Husvarme og god mat på Artcafe


Oppdatertdato: 2006-07-16 Tema: Restauranttest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når man nesten tror at man har kjørt seg vill, dukker det opp her langt inni skogen, en liten kafe med unikt interiør, vennlig tysk vertskap og nydelig mat. Og da har man funnet frem til ArtCafe, beliggende i Øyslebø, ikke så langt fra hverken Kristiansand eller Mandal.

En litt regntung kveld i Juli bega vi oss ut på turen, etter rykter om nydelig mat og spesiellt interiør. Og vi ble ikke skuffet.
Ca 40 minutter fra kristiansand med bil dukker det opp en kafe med beliggenhet langs veien, hvor de sørlandske gårder dominerer. Kafeen ser ut som en "modifisert" skole, men høye vinduer røper at det er noe spesiellt her.
Fra vi entret kafeen til maten var fortært, var det en spesiell opplevelse som bare må oppleves om en er på disse trakter.

Miljø og omgivelser

Kafeen ligger øde til langt ute i skogen. Er ett stykke å kjøre, men greit å finne frem til. Ligger like ved veien som har lite trafikk. Man kan og sitte ute om sommeren.
Inne er det ett spesiellt interiør. Det er vanskelig å beskrive, men domineres av stål, speil og laseringer. Speilene er det den ene delen av vertskapet som står for, nemlig Barbara Kraus, som vegg i vegg har sitt atelier med spesiellt utførte speil.
Det er ikke så mange plasser, så det er lurt å bestille på forhånd.(Tlf 38 28 78 00).
Man sitter i gode stoler og det er en sofaseksjon i andre etasje for kaffe etter maten evt. Her er det tydeligvis ikke poeng i å bli kvitt gjestene og vi klarte å benke oss i ca 3 timer før vi gikk hjem.

Menyen

Menyen er ikke den aller største, men dekker behovet for de fleste. Det fins egen lunch meny med en 5-6 retter(fra ca kr 85.- til kr 150.-), vanlig a la carte meny med 3 forretter(fra ca kr 65.- til kr 85.-), 5-6 hovedretter(fra ca kr 150.- til kr 250.-) og 4-5 desserter(fra kr 65.- til kr 85.-). Dette variere litt etter hva som skaffes av råvarer. Og vi kunne få retter som ikke var på den ordinære menyen. I tillegg er det ett utvalg av drikke, med egenimport av vin og en god kaffe.
For grupper og selskaper er det en egen meny som kan bestilles.

Det arrangeres og egne kvelder med vinsmaking av egenimportert vin. Og her er viner som ikke fins i hyllene på polet.

Kjøkken

Vi ankom i 19 tiden og var her for å spise middag. Denne dagen var det laks utenom den vanlige menyen, med smørsaus og grønnsaker og til dessert Ambrosia som ble "Sennep's" sitt valg og Svinemedaljonger med dessert Creme Brulee som ble "Ketchup's" sitt valg. Artcafe bruker mye økologiske matvarer og maten skal være naturlig og lite bearbeidet.
Maten ble servert raskt og var skikkelig varm og nylagd. Kanskje litt små porsjoner, som kunnet vært rettet opp med å servere poteter ved siden av. Nå spurte vi ikke etter dette, men kommer nok til å gjøre dette neste gang. Det var heller ikke kuvertbrød.
Begge rettene ble servert med pannestekte grønnsaker, salat og båtpoteter. Fisken hadde en smørsaus med masse smak og var ellers kjempegod. Hadde kanskje gjort seg med mer spennende tilbehør. Det var en nydelig olje på salaten.
Svinemedaljongen var også smakfull, og hadde samme tilbehør som fisken, men en saus i tillegg.

Desserten var kjempegod. Ambrosia er noe Sennep aldri hadde smakt før og er en slags krem laget av kvarg(noe lignende kesam). Dette var overraskende godt og ble servert med jordbærsaus.
Creme Bruleen til Ketchup var kjempegod, men kunne ha gjort seg med litt tilbehør. creme brulee serveres jo ofte med en saus og noe frukt ved siden av. Det tar seg og mye bedre ut for øynene.

Når det gjelder drikke og viner, fikk vi ikke prøvd vin utvalget. Men det kommer vi tilbake til neste gang. Men vannet kommer fra egen brønn og har ikke klorsmak!

Service

Her er kveldens opptur, for maken til sympatisk vertskap skal en lete lenge etter. Det er en tysk familie som driver kafeen og vi følte oss virkelig hjemme med en gang. Her kan diverse norske kafeer/restauranter lære en masse, særlig nå i sommersesongen.
Praten med fruen(som serverte sammen med en ung, kvinnelig, smilende servitør ) var lett og ledig med en gang, og man føler seg virkelig vekommen. Maten serveres raskt og greit, og servicen er påpasselig og lett. Kanskje ikke helt korrekt, men hva gjør vel det når smilene er ekte og fortellertrangen hjertelig.

Priser

Her ligger det midt på treet. Ingenting å si på de. Og når man i tillegg får spesielle omgivelser og hjemmekoslig service, blir det billig!

Konklusjon

Dette er noe som bare anbefales for alle som har anledning og tid. Ikke bare for maten, men for den spesielle følelsen en får så langt fra allfarvei, i slike spesielle omgivelser og med den svært behagelige servicen.
Vi reiser nok ut her igjen en dag, men husk at det er sesongåpent med begrenset åpningstid utenom sommeren. Men da er det verd å kjøre de ekstra milene fra Sørlandskysten for å oppleve dette.

Karakterer:

Kjøkken/mat 8
Drikke 7 (Vi fikk ikke prøvd vinene, men 7 poeng for kaffen og vannet)
Meny 8
Miljø/omgivelser 9
Service 9
Pris 7
Totalt 48 av 60 mulige

ArtCafe har og egen hjemmeside hvor en kan se flere bilder og få mer info.
Klikk her

Flere bilder

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:868


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.