Hva betyr merkingen -kan inneholde spor av-?


Oppdatertdato: 2012-05-07 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


En del produkter merkes med ”kan inneholde spor av” etterfulgt av en oppramsing av ett eller flere allergener. Hva betyr egentlig denne merking og hvordan kan du som har matvareallergi eller intoleranse forholde deg til den?

Merking med ”kan inneholde spor av” etterfulgt av ett eller flere allergener (spormerking), er et forsøk fra matprodusentene på å informere deg om at produktet kan inneholde allergener uten at disse inngår i produktets resept. Andre formuleringer som brukes for å informere om et utilsiktet innhold av allergener er:
”produsert på et annlegg hvor det også produseres matvarer med allergener
”produsert på samme linje som produkter inneholdende allergener
”ikke egnet for de som er allergiske mot allergener
”inneholder spor av allergener

Det er forskjell på ingrediensmerking og spormerking. Ingrediensmerking er merking av de stoffene som inngår i produktenes resept/oppskrift – altså stoffer eller ingredienser som tilsettes med hensikt. Disse skal, med få unntak, alltid angis i ingredienslisten. Spormerking er merking av stoffer som utilsiktet finnes i produktet.

Spormerking kan være vanskelig å forstå

Spormerking kan være vanskelig å forstå. Dette skyldes flere ting. En av dem er at det ikke er definert hva et spor er. Du vet altså ikke hvor mye av det aktuelle allergenet som er tilstede i produktet. Det kan også variere hvor store mengder som er til stede – i noen produkter kan det være litt, i noen ingen ting, i andre litt mer. Du vet heller ikke om innholdet av det aktuelle allergenet er kontinuerlig tilstede, eller om det er sporadisk forekommende. Du kan derfor erfare at du fint kan spise et produkt som er merket med ”kan inneholde spor av” en gang, men at du vil reagere på det samme produktet en annen gang, uten at det tilsynelatende er gjort endringer i produktet.
Det er individuelt hvor store mengder en som er allergisk reagerer på. Denne mengden kan også variere fra dag til dag.
Til sammen gjør alle disse forholdende det vanskelig å vite hva spormerkingen egentlig betyr for deg, og om du kan spise produkter som er merket med ”kan inneholde spor av” eller om du bør unngå dem.

Hvorfor bruker matprodusentene denne typen merking?

I en produksjon kan det i enkelte tilfeller være vanskelig å hindre at støv og partikler fra ingredienser som inngår i et produkt kommer over i et annet produkt. Dette er f.eks. relevant for virksomheter som håndterer mel.
Ved produksjon av flere produkter på samme linje, kan det i en overgangsfase forekomme at rester av ingredienser fra den første produksjonen kommer over i den neste, selv om det er godt vasket mellom de to produksjonene. Dette kan f.eks. være tilfellet i produksjoner der det ikke er mulig å vaske utstyret med vann.
For å informere forbruker om at produktet kan inneholde allergener, selv om disse ikke er en del av resepten, velger noen å merke produktene sine med ” kan innholde spor av” etterfulgt av det eller de aktuelle allergenene.

Hva står det om spormerking i regelverket?

Det står ingen ting konkret om spormerking i regelverket. Det er ikke definert hva et spor er. Det kan derfor i teorien være både ”lite” og ”mye”. Men det stilles krav til produksjon og merking av næringsmidler.
Produsenter skal ha kunnskap om risikoen for forurensning og ha god styring med produksjonen. Dette inkluderer å minimalisere faren for forurensning. Spormerkingen skal være berettiget og skal ikke være egnet til å villede forbrukerne.

Kan jeg spise produkter som er merket med spor av?

Det er de med alvorlig allergi, dvs. de som blir alvorlig syke av en liten mengde allergen som bør unngå spormerkede produkter. Tall fra Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) viser at ca 95 % av de med matoverfølsomhet tåler spormengder av det allergenet de er allergisk overfor.
For å finne ut om du kan spise produkter som er merket med spor av bør du først finne ditt toleransenivå. Det kan være fordelaktig å gjøre dette i samråd med din lege, også for å finne ut hvor streng diett du skal følge. Dere vil da kunne finne ut av om det er nødvendig å unngå spormerkede produkter eller ikke.

Allergener

Allergener er stoffer som i utgangspunktet er ufarlige, vanligvis proteiner, og som kan forårsake allergiske reaksjoner. Symptomer ved allergi er alt fra rennende nese og kløe til alvorlige reaksjoner som anafylaktisk sjokk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2443Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.