Husk håndhygienen på tur


Oppdatertdato: 2010-08-07 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Når du lager og serverer mat er det viktig å ha god håndhygiene for å unngå at det kommer bakterier i maten. Dette er minst like viktig når du lager mat ute, på en piknik eller grilltur. Husk å ta med deg våtservietter eller hånddesinfeksjonsmiddel.
Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike matvarer og selvsagt etter toalettbesøk. Når du er ute på tur er det større sjanse for at du har tatt på ting med bakterier enn når du er på ditt eget kjøkken.
Dersom du ikke har tilgang på rent vann å vaske deg i der du skal lage eller servere maten, er det en god løsning å ta med desinfiserende våtserviett for vask av hender eller et hånddesinfeksjonsmiddel som du blant annet får kjøpt på apotek.

Huskeliste når du lager mat ute på tur

  • Vask hendene.
  • Bruk rene redskaper.
  • God varme - eller rask nedkjøling.
  • Hold varm mat varm og kald mat kald.
  • Hold rå og ferdig mat fra hverandre.

Hold maten kald

Det er også viktig å være oppmerksom på at varme gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier i mat. Jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier. Bruk kjølebag når dette er mulig. Du kan også legge et kjøleelement eller dypfryste matvarer sammen med de matvarene som har størst behov for kjølig lagring.

Vær ekstra nøye med god nedkjøling av følgende matvarer:

  • Mat som inneholder melkeprodukter.
  • Kjøtt, fisk og fjørfe, samt produkter av dette.
  • Mat som inneholder egg.

Aldri la maten stå ute, uten at den er tildekket. Både insekter og fugler er smittebærere av bakterier. Kjæledyr bør også holdes borte fra området hvor du tilbereder mat.

God tur!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1948
Julekaker.Norsk mat.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.