pizzakrydder).
Fyll:
Velg mellom:
kalkun falukorv
kylling- og kalkunpålegg
grillet kyllingkjøtt
kalkun grillpølser
speket kalkunpølse
I tillegg smaker det godt med tomater, ananas, løk, mais, sjampinjong, paprika og revet ost.
Del deigen i 4 - 6 emner og klapp dem flate. Smør pizzasaus på bunnene og fordel fyllet på den ene halvparten. Ha
på ost og brett deigen over fyllet. La pizzaene etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stikk inn
paprikabiter til øyne og klipp munn i deigen. En glad munn til smile-pizza eller en sur munn til skrekk-pizza. Stek
ved 225 °C i ca. 30 minutter.
Kyllingvinger med dipp
2 pk. kyllingvinger (= 1 langpanne full)
grilkrydder
Sataydipp:
1 gl. peanøttsmør
4-5 ss østerssaus
1 ss konsentrert kyllingbuljong (fra flaske)
1-2 dl vann
ca. 2 ss sambal oelek (chilipasta)
Legg kyllingvingene i en langpanne dekket med aluminiumsfolie smurt med olje. Ha på krydder. Sett pannen litt over
midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter.
Træ gjerne vingene på trespidd før servering. Dette for at det både ser spennende ut og for at alle skal få like
mye.
Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingbuljong og vann i en kjele og kok opp. Smak til med sambal oelek til slutt.
Tips:
Det finnes også mange gode dipper i butikkene, for eksempel salsa- og guacamole-dipp.
Barn av regnbuen-kake
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i
smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.
Fyll og pynt:
1 – 1 1/2 dl eplesaft eller -jus til dynking
9 dl kremfløte
ca. 2 dl rødt syltetøy
1 kurv jordbær
3 bananer
sjokoladesaus på flaske
ca. 300 g marsipan
gul, grønn, rød og blå konditorfarge
noen seigmenn
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl
av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss
og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.
Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg den på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen
av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den
øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og
blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som ”barn av regnbuen”
og pynt med marsipanblomster i ”gresset”.
Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk
kremsprøyte som har tut uten riller.
Store muffins
(16 store muffins)
200 g smør
2 dl sukker
4 egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/kulturmelk
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom
hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk. Fordel røren i store muffinsformer. Stek
dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter.
Avkjøl på rist. Pynt muffinsene med smeltet sjokolade eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.
HURRA FOR DEG
Hurra for deg
som fyller ditt år!
Ja, deg vil vi gratulere!
Alle i ring omkring deg vi står,
og se nå vi vil marsjere,
bukke, nikke, neie, snu oss omkring,
danse så for deg med hopp og sprett og spring,
ønske deg av hjertet alle gode ting
og si meg nå hva vil du mere?
Gratulere!
Høyt våre flagg
vi svinger. Hurra!
Ja, nå vil vi riktig feste!
Dagen er din, og dagen er bra,
men du er den aller beste!
Se deg om i ringen hvem du vil ta!
Dans en liten dans
med den du helst vil ha!
Vi vil alle sammen
svinge oss så gla’;
og en av oss skal bli den neste
- til å feste!
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:246